Oostendenaar veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf wegens oplichting
Een 46-jarige man uit Oostende is tot één jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens oplichting. Hij opende een lening van 5.000 euro op naam van een Koksijdenaar door gebruik te maken van diens persoonlijke gegevens en een vals arbeidscontract. Opvallend is dat de man eerst nog de schuld stak op zijn eigen dochter, 14 jaar op het moment van de feiten. De jonge vrouw moest dan ook opnieuw verhoord worden.
Bart I. uit Oostende, afkomstig uit Geraardsbergen, kwam in het vizier van de speurders na een aangifte door een slachtoffer uit Koksijde. De man kreeg telkens opnieuw schadeclaims en voorstellen tot vereffening van achterstallige betalingen in de bus, omdat hij zijn lening van zo’n 5.000 euro bij kredietinstelling Alpha Credit niet afbetaalde. Hij wist echter van niets. Ook de FOD Financiën zat achter hem aan en hij werd op de zwarte lijst gezet, tussen andere wanbetalers. Het slachtoffer liet tijdens zijn verklaring bij de politie optekenen dat hij eens op sollicitatie was geweest bij ene Bart, op de zeedijk in Oostende, na een zoekertje op het web voor chauffeurs op zelfstandige basis.
De sollicitant moest een kopie van beide zijden van zijn identiteitskaart en zijn rijbewijs doormailen, alsook tal van gegevens achterlaten. Ook de twee dochters van Bart I. waren daar aanwezig, herinnerde hij zich. Nadien hoorde het slachtoffer niets meer van die sollicitatie. Volgens het openbaar ministerie leidde een adres vermeld bij het rekeningnummer, dat het geleende geld gestort kreeg, terug naar de woning van de echtgenote van Bart I, het appartement op de Oostendse zeedijk.
Bewijzen gevonden
Tijdens een huiszoeking werd op de laptop van de 14-jarige dochter een map met 38 bestanden gevonden, waaronder foto’s de identiteitskaart, afschriften van rekeninguittreksels en andere documenten gerelateerd aan de lening, zoals een vervalst arbeidscontract bij CNH. Het gsm-nummer van de dochter stond vermeld op de uittreksels. Volgens het openbaar ministerie was alles het werk van vader Bart I., die eerder al werd veroordeeld voor identieke feiten. De procureur geloofde niet dat 14-jaar jonge vrouw dergelijke constructies zou opzetten of zelfs een arbeidscontract bij CNH zou vervalsen om voor te leggen bij de bank.
De procureur vorderde 28 maanden cel voor de 46-jarige Oostendenaar wegens valsheid in geschrifte, gebruiken van een valse naam en oplichting.
Dochter opnieuw verhoord
Toch vond advocaat Yen Buytaert geen objectieve elementen in het dossier om zijn cliënt schuldig te bevinden. “Niets in dit dossier kan persoonlijk aan mijn cliënt gelinkt worden. In heel het onderzoek komt de naam van de dochter van mijn cliënt naar boven. Alles werd toch op haar laptop teruggevonden? Haar nummer werd toch aangetroffen? Het ging toch om haar rekening?”, klonk het. De rechtbank zag zich genoodzaakt om het meisje opnieuw te laten verhoren, maar dat draaide uiteindelijk uit op weinig extra elementen tegen haar. Dat de vader-dochterrelatie nu volledig om zeep is, werd wél duidelijk.
De rechtbank van Veurne was van oordeel dat haar vader Bart I. wel degelijk achter de oplichting zit. Gezien het niet de eerste keer was, kreeg hij prompt een jaar effectieve celstraf. (BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier