Nabestaanden van vermoorde huisarts Patrik Roelandt krijgen dan toch schadevergoeding: “Morele overwinning tegen het kwaad”

Initieel weigerde moordenaar Danny zijn erfenis, zodat hij de schadevergoeding niet zou moeten betalen aan de familie van huisarts Patrik Roelandt (links). De rechter heeft nu beslist dat hij dat niét mag doen. © Archief FM/Pixabay
Phebe Somers

Bijna negen jaar na de moord op haar man zal de weduwe van dokter Patrik Roelandt dan toch een schadevergoeding ontvangen van dader Danny Samyn. Naast zijn veroordeling tot 30 jaar cel besloot de rechter dat Danny ook een schadevergoeding van 310.000 euro moest betalen aan de nabestaanden van zijn slachtoffer, maar daar kwam niets van in huis. Door een erfenis van Danny’s moeder lijkt het erop dat de familie van de Izegemse huisarts nu toch een deel van dat bedrag zal ontvangen.

Op 1 december 2015 werd huisarts Patrik Roelandt uit Izegem vermoord door zijn patiënt Danny Samyn. Zijn vrouw Catheline Verstraete (68) en dochters Sofie (45) en Stéphanie weten tot op heden nog steeds niet met welk motief Danny ‘hun’ Patrik met messteken om het leven bracht. Danny kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van 28 jaar opgelegd, maar hij ging in beroep. Dat zou hem uiteindelijk twee extra jaren cel opleveren. Tot slot legde de rechter hem ook een schadevergoeding van 310.000 euro op, maar die wou de moordenaar niet betalen. Hij liet zich onvermogend verklaren.

Financiële littekens

“Mijn moeder was op slag weduwe én werkloos, want ze werkte in de dokterspraktijk van mijn vader. De successierechten het afsluiten van de bvba, de vele gerechtskosten die niet onder de verzekering vielen… ze heeft de afgelopen negen jaar heel wat financiële bekommernissen moeten doorstaan. Ze verhuisde zelfs al naar een klein appartementje in Roeselare. De vergoeding die ze van Slachtofferhulp kreeg – om en bij de 50.000 euro – is niet toereikend om de rest van haar pensioen van de leven. De moord op mijn vader heeft dus niet enkel emotionele, maar ook financiële littekens achtergelaten. Die schadevergoeding zou dus zeker van pas gekomen zijn, maar Danny heeft er alles aan gedaan om die niet te moeten betalen. Enkele jaren geleden stapte mama als laatste wanhoopspoging nog één keer naar de rechter, in de hoop om dit recht te trekken. Daarvoor zijn we lang in bemiddeling geweest met de familie van de dader, maar die gesprekken draaiden nergens op uit”, vertelt dochter Sophie.

Recent kwam de familie van Patrik te weten dat Danny’s moeder was gestorven. Bleek dat hij die erfenis had geweigerd, om er zo voor te zorgen dat zijn kinderen – en niet de nabestaanden van zijn slachtoffer – een extra centje op hun bankrekening zouden krijgen. Daar heeft Kristiaan Vandenbussche, de advocaat van de familie Roelandt-Verstraete, een stokje proberen voorsteken. Met succes: maandag besloot de rechter om Danny te verplichten de erfenis van zijn moeder te aanvaarden.

“Dit hele proces heeft mama veel geld, tijd en energie gekost. Zij mag de volledige schadevergoeding houden”

Het gaat over een huis in Izegem met twee garages en een lapje grond, Danny heeft recht op één vierde daarvan. Hoeveel dit alles – na de betaling van de successierechten – nog waard zal zijn is nog niet duidelijk, maar Sophie Roelandt is toch blij met deze beslissing. “Het voelt gewoon als een morele overwinning tegen het kwaad. Mijn zus en ik hebben beslist om het volledige bedrag gewoon naar mama te laten gaan, ook al hebben wij er in principe ook recht op. Zij heeft de zwaarste verliezen geleden: dit hele proces heeft haar veel tijd, geld en emotionele energie gekost. Het zal vermoedelijk nog even duren, maar we zijn blij met alles wat we zullen krijgen. Eerlijk gezegd hadden we dit niet meer verwacht, maar we zijn wel altijd blijven hopen. Dat geld brengt papa niet terug, maar het kan wel het leven van onze moeder een stukje zorgelozer maken. We zijn blij dat het recht heeft gezegevierd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier