“Onaanvaardbaar”: Brugse regenboogbankjes na één dag al beklad met graffiti

De bankjes werden na amper één dag al beklad. © Piet De Ville
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Amper een dag nadat ze werden ingehuldigd, zijn in Brugge drie ‘regenboogbankjes’ al beklad met graffiti. “No gay pride, only white pride”, luidt het onderschrift bij een video waarin gemaskerde pesonen de bankjes bekladden. De bankjes werden vrijdag voorgesteld als symbool voor de steun aan de LGBTQI+-gemeenschap.

Op vrijdag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, werden op het Bargeplein in Brugge – nabij het bekende Minnewater – een drietal ‘regenboogbankjes’ ingehuldigd. Het voorstel voor deze bankjes in de regenboogkleur kwam er van Groen-gemeenteraadslid Karin Robert.

Net zoals de al bestaande regenboog-oversteekplaatsen vindt ze het een mooi symbool als steun voor de LGBTQI + gemeenschap. Het voorstel kreeg ook de steun van het College van Burgemeester en Schepenen en van de gemeenteraad en zo werd het dus effectief gerealiseerd. “Zichtbaarheidselementen zoals deze regenboogbanken spelen een belangrijke rol in de strijd tegen discriminatie. Ze laten zien dat we trots zijn op de diversiteit in onze stad en dat we ons inzetten voor een samenleving waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld”, liet burgemeester Dirk De fauw (CD&V) bij de inhuldiging verstaan.

Politie zoekt daders

Nog geen dag later zijn de bankjes echer al zwaar beschadigd. In een video die her en der circuleert is te zien hoe gemaskerde mannen de bonte kleuren met witte graffiti overspuiten. “No gay pride, only white pride”, luidt het racistische en xenofobe onderschrift bij de video. “Dit is absoluut niet aanvaardbaar”, laat initiatiefneemster Karin Robert verstaan. Het is een duidelijk teken van onverdraagzaamheid.” Net als burgemeester Dirk De fauw hoopt ze dat de politie de identiteit van de graffitispuiters aan de hand van camerabeelden kan achterhalen.

Intussen probeerden arbeiders van Stad Brugge al om de graffiti te verwijderen, maar dat blijkt een erg moeilijke klus gezien ook de onderliggende originele kleuren dan verwijderd worden. Er zal voor de stad dan ook niet veel anders opzitten dan de bankjes opnieuw te schilderen in de regenboogkleuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier