Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse correctionele rechtbank gevraagd om 15 jaar gevangenisstraf uit te spreken voor een gijzeling in de gevangenis van Brugge. Faton S. (30) gebruikte een zelfgemaakt steekwapen om een vrouwelijke cipier urenlang te gijzelen. Volgens de verdediging bevond de Kosovaar zich in een uitzichtloze situatie.
De beklaagde sloeg op 24 februari 2021 rond 14.20 uur toe tijdens de wandeling. Plots gijzelde en bedreigde Faton S. een toen 23-jarige cipier met een zelfgemaakt steekwapen. De Kosovaar had een balpen met plastic omwikkeld en de punt verwarmd. De gedetineerde vroeg om de vrijlating van zijn broer en zijn vader, die in andere gevangenissen zitten. Voor zichzelf eiste hij een helikopter. Pas na ruim drie uur onderhandelen gaf de beklaagde zich over.
Wapen tegen hals
De burgerlijke partij wierp op dat de feiten een enorme impact hebben gehad op het slachtoffer, dat pas zes maanden in dienst was. Tijdens de gijzeling hield S. onafgebroken zijn arm rond haar hals. Tegelijk hield hij ook zijn wapen tegen haar hals. Het slachtoffer heeft nog steeds last van haar schouders, nek en rug. “Haar lichaam is helemaal geblokkeerd door drie uur lang verkrampt onder enorme stress te staan”, aldus meester Dries Ronsse. Ook op psychologisch vlak gaat de jonge vrouw nog steeds gebukt onder de gijzeling. “Ze is helemaal veranderd, haar mama herkent haar niet meer.”
Andere taken
Een gerechtsdeskundige stelde eerder al vast dat het slachtoffer meer dan vier maanden arbeidsongeschikt was. Ondertussen is ze wel opnieuw aan de slag. “Maar ik doe andere taken, waarbij ik minder contact heb met de gedetineerden, terwijl dat net was wat ik graag deed”, zei het slachtoffer zelf.
Faton S. werd in oktober 2018 door het Gentse hof van beroep al veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde bloedwraakmoord. Zijn vader en zijn broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel. Tijdens een aanslepende familievete werd de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013 doodgeschoten aan zijn woning in Sint-Niklaas. Ondertussen liep hij ook al twee veroordelingen op voor geweldplegingen in de gevangenis van Hasselt en Dendermonde. Binnenkort moet hij zich ook nog verantwoorden voor slagen aan een medegedetineerde in Brugge.
Gevaar voor maatschappij
Het openbaar ministerie merkte daarom op dat S. duidelijk een gevaar vormt voor de maatschappij. “We moeten de maatschappij zo lang mogelijk tegen hem beschermen”, aldus procureur Saskia Schepens. Daarnaast werd nog benadrukt dat de beklaagde zijn daden wel degelijk goed gepland had. Zo had hij de datum van de feiten twee keer omcirkeld op een kalender. De verdediging pleitte dat de beklaagde zich in een uitzichtloze situatie bevond. S. had net te horen gekregen dat hij zou overgebracht worden naar een Kosovaarse gevangenis. De beklaagde ging akkoord met een terugkeer naar Kosovo, maar dacht dat hij dan op vrije voeten zou zijn. In zijn thuisland zou hij echter twee derden van zijn straf moeten uitzitten, terwijl hij in België rekende op een vrijlating na een derde.
“Hij kent niets of niemand in Kosovo en had schrik van de uitzichtloosheid”, aldus meester Frank Scheerlinck. In het pleidooi werden ook de moeilijke leef- en werkomstandigheden in de Belgische gevangenissen gehekeld. Daarbij werd opgemerkt dat S. voor zijn detentie nooit voor geweldplegingen werd veroordeeld. Een nog langere celstraf zal volgens meester Scheerlinck enkel een averechts effect hebben. “Zijn we gebaat bij nog 15 jaar in een Belgische gevangenis, waar hij uit frustratie al drie cipiers heeft aangevallen?”, klonk het. “Ik vraag u om mild te zijn. Niet voor hem, maar voor haar.” Ten slotte werd ook op de beperkte intellectuele capaciteiten van de beklaagde gewezen.
Mooie weer speelde rol
Volgens de verdediging had S. bijvoorbeeld niet voorbereid wat hij na zijn ontsnapping precies zou doen. Het mooie weer zou een rol gespeeld hebben in zijn beslissing om zijn vrijlating te eisen. Op vraag van de verdediging werd eerder al een gerechtspsychiater aangesteld, maar die oordeelde dat de Kosovaar wel degelijk toerekeningsvatbaar is. Ook de andere advocaat van de beklaagde kon enkel aandringen op een mildere bestraffing. “Hij heeft direct gezegd dat hij heel veel spijt had, maar hij moet natuurlijk zwaar gestraft worden. Vijf, zes, zeven, misschien acht jaar. Maar toch geen vijftien?”, aldus meester Mathieu Langerock.
Toevallig slachtoffer
De raadsman voegde er nog aan toe dat de jonge cipier niet bewust werd geviseerd, maar dat ze een toevallig slachtoffer was. “Het is een lange periode dat ik zit, zo gemakkelijk is het voor mij ook niet”, verwees Faton S. in zijn laatste woord naar het pleidooi van zijn advocaten. Anderzijds drukte hij ook zijn spijt uit tegenover het slachtoffer. “Ik wil me van diep in mijn hart verontschuldigen. Ik hoop dat je er geen trauma aan overhoudt.” De rechter doet uitspraak op 6 mei.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier