Nederlandse boot lost honderden kilo’s zeebaars in jachthaven Blankenberge: “Strafbaar en risico op hoge boete”

Enkele Nederlandse vissers probeerden dinsdag honderden kilo's aan zeebaars illegaal aan land te brengen in de jachthaven van Blankenberge. © gf
Camille Jonckheere

Enkele Nederlandse vissers probeerden dinsdag honderden kilo’s aan zeebaars illegaal aan land te brengen in de jachthaven van Blankenberge. Zo probeerden ze de visveiling te omzeilen. Een voorbijganger verwittigde de scheepvaartpolitie, die de mannen in kwestie doorverwees naar de haven van Zeebrugge. Daar werd hun vangst in beslag genomen. Dienst Visserij volgt de zaak verder op. Indien het om beroepsvissers gaat, riskeren ze hoge boetes tot maximaal 250.000 euro. “Zo’n grote hoeveelheden vis aan land brengen en niet-reglementair in een bestelwagen steken, is spugen in het gezicht van de sportvisser”, reageert Jurgen Zutterman voorzitter van Zeehengelsport.

Dinsdag 3 september probeerden enkele Nederlandse vissers illegaal honderden kilo’s zeebaars aan land te brengen in de jachthaven van Blankenberge en in dozen in hun bestelwagen te steken. Jurgen Zutterman, voorzitter van de Zeehengelsport was een van de ooggetuigen, die de mannen aan het werk zag. “Op basis van een ruwe schatting hadden de mannen zo’n 400 kilo zeebaars bij in hun bootje. Ze begonnen die zomaar in het midden van de haven te lossen en in plastieken dozen in hun bestelwagen te steken, die dan nog niet eens de juiste koelwagen was. Het was allemaal zeer louche. Waarschijnlijk hoopten de vissers om zo te kunnen verdwijnen zonder langs de vismijn te passeren.”

“De mannen probeerden de politie van alles wijs te maken over de regelgeving en op den duur was er duidelijk verwarring”

Een voorbijganger zag net als Jurgen het tafereel en verwittigde de hulpdiensten. “Het voorval werd via 101 gemeld aan de scheepvaartpolitie. Het klopt dat die Nederlandse vissersboot daar inderdaad vis aan het lossen was en dat dat zeker niet mag”, klinkt het bij de persdienst van de federale politie. “De mannen probeerden de politie van alles wijs te maken dat ze wel degelijk aan de regels voldeden. Op den duur was er bij de politiemannen ook duidelijke verwarring”, vertelt Jurgen.

In beslagname

Uiteindelijk werd het bootje van de Nederlandse vissers onder begeleiding naar Zeebrugge gebracht. “Daar is de nodige infrastructuur aanwezig om de vis te lossen en koel en reglementair te bewaren. Anders zou die ook slecht worden. Uiteraard zal er hier gevolg aan gegeven worden, maar het dossier ligt niet volledig bij de scheepvaartpolitie. De dienst ‘Visserij’ zal het verder opvolgen en hiervan een PV opstellen, waar er mogelijk hoge administratieve boetes aan vast hangen”, gaat men verder bij de persdienst van de federale politie.

Niet eender waar lossen

“Beroepsvissers hangen vast aan een zeker set van regels om hun vis aan wal te brengen”, legt Bart Merckaert, persverantwoordelijke van de dienst ‘Visserij’ uit. “Volgens het zogenaamde Gemeenschappelijk Visserijbeleid, dat opgesteld werd op Europees niveau mag dat slechts in één van de drie aangewezen havens aan onze kust, namelijk in Oostende, Zeebrugge of Nieuwpoort. Dat geldt zowel voor Nederlandse als Belgische vissers.”

“We voeren regelmatig controles uit in samenwerking met defensie, douane of de dienst Visserij”

Inbreuken hierop en op de andere Europese wetteksten die vorm geven aan het landbouw- en zeevisserijbeleid, worden bestraft met boetes. En die kunnen voor beroepsvissers oplopen tot een stevige som van maximaal 250.000 euro. “Het is wel zo dat we regelmatig controleacties doen hiervoor in samenwerking met defensie, de douane en de dienst ‘Visserij’. Deze keer werden de vissers betrapt door voorbijgangers, die ons gelukkig op de hoogte stelden”, besluit persdienst van de federale politie.

Belediging voor sportvissers

Jurgen Zutterman reageert ontsteld op wat hij dinsdag voor zijn ogen zag afspelen. “Als sportvissers worden wij zo streng gecontroleerd. We mogen per dag slechts twee zeebaarsen van minimum 42 centimeter vangen met de hengel. Als ze kleiner zijn, moeten we ze al terug werpen. En die mannen zouden zomaar eventjes honderden kilo’s op een illegale wijze binnenhalen? Met zo’n hoeveelheden binnenkomen in de jachthaven van Blankenberge is spugen in het gezicht van de sportvisser.”

“De meeste beroepsvissers doen het wel juist, maar dit is het ideale voorbeeld van een visser, die denkt de regels aan zijn laars te kunnen lappen”

“Vaak heerst er discussie tussen de sport- en beroepsvissers. De meeste beroepsvissers doen het allemaal correct en passeren langs de visveiling, waar alles gekeurd en gecontroleerd wordt en je de dagprijs krijgt voor jouw vis. Maar dit is nu een ideaal voorbeeld van een beroepsvisser, die denkt dat die de regels aan zijn laars kan lappen. Alles gebeurde zo in de rapte: de vis vlug in dozen smijten en in hun gewone bestelwagen steken en volgens mijn vermoeden gebruikten ze ook niet de juiste netten in onze Belgische wateren. Had er niemand de politie gebeld, dan waren ze er nog mee weggekomen ook. Ik ben opgelucht dat de scheepvaartpolitie hierbij ingreep”, besluit Jurgen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier