Parket wil DNA van personeel rusthuis Oostrozebeke na moorden in 2020
Ruim drie jaar nadat in rusthuis Rozenberg drie bewoners om het leven kwamen door een overdosis insuline, worden alle medewerkers gevraagd om hun DNA af te staan aan het gerecht. De dader van de zogenaamde insulinemoorden blijft immers spoorloos. “Goed dat ze dit nog doen maar we vragen ons wel af waarom dit nu gebeurt, na zo’n lange tijd”, reageert burgemeester Luc Derudder.
Doorheen 2020 en 2021 overleden drie bewoners van het woonzorgcentrum aan een hypo, een plotse val van de bloedsuikerspiegel. Later zou blijken dat die veroorzaakt werd door een opzettelijk toegediende overdosis insuline. Geen van de slachtoffers had diabetes. Op diezelfde manier vonden in het rusthuis ook zes moordpogingen plaats.
Het laatste bekende geval dateert al van augustus 2021, toen hielden de pogingen plots op. Op dat moment liep er al een gerechtelijk onderzoek naar de moorden maar dit leverde tot op heden niets op. Een groot pijnpunt was de gebrekkige administratie van het woonzorgcentrum. Er werd niet voldoende geregistreerd wie wanneer welke medicatie toediende en die werd altijd correct bewaard. Het rusthuis stond daarvoor een tijd onder verhoogd toezicht en kreeg een opnamestop opgelegd.
In het grootste geheim werd verder gezocht naar de dader maar een grootschalig DNA-onderzoek werd nog niet uitgevoerd. Op de verdachte insulinepennen werd nochtans DNA aangetroffen van een man en van een vrouw. Daarom zullen alle personeelsleden die toegang hebben tot het rusthuis eerstdaags uitgenodigd worden om hun DNA af te staan.
Zwijgplicht
Kenmerkend aan het dossier is de strikte zwijgplicht die het gerecht oplegde aan alle betrokken partijen. Zelfs het Agentschap Zorg en Gezondheid was destijds niet op de hoogte van de zaak. Het parket van Kortrijk wil nu dan ook niet bevestigen dat het DNA-onderzoek er komt. “In het belang van het onderzoek”, klinkt het bij woordvoerder Lies De Bondt. (Lees verder onder de foto)
Zelfs burgemeester Luc Derudder was niet op de hoogte. “Niemand bij ons heeft hier weet van, we kregen geen info van de procureur of de onderzoeksrechter”, reageert burgemeester Derudder. “We voelen wel dat men er nog steeds mee bezig is maar we kunnen niet ontkennen dat het onderzoek erg lang duurt en niet eenvoudig is.”
“Je kan je afvragen waarom dit onderzoek nu gebeurt, na zo’n lange tijd. Hopelijk kunnen ze de dader van de moord toch nog ontmaskeren. Intussen loopt alles terug normaal in het rusthuis, ik breng er regelmatig een bezoek. De kamers zijn volzet, we hebben nieuw personeel kunnen aantrekken en er zijn weinig klachten.”
De toekomst zal uitwijzen of het DNA-onderzoek de uiteindelijke sleutel van het mysterie blijkt te zijn.
Rusthuismoorden Oostrozebeke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier