“Pepperspray hielp niet bij deze dolle hond”. Volgens de procureur maakte een jonge agent geen enkele fout toen hij tijdens een interventie in Eernegem een gewapende man in de arm schoot. Hij vroeg wel twee jaar cel voor R.V. (49), die de agent voor de rechter daagde. “Mijn cliënt had die bijl al niet meer vast”, stelde zijn advocaat. De agent zelf gaat resoluut voor de vrijspraak.
In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 mei 2022 stormde de politie massaal naar een woning in de Kapelhoek in Eernegem. De bewoner, een veertiger, was die nacht stomdronken thuisgekomen van een cafébezoek en zou zijn vrouw en zus bedreigd hebben met een samoeraizwaard. Toen de politie arriveerde hing R.V. met een lang vuurwapen – dat achteraf een kermisgeweer bleek – door het venster. Toen hij dit op de politie richtte, gingen de poppen aan het dansen.
Volgens de politie weigerde de zwaar beschonken man – hij had drie promille in het bloed – het wapen weg te gooien, maar kwam hij er uiteindelijk mee naar buiten via de voordeur. Hij legde het wapen neer, maar in plaats van zich over te geven rende hij terug naar binnen en keerde terug met een sierbijl in de handen. Het metalen bovenstuk gooide hij tegen het been van een agent, die gewond werd afgevoerd. Terwijl de andere agenten in dekking gingen, verdween R.V. in het struikgewas.
Kat-en-muisspelletje
Het was pikdonker toen de agenten de tuin introkken om R.V. te zoeken. “In plaats van zijn wapen neer te leggen, vond de beklaagde het nodig om er een kat-en-muisspelletje van te maken”, pleitte advocaat Robert Trips. “De politie dacht dat hij in het tuinhuis zat, maar plots kwam hij als een dolleman achter hen uit de bamboe gesprongen”. R.V. had de bijl nog steeds in de handen en zou daarbij een hakkende beweging gemaakt hebben.
Volgens de procureur probeerden de agenten R.V. eerst met pepperspray te neutraliseren. “Maar dat hielp niet bij deze dolle hond”, stelde Lode Vandaele. “Terwijl het Bijzonder Bijstandsteam werd opgetrommeld, bevroren de agenten de situatie. Meermaals werd de beklaagde gevraagd om zijn wapen neer te leggen, maar die stormde plots op twee agenten af. Zij konden geen kant meer uit.”
De ene agent trok zijn wapen en loste twee schoten, die beiden hun doel misten. De andere agent vuurde een derde kogel af en trof R.V. in de arm. Vervolgens werd R.V. ingerekend en zat hij een drietal maanden in voorhechtenis. “Volgens de psychiater was hij zeer begaan met zijn eigen verwondingen, maar minder met zijn gedrag”, aldus Vandaele. Hij vroeg twee jaar cel, eventueel met uitstel onder voorwaarden, zoals een alcohol- en caféverbod. Hij wees er ook op dat R.V. al meerdere veroordelingen opliep voor dronken rijden en weerspannigheid.
“Meermaals werd de beklaagde gevraagd om zijn wapen neer te leggen, maar die stormde plots op twee agenten af”
R.V., die sinds de feiten permanent arbeidsongeschikt is, vraagt de vrijspraak en sleurde op zijn beurt de 29-jarige agent die hem in de arm schoot voor de rechtbank. Volgens zijn advocaat opende de politie ten onrechte het vuur. “Toen mijn cliënt zag hoe agenten zijn huis omsingelden, greep hij instinctmatig naar dat loodjesgeweer”, pleitte advocaat Hannes Colpaert. “Maar hij liet dit meteen van het dak glijden. Hij heeft op geen enkel moment de aanval ingezet en had die bijl al laten vallen toen hij beschoten werd. Het onderzoek heeft aangetoond dat hij op dat moment zijwaarts wegliep. Van wettige zelfverdediging was geen sprake.”
De procureur zag dat anders. “De reactie van de agent was noodzakelijk en proportioneel. Hij heeft in eer en geweten gehandeld. Dat de beklaagde hem voor de rechtbank daagde, is schabouwelijk”, besloot Vandaele. Ook de agent nam kort het woord. “Toen ik een deurwaarder mij die dagvaarding overhandigde, zakte de grond onder mijn voeten weg”, vertelde hij. “Het Comité P had immers al gesteld dat ik geen fout maakte. Ik werd verhoord als verdachte en dat ik mij 2,5 jaar na de feiten voor de rechtbank moet verantwoorden, is zwaar om te dragen. En dat terwijl ik enkel mijn werk deed.”
De Brugse rechtbank doet uitspraak op 9 januari. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier