Politiezone RIHO: “Met flexteams kunnen we altijd gericht optreden”

De politiezone RIHO heeft drie flexteams op de weg, waaronder dat voor Roeselare en Hooglede. V.l.n.r. Wouter Delombaerde, Nick Courtens, Christophe Vandenbroucke, Karen Dutron en Stefaan Bruynooghe. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Sinds 1 november 2012 beschikt de politiezone RIHO over zogenaamde flexteams. Daarmee kan specifiek ingegrepen worden, zonder de algemene werking van de zone te belasten. En die aanpak loont, want momenteel zijn er drie flexteams op pad.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

De politiezone RIHO telt momenteel drie flexteams: één die zich op Roeselare en Hooglede toespitst, een team dat zich louter op Izegem richt en een laatste groep die de interventiedienst van de zone ondersteunt.

Hoofdinspecteur Wouter De Lombaerde (43) is een van de teamleden en ziet enkel voordelen in de werking van de flexteams. “Samen met hoofdinspecteur Nick Courtens en inspecteurs Christophe Vandenbroucke, Stefaan Bruynooghe en Karen Dutron vorm ik het flexteam voor Roeselare en Hooglede”, opent hij. “Het verhaal startte indertijd met slechts een persoon, Stefaan Bruynooghe. Maar door het succes werd het opzet gaandeweg uitgebreid.” Het doel is eenvoudig: de drie entiteiten binnen de politiezone zo zelfstandig mogelijk laten werken en vlot dossiers laten afhandelen.

“Onze werking steunt op vier peilers”, vervolgt Wouter. “We spitsen ons toe op overlastproblematiek, houden preventief toezicht, zijn aanwezig op allerhande evenementen en bijeenkomsten en voeren verdere onderzoeken uit. Onze flexteams zijn zoveel mogelijk de baan op, maar af en toe moeten we enkele uren bureauwerk verzetten. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Een flexteam bestaat uit ploegen van twee mensen. “Meestal trekken we met een anonieme wagen de weg op, want op die manier val je veel minder op. Vooral ‘s nachts maakt dat wel degelijk een verschil uit. Iemand die met minder koosjere zaken bezig is, zal minder afgeschrikt zijn door een wagen zonder verwijzing naar de politie. Maar soms is het ook opportuun om onze bekende politiewagens te gebruiken, bijvoorbeeld op evenementen.”

Overlast

Dé kerntaak van de flexteams is overlast aanpakken. “Toen het samenscholingsverbod in de Ardooisesteenweg in Roeselare van kracht was, patrouilleerden we er meerdere keren per dag. En moesten we ook af en toe tussenkomen. Drugsdealers die er aan het werk waren, discussies die uit de hand dreigden te lopen, een vechtpartij stilleggen… Het hoort er allemaal bij. Eén keer deelde ik zelf wat in de klappen, al bleef het bij enkele schrammen.”

Vooral de variatie aan werk en feiten maken de flexteams interessant, zegt Wouter. “We doen alle soorten politiewerk. Straks houden we toezicht op het festival Parsidance, maar evengoed kan je daags nadien een verhitte discussie moeten oplossen. Ook met veder onderzoek houden we ons erg vaak bezig. Een verkeersongeval met vluchtmisdrijf komt nogal vaak bij ons terecht. En als je de aanrijder dan weet te vinden, geeft dat wel voldoening.”

De leden van de flexteams komen af en toe ook met zedenzaken in aanraking. “Aanrandingen, soms zelfs verkrachtingszaken… Het hoort er allemaal bij. En af toe moeten ook wij eens slikken. Zeker wanneer er bij zedenzaken minderjarigen gemoeid zijn. We zijn immers ook maar mensen.”

Het vaakst krijgen Wouter en co oproepen die met overlast te maken hebben. “Vooral in het weekend in de uitgaansbuurten van Roeselare, Izegem en Hooglede. Dronken mensen die keet schoppen, vechtpartijen… We zien soms wel wat gebeuren, maar we houden altijd het hoofd koel. Angst heb ik nog nooit gehad. En als een situatie dreigt te escaleren, dan roepen we bijstand op. Die er is altijd erg snel, want RIHO investeert fors in manschappen op de baan. Vrijdag- en zaterdagnacht zijn er altijd vijf interventieploegen op pad. Dat is veel.”

Échte politiewerk

De politiezone RIHO is een van de weinige zones die geen mensen te kort heeft. “Daar zijn we gelukkig om, maar ik kan er wel inkomen dat sommige andere zones aan de alarmbel trekken. Toen de zones gevormd werden, kregen ze allemaal een minimumcapaciteit opgelegd. Die is ondertussen een maximumcapaciteit geworden, terwijl de maatschappij er wel anders uit ziet. Ik zie mezelf alvast geen andere job doen. En dankzij het flexteam ben ik dagelijks de baan op, waar het échte politiewerk te vinden is. Wij weten nooit wat de dag ons zal brengen. Dat maakt het net zo leuk.” De flexteams kregen ondertussen ook al navolging in andere politiezones. “Vlas heeft ook een dergelijk systeem en eigenlijk kan ik het alle zones aanraden. Dankzij de flexteams kunnen we altijd gericht optreden. En dat is voor ordediensten erg veel waard.”

(Philippe Verhaest)

Korpschef Curd Neyrinck: “We houden rekening met de menselijke kant”

Politiezone RIHO heeft momenteel geen personeelstekort en is daarmee, naast PZ Kouter, de enige West-Vlaamse zone in die positie. “We kunnen daar alleen maar gelukkig over zijn”, aldus korpschef Curd Neyrinck. “En telkens we een vacature hebben, is de instroom groot. Het aanbod overstijgt elke keer de vraag. Af en toe hebben we vacatures die iets minder snel ingevuld raken, maar ook die staan nooit al te lang open.”

Wat het succes van RIHO kan verklaren, laat Curd Neyrinck in het midden. “De centrale ligging van onze zone speelt zeker mee, maar we merken ook dat mensen die van bij ons naar een andere zone vertrekken, vaak met plezier terugkeren. Dat zegt veel over onze werking. Wij verliezen nooit de sociaal-menselijke kant van het verhaal uit het oog. En aangezien we een middelgrote zone zijn, kunnen onze mensen ook doorgroeien. Dat speelt eveneens mee.”