PZ Bredene/De Haan trots op beste BOB-campagne ooit

Commissaris Dennis Goes is in zijn nopjes. © WK
Redactie KW

Politiezone Bredene/De Haan heeft er zijn beste BOB-campagne ooit op zitten. Er werd een recordaantal bestuurders gecontroleerd, maar vooral: ze zaten nuchter achter het stuur, en daar is de commissaris blij mee.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

Tijdens de laatste BOB-campagne, van 25 november tot 30 januari, vielen binnen de politiezone Bredene/De Haan 1,75 % bestuurders te noteren die te diep in glas hadden gekeken. Dat is het laagste percentage ooit voor de zone, en veel lager dan het gemiddelde voor West-Vlaanderen (2,98 %), Vlaanderen (1,99 %) en zelfs België (2,3 %). Commissaris Dennis Goes is in zijn nopjes. “De resultaten waren op zijn minst gezegd verrassend: slechts 1,75 % van de bestuurders had in die periode te diep in het glas gekeken. Dat is niet alleen het laagste percentage ooit voor onze zone, de aantallen lagen bij ons ook een pak lager dan in de rest van het land. En als we de cijfers voor heel West-Vlaanderen bekijken, doen we zelfs bijna dubbel zo goed. Een zeer positieve evolutie.”

(Minder) positief

En ‘positief’ betekent dus voor alle duidelijkheid dat er minder positief werd geblazen. “De mensen durven weleens denken dat we pas tevreden zijn als we er veel kunnen pakken. Dat is uiteraard niet waar, minder positieve ademtests betekent ook minder kans op zware ongevallen. Dus goed nieuws voor de verkeersveiligheid in het algemeen. We zijn zeer tevreden met de cijfers.”

Binnen de politiezone werden ook nooit meer bestuurders gecontroleerd als tijdens de recente campagne. “En ook daar ben ik eigenlijk best trots op”, zegt de commissaris. “Die 2.920 uitgevoerde tests, dat is zo goed als één procent van het totale aantal gecontroleerde bestuurders in heel Vlaanderen. En dat voor een relatief kleine politiezone, die bovendien met een ernstig personeelstekort kampt…”

Dat de laatste campagne zo productief is geweest, heeft volgens Dennis Goes onder meer te maken met het gebruik van de nieuwe samplingtoestellen. Die kunnen de snelheid, en daardoor dus ook het volume, van de alcoholcontroles fors opvoeren. “Door die aanpak ontspringt niemand nog de dans en kunnen we, met evenveel manschappen en in dezelfde tijd, veel meer bestuurders controleren. Vorig jaar gebruikten we die methode ook al, maar nieuwigheden vragen altijd een inloopperiode”, klinkt het. “Maar de mooie resultaten zijn wellicht ook het gevolg van de vele inspanningen van onze politiezone. Verkeersveiligheid is binnen dit korps een belangrijk thema, we hebben een uitgebreid verkeersactieplan en dat wordt strikt opgevolgd. Ook rond bijvoorbeeld gordeldracht en gsm-gebruik achter het stuur zijn we altijd alert. Maar onze inspanningen op vlak van alcoholcontroles lijken nu heel concreet te worden beloond.”

Altijd en overal

De commissaris wil er tot slot op wijzen dat er het hele jaar door acties zijn. “De veelheid aan controles op ons grondgebied, daarom niet altijd grootscheepse acties maar wel heel frequent, hebben blijkbaar een preventief effect. Mensen krijgen zo meer en meer het idee dat ze altijd en overal gecontroleerd kunnen worden. En dat is ook zo.”

(WK)