Afrikaanse oplichtersbende verduistert 157 MacBooks van Lab9 in Kortrijk

Archiefbeeld. © Wikimedia Commons
Redactie KW

Een mailtje vanuit Denemarken, met een bestelling voor 159 Apple MacBooks: het bleek in het najaar van 2022 een vergiftigd geschenk voor Lab9, een elektronicawinkel en Apple Premium Reseller in Kortrijk. Drie leden van een Afrikaanse oplichtersbende liepen celstraffen tot 4 jaar cel. Een vierde verdachte ging vrijuit.

Op 30 september 2022 liep de bestelling van 159 MacBooks – goed voor een waarde van 342.000 euro – bij Lab9 binnen. Afzender was een zekere Klaus Larssen, van het Deense Atos, een bedrijf waar eerder al zaken mee waren gedaan.

Veel vragen werden dan ook niet gesteld. Maar die rezen al snel nadat op 17 november een koerier 157 MacBooks – meer konden op dat moment niet geleverd worden door Lab9 – was komen ophalen en de bestelbon niet ingevuld bleek. Navraag bij Atos leerde dat daar vroeger wel een Klaus Larssen had gewerkt, maar dat er helemaal geen bestelling van 159 MacBooks was gebeurd. Opgelicht dus, en 157 laptops spoorloos. Een gelijkaardig scenario speelde zich ook af bij een bedrijf uit Deerlijk, waar 21 schermen verdwenen.

Koerier

Twee computers doken op bij Joseph A. (75) uit Doornik, de man die ervan verdacht wordt de bestelling als koerier te hebben opgehaald. Maar hij ontkent. “Een blanke man van zo’n 55 jaar oud”, zo omschreef de werknemer van Lab9 de koerier. “Schattingen zijn altijd moeilijk, maar je 20 jaar vergissen is wel veel”, vond advocaat Jan Leysen.

“En die werknemer vermeldde niet dat de koerier Franstalig was terwijl mijn cliënt dat wel is. Bovendien heeft hij geen motief, want geen financiële moeilijkheden.” Hij kreeg toch 12 maanden cel en een boete van 1.200 euro. Enkel de periode van voorhechtenis is effectief.

Ivoorkust

Na telefonieonderzoek en huiszoekingen kreeg het gerecht drie verdachten van Afrikaanse origine uit de Brusselse regio in het vizier. Ze worden ervan verdacht identiteiten te hebben geronseld om later te misbruiken voor het openen van bankrekeningen, bestelwagens te huren, kredieten en kredietkaarten aan te vragen, gestolen wagens naar Ivoorkust te verschepen…

Elitchi M. (48) gaf toe chauffeur te zijn geweest. “Maar hij wist niet waar het om draaide”, aldus zijn advocaat. Hij zit al sinds 2 juni 2022 in de cel en moest vanuit Duitsland overgeleverd worden. Hij kreeg 30 maanden effectieve celstraf en een boete van 2.000 euro. 12.000 euro is verbeurd verklaard.

Edouard G. (39) uit Vorst vroeg en kreeg de vrijspraak. “Hij had een winkeltje met koerierdienst en zorgde voor geldtransfers”, aldus advocate Nadia Lorenzetti. “Hij wordt aan een Frans nummer gelinkt dat opdrachten zou hebben gegeven, maar dat nummer is niet van hem. Door de huiszoeking was het vertrouwen in zijn winkeltje weg en moest hij noodgedwongen sluiten.”

Financiële problemen

Enkel Dje Z. (46) uit Schaarbeek gaf zijn betrokkenheid toe. Hij verblijft al sinds 31 maart 2023 in de cel. “Hij was niet het brein, maar deed wel hand- en spandiensten”, gaf advocaat Stijn Roels toe. “Hij zat in de financiële problemen.”

Hij kreeg met 4 jaar effectieve celstraf en 2.000 euro boete de zwaarste straf. 50.000 euro is verbeurd verklaard. Aan Lab9 moet een schadevergoeding van 342.000 euro betaald worden, aan het bedrijf uit Deerlijk 35.000 euro.

(LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier