Politiezone Vlas krijgt nieuw ingerichte Gemeentelijke Crisiscel en Commandopost Events

Vlnr. burgemeester Francis Benoit, commissaris Thomas Joos van leiding Interventie, Korpschef Filip Devriendt, burgemeester Carine Dewaele, hoofdcommissaris David Camerlynck, beleidsofficier, burgemeester Vincent Van Quickenborne. © Politiezone VLAS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Stads- en veiligheidsdiensten ontplooiden een volledig nieuwe Gemeentelijke Crisiscel, kortweg GCC. Deze cel moet dienen om bij grote rampen en in grote noodsituaties – waarbij de burgemeester alle hulpdiensten rond zich nodig heeft – alles vlot en veilig te kunnen coördineren.

Om de aanpak van zo’n grootschalige en langdurige noodsituatie op een efficiënte manier te kunnen doen verlopen, wordt binnen een stad of gemeente vaak de gemeentelijke fase afgekondigd. Concreet komt dan het gemeentelijk coördinatiecomité (GCC) samen in een daarvoor uitgeruste ruimte of lokaal, de Gemeentelijke Crisiscel (GCC) genoemd. Deze ruimte is nu volledig geïnstalleerd en in gebruik bij Politiezone Vlas. “Het GCC is een groep van verantwoordelijken: de burgemeester, de noodplanningsambtenaar en een vertegenwoordiger van de 5 disciplines binnen de Nood- en Interventieplanning”, duidt commissaris Thomas Joos, leiding Interventie. “Alle mogelijke info wordt vanuit de disciplines hier verzameld: de brandweer bijvoorbeeld een brandweercommandant of een officier van HVZ Fluvia; de medische hulpverlening bijvoorbeeld het hoofd van de spoed in AZ Groeninge; de politiediensten, bijvoorbeeld de korpschef of een officier van Politiezone VLAS; de civiele veiligheid als logistieke component en als 5e discipline de communicatie en informatie.”

De goede samenwerking tussen de verschillende disciplines mag hier zeker eens in de verf gezet worden

Het GCC staat steeds in contact met de Commandopost Operaties op het terrein waar ook alle 5 bovenvermelde disciplines vertegenwoordigd en aan de slag zijn. “Veel criteria worden bekeken om de noodsituatie af te kondigen: de grootte van het gebied, de nodige middelen om dit te beheren, aantal slachtoffers, hoe groot is de nood aan coördinaties, de impact op de maatschappij. Er wordt continu overleg gepleegd en informatie uitgewisseld en een gedeeld beeld gegeven van de feiten, beslissingen en maatregelen via het nationaal veiligheidsportaal. Om aan alle noden van zowel een moderne crisisruimte als commandopost te voldoen, werd in het commissariaat van PZ Vlas geïnvesteerd in een gloednieuwe infrastructuur, met alle vereiste hard- en software. “

De goede samenwerking tussen de verschillende disciplines PZ VLAS, HVZ Fluvia, AZ Groeninge, stad Kortrijk, gemeente Kuurne, gemeente Lendelede, om samen tot deze uitkomst te komen, mag hier zeker eens in de verf gezet worden”, aldus de burgemeester van Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier