Politie Polder maakt balans op jaar na corona: “Wie de regels nog niet kent, leefde onder een steen”

Korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder: “Ik durf te zeggen dat de coronacrisis vanuit de politie goed is aangepakt.”© jht
Korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder: “Ik durf te zeggen dat de coronacrisis vanuit de politie goed is aangepakt.”© jht
Redactie KW

Het is een jaar geleden dat ons land een eerste keer in lockdown ging om het hoofd te bieden aan de coronacrisis. Een jaar met alsmaar veranderende regels. Een moeilijk jaar voor iedereen. Ook voor de politie. “We hebben geen nieuwe rol, maar die is wel anders ingevuld. Ik stel vast dat het goed is dat politie er is in tijden van nood”, zegt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder (Diksmuide/Kortemark/Houthulst/Koekelare).

Ook voor de politie was het zoeken in het begin van de crisis. “We vechten dan ook tegen een onzichtbare vijand”, zegt Johan Geeraert. “Hier waren geen echte draaiboeken voor. Het startpunt voor ons was het voorbeeld van een grote stroomuitval en te kijken welke maatregelen we dan nemen. In het begin waren er weinig middelen en veel onduidelijkheid. De focus van de politie lag vroeger weinig op de openbare orde en de gezondheid, nu is dat een nieuw aspect. Elke agent kreeg van ons een individuele box mee met bijvoorbeeld mondmaskers, ontsmettingsgel en handschoenen. Klaar om de straat op te gaan en te kijken of iedereen de regels naleeft. Ik stel vast dat het goed is dat de politie er is, in tijden van nood. Om die regels te controleren. Het is een voordeel dat de politie snel kan schakelen. En ik durf te zeggen dat deze crisis vanuit de politie goed is aangepakt.”

Regels doen naleven

Naarmate de regels duidelijker werden, werd het ook voor de politie iets makkelijker om te zien of ze nageleefd werden. In 2020 stelde de politie Polder 318 coronaovertredingen vast. Diksmuide spant de kroon met 136, gevolgd door Kortemark (72), Koekelare (62) en Houthulst (48).

“In het begin was er nochtans veel discussie met de burgers, en dan gingen we ook de dialoog aan. Maar naarmate de regels duidelijker werden blokten we dat ook af. En eigenlijk reageren de meesten daar goed op. Mensen zijn zich zeer goed bewust van het feit dat ze regels overtreden, bijvoorbeeld bij samenscholingen of feestjes. Wie het nu nog niet weet heeft onder een steen geleefd. Er wordt nog weinig gediscussieerd en de meesten aanvaarden hun boete. Anders is het wel bij overtredingen tegen de nachtklok. Omdat die bestuurders vaak ook onder invloed zijn hebben ze tweemaal prijs. Dan is er vaak meer verbale agressie.”

Trend van stijgend partnergeweld

Om het werk goed te kunnen blijven doen, is het cruciaal dat de politie goed bemand is. “Ook wij kregen af te rekenen met het coronavirus maar het bleef beheersbaar. In de eerste golf hadden we tegelijk tien besmettingen op een totaal van 110 personeelsleden. Ik stel vast dat de interne discipline in ons korps hoog is, waarvoor mijn dank. Want het is zeker niet zo dat wij minder werk hebben. Er is wel een verschuiving in de aard van de interventies. Het aantal inbraken is een pak gedaald. We hadden zelfs eens twee weken zónder ongeluk. Dat gebeurde nooit eerder. Maar er is helaas ook een trend merkbaar in stijgend partnergeweld. Het gaat soms om echt zware feiten. Er zijn ook meer zaken met psychische terreur. Je merkt dat mensen soms te lang op elkaars lip zitten en hun problemen zelf niet meer kunnen oplossen. Het zal voor iedereen goed zijn dat deze crisis achter de rug is”, besluit de korpschef. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier