Minnelijke schikkingen uitgebreid om misdrijven sneller af te handelen in West-Vlaanderen
Het parket van West-Vlaanderen zal de toepassing van de Onmiddellijke Minnelijke Schikking (OMS) uitbreiden om misdrijven sneller te kunnen afhandelen. Voor drugsbezit, verboden wapens, winkeldiefstallen en fietsdiefstallen zal de politie voortaan onmiddellijk een boete tot 400 euro kunnen innen. Met het systeem wil het parket ook het gevoel van straffeloosheid verminderen.
Een OMS is een minnelijke schikking die direct wordt voorgesteld op het moment dat de inbreuk wordt vastgesteld. Het systeem werd tot nog toe enkel toegepast tijdens politieacties op festivals, voetbalwedstrijden en andere evenementen. Voortaan zal de onmiddellijke minnelijke schikking echter in de dagelijkse werking van de politie gebruikt worden. Mensen die betrapt worden met verboden wapens of met drugs voor eigen gebruik kunnen door de politie dus gevraagd worden om onmiddellijk een boete te betalen. Hetzelfde geldt voor mensen die op heterdaad betrapt worden bij winkel- of fietsdiefstallen.
Voorwaarden
Aan het systeem zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet het gaan om misdrijven die net werden vastgesteld. Een OMS kan ook enkel aangeboden worden aan meerderjarigen. De overtreder moet de feiten ook bekennen en akkoord gaan met de onmiddellijke betaling. Die betaling gebeurt dan via een betaalterminal of een QR-code. Na betaling kan de overtreder voor die feiten niet verder vervolgd worden. Het is anderzijds ook mogelijk om de OMS te betwisten. “In dat geval zal het parket het dossier in handen nemen en kan bij bewezen schuld een strengere sanctie volgen”, klinkt het in een persbericht.
Snel en effectief
Met de onmiddellijke minnelijke schikking wil het parket recreatieve druggebruikers sensibiliseren en op de gevaren wijzen. “OMS wordt echter niet toegepast bij drugshandel, verslavingsproblematiek of voor wie grote hoeveelheden drugs op zak heeft. In die gevallen hanteert het parket een andere aanpak”, aldus Procureur des Konings Filiep Jodts. Het doel van de maatregel is echter vooral om snel en effectief te werken. “We streven naar snelheid en effectiviteit in onze reactie op inbreuken, terwijl we tegelijk de gerechtelijke procedures vereenvoudigen, de administratieve opvolging tot een minimum beperken en het gevoel van straffeloosheid verminderen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier