Moord De Panne: slachtoffer eerst met kappersschaar gestoken en dan met vleesmes vermoord
De kapper uit De Panne die begin deze maand aangehouden werd voor de moord op Alban Demora (31) blijft in de cel. De familie van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij en hoopt antwoorden te krijgen op hun vragen. “Het verdriet is enorm”, zegt hun advocaat Kristiaan Vandenbussche.
De moord dateert van de nacht van twee op drie september. ‘s Ochtends werd het lichaam van Alban Demora uit Sint-Idesbald gevonden in de inkom van kapsalon Le Salon langs de Sloepenlaan in De Panne. De man bleek vermoord te zijn met messteken. De politie pakte meteen kapper A.B. op, die besmeurd met bloed in zijn zaak zat. Ook een 37-jarige vrouw uit Nieuwpoort die de hele nacht bij hem was, vloog achter tralies. Aan de speurders verklaarde A.B. dat hij rond 1 uur geconfronteerd werd met een razende Alban Demora en dat er in zijn zaak een ruzie ontstond waarbij uiteindelijk naar een mes gegrepen is. Afgelopen week verlengde de raadkamer zijn aanhouding maar volgens zijn advocaten gaat het niet om moord. “Hij heeft niets gepland of voorbereid, hij heeft alleen zichzelf verdedigd. Van voorbedachten rade, laat staan moord, is hier geen sprake”, aldus zijn advocaten.
Kappersschaar
Bij de familie van Alban Demora is het ongeloof over die stelling groot. Hun advocaten Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde stelden zich deze week burgerlijke partij in de zaak. “Het verdriet van die mensen is enorm en ze zitten met heel wat vragen. Waarom moest Alban dood? Waarom werden de hulpdiensten niet verwittigd? We hopen binnenkort inzage te krijgen in het dossier”, zeggen de raadslieden. Uit het dossier blijkt ondertussen dat A.B. niet om een leugentje verlegen zit. Zo is gebleken dat hij eerst naar een kappersschaar greep tijdens het gevecht maar omdat dit wapen te stomp was, haalde hij er nog een vleesmes uit de keuken bij. Dat Alban Demora hem voordien zou belaagd hebben, blijkt bovendien niet uit de camerabeelden in het dossier. Ook het motief, een ‘vrouwenkwestie’ dixit A.B., is twijfelachtig nu er ook een parallel onderzoek naar drugshandel door A.B. is opgestart.
Politiecontrole
Ook de vrouw die in de cel zit wegens schuldig verzuim is weinig geloofwaardig. Ze verklaarde dat ze wel de hulpdiensten wou bellen, maar dat haar gsm het liet afweten. Had ze echt de politie willen alarmeren, hoefde ze alleen maar de straat over te steken gezien daar net een politiecontrole aan de gang was. Uit het autopsierapport blijkt ondertussen dat Alban Demora niet met zeven maar met elf messteken om het leven is gebracht. Die hoeveelheid messteken lijkt niet meteen te wijzen op wettige zelfverdediging.
“Het schoffeert de familie dat A.B. nu al stellingen inneemt die duidelijk gebaseerd zijn op onwaarheden”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche. “Alban was ongewapend toen hij daar binnengelaten werd en is vervolgens weerloos afgemaakt”, klinkt het. In de loop van de maand november plant het gerecht een reconstructie van de feiten. “Het is de hoop van de familie dat de dader op deze wedersamenstelling wél de waarheid zal willen vertellen en er duidelijkheid komt”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier