Politiezone Gavers: “Vacature voor wijkagent raakt moeilijk ingevuld”
De politiezone Gavers is dringend op zoek naar een nieuwe inspecteur voor de interventiedienst. “Dat komt omdat ik coördinator van de wijkwerking ben geworden en een collega van de interventie in principe mijn taken zal overnemen. Een vacature voor een wijkagent raakt immers nóg moeilijker ingevuld”, vertelt Bavikhovenaar Frank Mailliard (54).
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’ p>
Frank Mailliard, afkomstig uit Beveren-Leie, heeft sinds de politiehervorming in 2000 als wijkagent gewerkt. Eerst een drietal jaar in Stasegem, daarna in de wijken Arendswijk-Eiland en Arendswijk-Bistierland, de grote verkaveling die deels op Deerlijks grondgebied ligt. Op 1 januari van dit jaar werd Frank coördinator van de wijkwerking. “Ik was de enige kandidaat. De job spreekt veel collega’s minder aan, omdat hij vooral bureauwerk inhoudt”, getuigt de Bavikhovenaar.
Een collega uit de interventiedienst wordt nu deels vrijgesteld om Franks taken in de wijk over te nemen. “Daardoor zoeken we een nieuwe inspecteur voor die dienst. De vacature heeft al een aantal weken opengestaan, voorlopig zonder resultaat. De nieuwe rekruten worden vooral in Brussel ingezet voor de realisatie van het kanaalplan (het actieplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme in de kanaalzone in en naast Brussel, red.). Nochtans verloopt de zoektocht naar een nieuwe collega voor de interventiedienst vlotter dan als we een nieuwe wijkagent zoeken, want die vacatures raken nóg moeilijker ingevuld. In die functie werk je immers minder nachten of weekends. Voor jonge collega’s die nog een huis af te betalen hebben is dat dus financieel minder aantrekkelijk. En toch mag de job van wijkagent ook geen uitbolfunctie zijn.”
Ook schooltoezicht
Daarvoor is de stapel werk die de wijkagent voor de kiezen krijgt te groot. “Wij doen veel meer dan nieuwe bewoners inschrijven. Vroeger, toen ik nog voor de helft van mijn uren deel uitmaakte van de interventie, joeg ik er wel eens een inschrijving door tijdens die shift, maar de taken zijn de laatste jaren veel beter verdeeld. Wat veel mensen niet weten is dat een wijkagent ook schooltoezicht houdt, niet per se in ‘zijn’ of ‘haar’ wijk. Verder staan we bijvoorbeeld ook de gerechtsdeurwaarders bij.”
“Vroeger waren de mensen bij wijze van spreken nog echt bang van ons. Dat hoeft voor mij ook niet”
De politiezone Gavers telt elf wijkagenten. Acht van hen zijn actief op Harelbeeks grondgebied, drie in Deerlijk. “Als ik even tijd heb, spring ik bij in mijn vroegere wijk”, geeft Frank Mailliard nog aan. “De interventiediensten van mijn collega worden voorlopig zo veel mogelijk verdeeld, zodat hij voornamelijk dagshiften kan draaien, want het is natuurlijk dan dat de lamp brandt in de wijk. Al moet je er ook ‘s avonds en tijdens de weekends eens je gezicht laten zien. Anders denken sommigen dat bijvoorbeeld foutparkeren dan wel plots toegelaten is. Veel mensen zijn bovendien niet thuis te vinden tijdens de werkweek.”
Vroeger minder verkeer
Frank Mailliard is bijzonder goed geplaatst om de evolutie in het politiewerk te overschouwen. In 1980 ging hij aan de slag bij de rijkswacht in Brussel. Eind de jaren tachtig stapte hij over naar de brigade in Harelbeke. Zowat zeventien jaar geleden ging hij dan aan de slag in de wijk, waar hij nog dichter bij de burger kwam te staan. “De verhoogde werkdruk hangt samen met de verandering van de maatschappij“, aldus nog Frank. “Vroeger waren de mensen bij wijze van spreken nog echt bang van ons. Dat hoeft voor mij ook niet, want de politieman is ook maar een mens. Maar de slinger is naar de verkeerde kant overgeslagen. Waar je vroeger niet met twee naast elkaar mocht rijden op het fietspad, is dat nu wel toegestaan, maar hier en daar zie je groepjes nu al met vier naast elkaar fietsen. Gezinsproblemen werden indertijd nog binnen het gezin opgelost en er was proportioneel minder verkeer.”
Frank zegt dat hij in deze tijden van terreur niet met schrik de straat opgaat. “Als wijkagent sta je er alleen voor, maar dat schrikt me niet af. We kunnen ons gevoel van veiligheid verhogen door een kogelvrije vest te dragen, al let ik daarmee op. Het is kwestie van zelf geen agressie uit te lokken.”
(Tom Van Houtte)
PZ Gavers werkt nauw samen met PZ Mira p>
Het korps van de politiezone Gavers (Deerlijk en Harelbeke), dat momenteel 69 operationele personeelsleden (64,5 voltijdse equivalenten) telt, heeft momenteel een vacature voor een inspecteur interventie openstaan. “In functie van een optimale invulling van het takenpakket kunnen we bij de interventiedienst nog twee extra inspecteurs gebruiken”, zegt korpschef Jean-Louis Dalle. Drie personeelsleden (twee commissarissen en een inspecteur) gaan dit jaar met pensioen. p>
Bij de PZ Gavers heeft de personeelsproblematiek voorlopig geen impact op de reguliere werking. Korpschef Dalle: “De diverse veiligheidsuitdagingen noodzaken wel meer en meer specialisatie en bovenlokaal werken. Bijkomende specialisatie is echter bijna onmogelijk. Beide uitdagingen trachten wij aan te pakken via innovatie en een doorgedreven samenwerking met onze buurzone Mira.” p>
(TVW) p>
Politietekort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier