“Als je niet gehoorzaamt, weet ik je kinderen te vinden”: gedetineerde wekenlang mishandeld en verkracht door celgenoot in Brugse gevangenis

De feiten speelden zich af in de gevangenis van Brugge. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Een positieve coronatest in de Brugse gevangenis ontaardde voor een 30-jarige Middelkerkenaar in een regelrechte nachtmerrie. Tijdens een wekenlange isolatie werd de man vernederd, geslagen en verkracht door zijn celgenoot Zohir K. (21). Die riskeert nu drie jaar cel.

Op 9 december 2021 wou het slachtoffer na een PCR-test niet meer terug naar zijn cel. Hij verklaarde hoe hij al twee weken lang mishandeld werd door zijn celgenoot. Zo moest de Middelkerkenaar de celvloer poetsen, terwijl Zohir K. er sigaretten op uitduwde. “Hij moest ook drugs en andere goederen voor hem kopen”, verduidelijkte procureur Yves Segaert-Vanden Bussche. “De rug van het slachtoffer zat bont en blauw door vuistslagen.”

“Tot op het bot vernederd”

Op het moment van de feiten zat K. in de cel voor diefstal. Toen hij vernam dat zijn celgenoot vastzat voor zedenfeiten, begon hij hem ook te verkrachten. “Zijn sperma werd aangetroffen in het gezicht van het slachtoffer”, ging de procureur verder. “Het misbruik vond telkens ’s nachts plaats of na sluiting van de cellen. De laatste verkrachting dateerde van daags voor de PCR-test.”

Het slachtoffer, dat al niet meer achter de tralies zit, stelde zich burgerlijke partij. “Mijn cliënt werd tot op het bot vernederd”, pleitte meester Leen Verstraete. “Als hij niet gehoorzaamde zou de beklaagde zijn kinderen weten te vinden. Mijn cliënt was toen net opnieuw papa geworden. Hij kon er met niemand over praten.”

Veroordeeld voor diefstal

Zohir K., die eveneens alweer op vrije voeten is, kwam niet opdagen voor zijn proces. Tijdens zijn verhoor ontkende de Marokkaan het seksueel misbruik met klem. “Als moslim is dit niet toegelaten”, stelde hij. “Ik sloeg hem wel omdat hij de cel vuil maakt en scheten liet terwijl ik at.” De man werd sinds de feiten al drie keer veroordeeld voor diefstal.

De rechtbank doet uitspraak op 25 maart. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier