Na meer dan 40 jaar start proces rond vermoorde missionaris Serge Berten (30): “Onze broer mag niet voor niks gestorven zijn”

Serge Berten werd in januari 1982 in Guatemala ontvoerd. Hij werd nooit teruggevonden… © BELGAIMAGE
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Voor het Leuvens hof van assisen van Vlaams-Brabant is het proces gestart over de gedode Belgische missionarissen in Guatemala. In januari 1982 werd de toen 30-jarige scheutist Serge Berten uit Menen ontvoerd en gedood. Meer dan veertig jaar na de feiten staan de verantwoordelijken terecht. Het voorlezen van de akte van beschuldiging is maandagochtend gestart en zal de hele dag in beslag nemen.

Vijf nog levende leden van de Guatemalteekse regering in de jaren tachtig staan terecht in het proces. Zij worden ervan beschuldigd een systeem op poten te hebben gezet waardoor Walter Voordeckers (40), Ward Capiau (31) en Serge Berten (30), drie Belgische Scheutisten, gedood werden. Een andere Scheutist, Paul Schildermans, zou ook gefolterd zijn.

Akte van beschuldiging

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven is maandagochtend federaal procureur Ann Fransen begonnen met het voorlezen van de akte van beschuldiging. De vijf Guatemalteekse regeringsleiders worden bij verstek beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van drie Belgische Scheutisten, en de marteling van een vierde.

Het voorlezen van die 150 pagina’s tellende akte zal de volledige dag innemen. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven hoe de families van missionarissen Serge Berten en Walter Voordeckers (de families van Ward Capiau en Paul Schildermans sloten later aan), samen met het Missiehuis van Scheut, in 2001 al een eerste klacht neerlegden. Tien Guatemalteekse leiders, onder wie Fernando Romeo Lucas Garcia, de president van Guatemala tussen 1978 en 1982, werden geviseerd. Vijf van de verdachten, onder wie de president, zijn ondertussen overleden.

Beschuldigden niet aanwezig

Vijf nog levende leiders staan terecht. Angel Anibal Guevara Rodriguez (98) was anderhalf jaar minister van Defensie. Donaldo Alvarez Ruiz (92) was de hele ambtstermijn van Lucas Garcia zijn minister van Binnenlandse Zaken, Pedro Garcia Arredondo (79) was het hoofd van het beruchte commando Seis, van de nationale politie. Manuel Benedicto Lucas Garcia (91) was stafchef van het leger, en Manuel Antonio Callejas y Callejas (84) was chef inlichtingen van de legerstaf. Geen van hen zal opdagen of vertegenwoordigd worden, behoudens een grote verrassing. Vier opeenvolgende onderzoeksrechters behandelden in de twintig jaar onderzoek het dossier sinds de klacht. Kristien Abrath bezorgde het uiteindelijk terug aan het federaal parket. Belangrijk: het is dankzij de Genocidewet van 1999 en 2003 dat een Belgische rechtbank buitenlandse personen mag vervolgen, als die een ernstige schending van internationaal humanitair recht pleegden tegen een Belgische onderdaan.

Gerechtigheid

De familie van Serge Berten is tevreden dat de verantwoordelijken terecht staan. “Het is voor ons belangrijk, opdat dit soort regimes en machthebbers zouden weten dat zij zoiets niet langer ongestraft kunnen doen”, zei Serges broer Stefaan vorig jaar in een interview met onze krant. “Ze moeten zich realiseren dat ze niet ongenaakbaar zijn en dat ze jaren later toch ter verantwoording kunnen worden geroepen. Voor onszelf betekent het ook dat er gerechtigheid geschiedt voor onze broer en dat hij niet voor niets zijn leven heeft gegeven.”

De gedachtenis aan Serge Berten wordt nog altijd levendig gehouden. Er is in Menen al meer dan 25 jaar een Serge Bertenpark met een gedenkzuil en een Serge Bertenpad. Elk jaar wordt een wandeling georganiseerd. In februari 2021 werd de missionaris ook tot ereburger van Menen uitgeroepen. (Belga/TV/NOM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier