Speurders van de federale gerechtelijke politie zijn maandag binnengevallen bij korpschef Nicholas Paelinck van PZ Westkust en Bram Degrieck, burgemeester van De Panne. Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zou genoemd worden in het dossier rond peperduur camerasysteem om transmigranten op te sporen. “Ik ben contactpersoon tussen West-Vlaanderen en de UK Border Force”, beklemtoont hij. “Ik val compleet uit de lucht.”
Maandagochtend omstreeks 11 uur klopten vijf speurders van de federale gerechtelijke politie in het gemeentehuis in De Panne aan. Daar werd burgemeester Bram Degrieck uit het schepencollege geplukt, apart gezet en moest hij zijn smartphone, laptop en vaste computer afgeven.
Hetzelfde gebeurde op het kantoor van de politiezone Westkust in Koksijde. Daar moest korpschef Nicholas Paelinck eveneens zijn telefoon en laptop in beslag laten nemen. Alles kadert in een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een Brusselse onderzoeksrechter. Dat zou van start gegaan zijn na een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter.
Beveiligingscamera
“Maar we weten niet van wie die klacht komt en tegen wie die klacht gericht is”, reageert Kristiaan Vandenbussche, advocaat van Bram Degrieck. De tenlasteleggingen zijn samenspanning tussen ambtenaren, passieve omkoping, schriftelijke bedreiging onder bevel of voorwaarde en diefstal met braak en/of inklimming. “Die kwalificaties zijn natuurlijk een beetje zwaar als je daarmee geconfronteerd wordt. Eigenlijk weet de burgemeester zelfs niet waar het over gaat.”
Mogelijk draait alles rond een beveiligingscamera in de strijd tegen mensensmokkel. De camera zou door het Verenigd Koninkrijk betaald zijn. “Elke handeling is gebeurd met akkoord van de provinciegouverneur. Sowieso zijn er nooit fondsen in de zakken van de burgemeester beland.”
“Ik stel vast dat het proces van Nicholas Paelinck al gemaakt is voor het begonnen is” – gouverneur Carl Decaluwé
Kristiaan Vandenbussche benadrukt ook dat zijn cliënt niet in verdenking werd gesteld. “Die camera is betaald door de Britse overheid, dus als het over omkoping gaat, moet men mijns insziens eerst daar gaan aankloppen. Mijn cliënt heeft niets te maken met omkoping of verdachte mailtjes. Hij is er ook niet over ondervraagd, noch in verdenking gesteld.” Volgens zijn advocaat stelt de burgemeester van De Panne zich indien nodig zeker ter beschikking van de speurders.
Tussenpersoon
Gouverneur Carl Decaluwé volgt de zaak van dichtbij op, zegt hij. “Al viel ik compleet uit de lucht toen ik het nieuws vernam”, zegt hij. “Als gouverneur ben ik al een zestal jaar de contactpersoon tussen de provincie en de UK Border Force om steun te verkrijgen in de transmigrantenproblematiek.”
“Zo hebben we eerder de haven van Zeebrugge op die manier volledig uitgebouwd, maar de kwestie heeft zich richting westkust verlegd. In die optiek is het maar de logica zelve dat ik van elke actie op de hoogte ben gesteld en bij het brede verhaal betrokken ben.”
Over de vermeende feiten wenst Decaluwé zich niet uit te spreken. “Ik stel gewoon vast dat het proces van Nicholas Paelinck al gemaakt is voor het begonnen is. Zelf heb ik de man nog niet gehoord. Dat is ook moeilijk, aangezien zijn telefoon in beslag is genomen.”
PZ Westkust reageert
De politiezone Westkust zegt het volledige vertrouwen in korpschef Paelinck te behouden. “Het politiecollege is deze ochtend (woensdag 12 juni, red.) in spoed bijeengekomen en heeft het cameradossier volledig besproken. Noch de burgemeester van De Panne, noch de korpschef kreeg enige formele feedback over de inhoud van het gerechtelijk onderzoek.”
“In persberichten werd gelezen dat het onderzoekers zich zouden richten op een dossier inzake de plaatsing van beveiligingscamera’s op een gebouw in De Panne. Dit betreft inderdaad een dossier waar zowel de burgemeester van De Panne, de korpschef als de gouverneur hard aan hebben gewerkt.”
“We hopen dat het camerasysteem zo snel mogelijk weer wordt geïnstalleerd, zodat de veiligheid niet verder in het gedrang komt” – PZ Westkust
“De proefopstelling van dit camerasysteem kadert in de strijd tegen mensensmokkel en transmigratie en werd bovendien integraal bekostigd door de UK Border Force, na bemiddeling van de gouverneur en in alle openbaarheid. Van een aanbesteding is dus geen sprake. De burgemeesters behouden hun volle vertrouwen in korpschef Nicholas Paelinck en twijfelen niet aan diens integriteit, noch aan de integriteit van de burgemeester van De Panne.”
Het politiecollege hoopt dat het camerasysteem zo snel mogelijk opnieuw wordt geïnstalleerd. “Zodat de veiligheid niet verder in het gedrang komt. De camera is immers gericht op het strand en de zee aan de grens met Frankrijk, om mogelijke alarmsignalen inzake mensensmokkel en verdrinkingen van bootvluchtelingen te signaleren en in kaart te brengen.”
Het politiecollege organiseert donderdag 13 juni 17 uur een openbare informatiezitting in de raadzaal van het gemeentehuis van Koksijde. Daar kunnen eventuele vragen van de raadsleden beantwoord worden.
Cameradossier De Panne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier