Het nieuwe politiekantoor Hille in Wingene zal bemand worden in twee fases: de wijkdienst staat gepland voor september, de interventiedienst voor het einde van het jaar. De bouw liet wat vertraging op door het kwakkelweer, maar vanaf nu hoopt de aannemer volgens schema te kunnen werken. “Als iedereen zijn plaats gevonden heeft, zal het politiekantoor Hille zo’n 35 manschappen tellen”, vertelt de Tieltse korpschef Filip Feraux.
Korpschef Feraux waagt zich niet meer aan een precieze timing wat betreft de start van het nieuwe politiekantoor, maar fase 1 in september en fase 2 in december zou een haalbare kaart moeten zijn. De wijkdienst zal bestaan uit een hoofdinspecteur, een assistent en 7 inspecteurs, waarvan er twee nog moeten aangeworven worden.
Daarna volgt de interventiedienst uit Ardooie, die zal bestaan uit 5 hoofdinspecteurs en 20 inspecteurs, onder leiding van commissaris Leen Van Daele. Zij haalde een master in de criminologie en volgde een opleiding als commissaris bij de Nationale Politieacademie.
“De interventiedienst houdt zich bezig met alle 101-oproepen, die kunnen variëren van ondergelopen kelders over gezinsconflicten tot en met drugsgerelateerde problemen”, aldus Feraux. “Informatiegestuurde patrouilles maken doeltreffender ingrijpen mogelijk.”
Open bureaus
Wat mogen de inwoners van het nieuwe politiekantoor verwachten? “Alvast een betere service”, replikeert Feraux. “De onthaaluren worden uitgebreid, de onthaalruimte zal comfortabeler ogen, de onthaalbediende wordt eveneens gespecialiseerd opgeleid om mensen zo doeltreffend mogelijk te helpen. Functionele open bureaus zullen de werking tussen wijk- en interventiedienst verbeteren.”
“Bij een ‘scramble’ (noodsituatie, red.) zijn we inzetbaar tot in Oostende. De wijkdienst in Ruiselede blijft bemand door twee agenten. We zullen permanent beschikken over twee interventieploegen, voor Tielt en Wingene, piekploegen bij uitzonderlijke drukte, een inzetbare extra ploeg op vrijdag- en zaterdagnacht en twee bijkomende agenten op moto. Dit zou moeten zorgen voor meer blauw op straat.”
Duurzame oplossingen
Het nieuwe gebouw belooft ook veiliger en betere werkomstandigheden voor de agenten zelf. “Dat klopt”, stelt Feraux. “Criminelen kunnen veiliger opgevangen worden, er is een beter overzicht van alle beschikbare wapens en kogelvrije vesten, er is een speciaal lokaal voor overleg met de advocaat, er kunnen hier vingerafdrukken genomen worden – voordien moest men daarvoor van Ardooie naar Tielt – en er zijn doorgangscellen beschikbaar.”
“Er komt volledig nieuw en op hoogte verstelbaar meubilair en een polyvalente ruimte dient voor vergaderingen en trainingen. In de planning is ook gelet op duurzaamheid door de plaatsing van zonnepanelen, geothermie en de geleidelijke inzet van meer elektrische politievoertuigen. Er kan zelfs stroom gedeeld worden met andere politiediensten.”
Bezoekersparking
Het enige vraagteken blijft de geplande bezoekersparking. Die kan slechts aangelegd worden nadat het oude politiegebouw gesloopt is. Dat zou nog wel even kunnen duren. “We hopen natuurlijk zo snel mogelijk”, besluit een optimistische korpschef Feraux. Het nieuwe politiekantoor op de Hille ligt vlakbij enkele belangrijke verkeersaders. Dat zou vlottere interventies zeker moeten mogelijk maken. Het hele project wordt geraamd op 3,3 miljoen euro. De eerste plannen voor een nieuw politiekantoor werden al geschetst in… 2012.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier