De Belgische en Franse politiediensten hebben in de nacht van woensdag op donderdag een grootschalige controleactie tegen mensensmokkel gehouden. De focus lag op de kleine bootjes die smokkelaars gebruiken om vluchtelingen het Kanaal over te helpen. Sinds 2019 is dat fenomeen verviervoudigd. “Ook burgers kunnen ons helpen door alert te zijn”, klinkt het.
De actie was een samenwerking tussen het Belgische gerecht, de Belgische politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en de Franse politie en zou voortaan maandelijks herhaald worden. In zowat het hele grensgebied tussen West-Vlaanderen en Frankrijk was de politie aanwezig en dit niet alleen aan de kust maar ook in het binnenland. Met steun van de Weg- en Scheepvaartpolitie, maar ook van een helikopter en speurhonden zochten ze voornamelijk naar kleine bootjes en onderdelen daarvoor.
Uit cijfers van het National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat er in 2019 elke maand gemiddeld 141 vluchtelingen werden aangetroffen in dergelijke zogenaamde small boats . Vorig jaar was dat aantal al gestegen tot 751 per maand. De meeste bootjes vertrekken vanuit Frankrijk maar het fenomeen neemt de laatste weken ook in West-Vlaanderen toe. Woensdag werd ook in Nederland een zeilboot onderschept met een twintigtal Albanezen, onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.
De smokkelaars kopen – of stelen – hun boten niet aan de kust. Dat gebeurt vaak in het binnenland, waar men denkt uit de schijnwerpers te blijven. Begin juni werden in Roeselare nog twee mannen gearresteerd die twintig zwemvesten hadden gekocht in een Decathlon. Het personeel rook onraad en verwittigde de politie. De politie merkt ook een toename in het aantal diefstallen van kleine bootjes en onderdelen zoals motoren, roeispanen of batterijen.
“Met deze actie willen we ontradend optreden naar mensensmokkelaars toe, maar ook aan de burger het signaal geven dat we dit fenomeen ernstig nemen. Ook zij kunnen ons helpen door alert te zijn en verdachte toestanden te melden, zoals in die winkel in Roeselare”, klinkt het bij de politie. Aan de actie namen zo’n 110 Belgische en 50 Franse agenten deel.
“Die small boats zijn levensgevaarlijk”, weet ook minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), bevoegd voor de Noordzee en Justitie. Hij woonde woensdagavond één van de controles bij aan de grenspost Calicannes in Poperinge. “Het zijn gammele bootjes en ook de reddingsvesten die gebruikt worden zijn vaak ondermaats en geven een vals gevoel van veiligheid. Door dit soort acties willen we de structuren achter die mensensmokkelorganisaties blootleggen en oprollen”, zegt hij.
Volgens staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) van Asiel & Migratie is in West-Vlaanderen een war on trafficking bezig, te vergelijken met de war on drugs in Antwerpen. “We zien hier de laatste tijd een enorme toename van vooral Viëtnamese transmigranten. Daar zit dus een structuur achter en die willen we aanpakken met dergelijke acties. We willen duidelijk maken dat het niet werkt om op illegale wijze het Verenigd Koninkrijk te proberen binnen raken”, klinkt het.
Gouverneur Carl Decaluwé was eveneens aanwezig. “Wij voeren deze strijd in West-Vlaanderen al tien jaar. We zijn er gelukkig in geslaagd om geen tentenkampen in onze provincie te hebben, maar het blijft een dagelijkse strijd die we aangaan. De druk blijft enorm, zeker dit jaar”, zegt hij. Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, kwam ook een kijkje nemen. “We mogen bij dit soort operaties niet vergeten dat er ook een humanitair aspect is. Die transmigranten zijn vaak slachtoffers. Anderzijds moeten we blijven inzetten op het oprollen van die criminele netwerken die smokkelketen opzetten”, vindt hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier