Politie Brugge betrapt 23 zwartrijders op bussen, één taxichauffeur blijkt onder invloed van drugs aan stationsplein

De politie controleerde honderden fietsers aan het station in Brugge. © Politie Brugge
Stefan Vankerkhoven

De Brugse politie hield in de stationsbuurt twee opeenvolgende acties: woensdagnamiddag werden honderden tweewielers gecontroleerd, donderdag bussen en taxi’s, in samenwerking met de federale wegpolitie. Er zijn 23 pv’s opgemaakt voor zwartrijden op de bussen, een taxichauffeur was onder invloed van drugs.

Woensdagnamiddag 5 juni hield Politie Brugge opnieuw een gerichte controle op tweewielers aan de achterkant van het station. Er vonden ook mobiele controles in het stadscentrum plaats. Het preventieteam van Politie Brugge deelde alvast 447 gadgets uit aan mensen die zich perfect gedroegen in het verkeer. Toch waren er ook bestuurders van bromfietsen en fietsen die in de fout gingen.

Opgefokt

Er werden zes pv’s voor opgefokte bromfietsen uitgeschreven, die nadien in beslag genomen werden. Vier bromfietsers negeerden het verbodsbord om de Zilverstraat in te slaan. Eén bromfietser negeerde een rood stoplicht. Daarnaast werden er kleinere inbreuken vastgesteld, zoals kapotte lichten, niet werkende remmen. Vijf bromfietsers hadden geen inschrijvingsbewijs, twee reden met een vervallen verzekering, een zonder rijbewijs.

Burgemeester Dirk De fauw reageert: “Brugge is een fietsstad, maar ik wil toch nog eens benadrukken dat alle weggebruikers respect moeten hebben voor elkaar. De meesten onder ons zijn én voetganger én fietser én automobilist, het verkeer is en blijft nu eenmaal gemengd. Los van het type vervoermiddel pleit ik voor hoffelijk gedrag in het verkeer. De Brugse politie ziet daar met acties zoals deze op toe.”

Personenvervoer

De Brugse politie voerde op donderdag 6 juni een verkeerscontrole uit in het kader van personenvervoer op het Stationsplein en het domein van De Lijn. De politie werd bijgestaan door collega’s van de federale politie, controleurs van De Lijn, de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL), de douane en de sociale inspectiediensten. De grote meerderheid was over de hele lijn in orde, al stelde de politie toch ook heel uiteenlopende inbreuken vast.

Het was een grootschalige verkeerscontrole op het naleven van de wegcode plaats, specifiek gericht naar het personenvervoer. Maar liefst 184 bestuurders van De Lijn, binnen- en buitenlandse autocars en taxi’s werden daarbij gecontroleerd.

Zwartrijden

Alle 136 bestuurders van De Lijn hadden hun rijbewijs op zak en zaten nuchter achter het stuur. De controleurs van De Lijn checkten intussen ook 1265 reizigers, verspreid over 98 bussen. Hierbij werden 23 pv’s opgemaakt voor zwartrijden.

Alle buschauffeurs waren nuchter, een Brugse taxichauffeur bleek onder invloed van drugs tijdens een politieactie aan het station.
Alle buschauffeurs waren nuchter, een Brugse taxichauffeur bleek onder invloed van drugs tijdens een politieactie aan het station. © Politie Brugge

Ook de meeste taxichauffeurs die gecontroleerd werden, bleken in orde. Toch werd één van hen betrapt op het rijden onder invloed van verdovende middelen. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken. Bij sommigen was de tarievenkaart onvoldoende duidelijk, waardoor de klant geen helder zicht krijgt op de geldende prijzen. 1 taxichauffeur vervoerde pakjes zonder de nodige vergunning.

Kapotte ruiten

Naast diverse inbreuken op de wegcode, zoals het niet dragen van een gordel werden er bij sommige bussen technische gebreken vastgesteld, zoals kapotte ruiten en onbruikbare blustoestellen. Verschillende busbestuurders reden ook met een onvolledig reisblad en er waren ook bij deze controle weer inbreuken op de rij- en rusttijden. Eén busbestuurder beschikte niet over een geldig rijbewijs voor het besturen van een autocar en dus werd het voertuig tijdelijk opgehouden.

Wat zwartwerk betreft, telden de sociale inspectiediensten vijf inbreuken. De resultaten van de actie donderdag op het terrein van De Lijn op het Stationsplein, die pas afgelopen is, zijn nog niet binnen. Samen met de federale wegpolitie controleerde de lokale politie Brugge het personenvervoer: buschauffeurs en taxichauffeurs moesten hun vereiste papieren bovenhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier