Wie aangifte wil doen bij politiezone Grensleie zal tot begin 2025 niet in het commissariaat terechtkunnen. Eind september werd er schimmel ontdekt. Die blijkt nu hardnekkiger dan gedacht. Om de veiligheid te waarborgen moeten tal van maatregelen genomen worden.
“Tijdelijke delokalisatie hoofdcommissariaat Menen”, meldde politiezone Grensleie een kort persbericht op 18 september. “Momenteel ervaren we in een deel van ons gebouw problemen met de luchtkwaliteit. Op basis hiervan hebben we uit voorzorg besloten om de nodige preventieve maatregelen te nemen.”
Sindsdien is het politiecommissariaat aan het Leopoldplein in Menen gesloten. Personeel kreeg een ander onderkomen op de site, bezoekers moeten zich tot het commissariaat in de Vanackerstraat in Wevelgem.
Erfgoed
De problemen met luchtkwaliteit? Een eufemisme voor schimmel die geurhinder met zich meebracht. Dat die overlast zich stelde, mag eigenlijk niet verwonderen gezien de leeftijd van het gebouw. Het – beschermde – gebouw dateert van de eerste helft van de negentiende eeuw en deed onder Hollandse bezetting dienst als militair hospitaal. Erfgoed dus, en dat zorgt ervoor dat de tekenen des tijds zichtbaar worden.
Echter, dat de problemen zo hardnekkig waren hadden ze bij de politie zelf ook niet kunnen vermoeden. “De verouderde staat heeft niet geholpen, maar vooral de hevige regenval heeft bijgedragen tot extra doorsijpeling van afval en uitwerpselen van het dak en een stijging van grondwater in de kelder”, weet woordvoerster van de politiezone Mégane Coussaert.
Risico op schade, geen gevaar
De politiezone zal het gebouw nu zelfs tot begin volgend jaar sluiten. De schimmels werden onderzocht om te zien of ze schadelijk zijn. “Wij vermoeden dat er geen gevaar is geweest voor het personeel. Zodra we de problematiek hebben vastgesteld, hebben we preventieve maatregelen genomen en onze collega’s uit het gebouw gehouden.”
Dat blijkt nu het geval te zijn. “Er zijn geen hoogschadelijke schimmels gedetecteerd”, verduidelijk Coussaert. “Wel zijn er verschillende schimmels vastgesteld die bij een te lange blootstelling aan verhoogde concentratie mogelijk een laag tot behoorlijk risico op schade op lange termijn kunnen veroorzaken.”
Blijven monitoren
Om die risico’s weg te werken en zo de veiligheid te waarborgen dienen zich ingrijpende maatregelen aan. “Lokalen moeten gereinigd worden, het dak opgeruimd en de kelder moeten we saneren”, somt Coussaert op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier