Acht jaar nadat in Torhout een kluis werd gestolen en tijdens een achtervolging in Zedelgem naar de politie werd gegooid, heeft Serviër Daniël J. 40 maanden effectieve celstraf gekregen. De man ontkende dat hij diegene was die met de kluis gooide, maar de rechter geloofde hem niet. “Ze was klein genoeg om op de schoot te dragen en door de ruit te gooien.”
In het voorjaar van 2013 was Zedelgem eventjes wereldnieuws nadat een Hollywoodiaanse achtervolging met snelheden tot 200 kilometer per uur het anders zo rustige dorp had opgeschrikt.
Eén miljoen euro op straat
Na een inbraak in Torhout en een poging daartoe in Ruddervoorde waren drie Serviërs voor de politie op de vlucht en in een poging om hun achtervolgers af te schudden, gooiden ze in de Ruddervoordsestraat in Zedelgem een gestolen kluis uit hun Volkswagen Phaeton.
De brandkoffer, die bij de inbraak in Torhout gestolen werd, spatte open waardoor bijna een miljoen euro op straat ronddwarrelde. Een politiemotard kon het projectiel maar net ontwijken, waarna de daders spoorloos verdwenen.
Geen poging tot doodslag
Van de inbrekers konden aanvankelijk enkel Milan G. (40) en Daniel J. (37) geïdentificeerd worden. De twee waren niet aan hun proefstuk toe en hadden in Brussel al een veroordeling opgelopen voor inbraak. Milan G. werd een jaar na de feiten in Duitsland opgepakt en werd in oktober 2014 veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf voor inbraak, bendevormig en weerspannigheid. Voor poging tot doodslag op de agent werd hij evenwel vrijgesproken.
Kompaan Daniël J., die zijn kat stuurde naar het parket, werd eveneens vrijgesproken voor poging doodslag. Maar als ‘kluisgooier’ kreeg hij 40 maanden cel opgelegd en de rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. In februari 2015 werd de man na een inbraak opgepakt in Rome, maar om onduidelijke redenen werd hij toen niet aangehouden.
“Kluis niet door raam gegooid”
Goed zes jaar later, op 3 maart om precies te zijn, liep hij opnieuw tegen de lamp bij een wegcontrole in Duitsland. Deze keer belandde hij wél in een Belgische cel, waar hij verzet aantekende tegen zijn veroordeling in Brugge.
Op zijn nieuwe proces stond J. niet langer terecht voor poging tot doodslag, maar wel voor inbraak, bendevorming en gewapende weerspannigheid. Hij ontkende evenwel met klem dat hij de kluis naar de politiemotard gooide.
“Mijn cliënt zat als passagier vooraan in de wagen”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. “Hij bekent de inbraak en weerspannigheid, maar ontkent met klem dat hij de kluis door het raam gooide. De brandkoffer was daarvoor te groot en te zwaar. De kluis lag achterin de wagen.”
Werkstraf voor buurtbewoners
De rechter zag dat evenwel anders en bevestigde de eerder opgelegde straf. “De relatief kleine brandkoffer van 30 bij 40 centimeter kon wel degelijk perfect op de schoot van de beklaagde hebben gelegen. Dat de kluis achteraan zou hebben gelegen, strookt overigens niet met het dna-onderzoek”, oordeelde hij.
Zeljko R. (45), de chauffeur van de vluchtauto, werd destijds apart berecht en kreeg in 2015 37 maanden cel. Opmerkelijk: nadat de kluis op straat uiteen was gespat graaiden meerdere buurtbewoners gretig naar geld. Een Zedelgems koppel kreeg hiervoor een werkstraf opgelegd. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier