Leegstaand bordeel Trésor in Sint-Kruis door de politie verzegeld: drugslabo ontdekt?
De federale politie heeft de verkrotte villa in Sint-Kruis, waar voorheen de prostitutiebars Splendid en Trésor gevestigd waren, verzegeld. In de buurt gonst het van de geruchten: er zou een drugslabo ontdekt zijn.
Vorig weekend alarmeerden alerte buren de politie, toen ze geluid hoorden in de al jaren leegstaande, ooit riante villa op de hoek van de Maalse Steenweg met de Vijversdreef in Male. Ze dachten dat er inbrekers op pad waren of dat krakers onderdak gevonden hadden in het lege pand, omdat de poort open stond.
Verzegeld
De lokale politie arriveerde met meerdere combi’s, nadien namen de federale politie en het parket het dossier over. Wat de geruchten voedt dat er een drugslabo ontdekt werd. De procureur des konings weigert hierover elk commentaar, omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt.
De woordvoerder van het parket bevestigt enkel dat het huis verzegeld werd. Ook de dichtste buren, die door de politie verhoord werden, kregen het verzoek om niet over de feiten te communiceren en weigerden met ons te praten.
Cannabisplantage
Het is niet de eerste keer dat de residentiële wijk Male met drugshandel geassocieerd wordt. Want op een boogscheut van Villa Trésor werd in februari 2022 een professionele cannabisplantage in een woonhuis in De Linde aangetroffen. Honderden kweekpotten waren goed voor 60 kilo cannabis.
Toen werden vijf Nederlanders aangehouden, onder wie ‘Maya de bij’, die in maart jongstleden door de Brugse strafrechter tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld werd. Vorig jaar werd een dealer opgepakt, die nabij de school De Kantelberg woont.
Huis van ontucht
De zopas verzegelde villa herbergde vroeger twee ‘huizen van ontucht’: de nachtbars Splendid en Trésor. Nu schilfert de verf van de ramen, staan de kelders onder water. De zeven ooit zo luxueuze kamers met elk een jacuzzi, die minnaars overdag stiekem voor een uurtje huurden, en waar mooie Afrikaanse prostituees hun diensten duur verkochten, zijn totaal verkommerd.
Kortom: wie deze leegstaande villa op een unieke locatie wil kopen, zal het pand wellicht moeten strippen of zelfs afbreken. Het huis heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In de jaren ‘80 en ‘90 was op die plek de notoire bar Splendid gevestigd, met als uitbaatster Francine V., de weduwe van de stichter van de Nederlandse boekenclub ECI.
Zelfmoord
Toen ECI failliet ging en haar man zelfmoord pleegde, verhuisde Francine V. naar Brugge, waar ze in 1988 met de hulp van haar nieuwe levensgezel – een ex-rijkswachter – het rendez-vous huis Splendid over nam. De champagne vloeide er à volonté, nette heren trakteerden er 35 frivole meisjes die wekelijks als bijverdienste enkele uurtjes kwamen werken in deze villa.
Francine V. werd door de Brugse strafrechter in de jaren ‘90 tot drie jaar celstraf veroordeeld voor het openhouden van een huis van ontucht. Maar in beroep sprak de Gentse raadsheer Jan B. haar vrij. Kwatongen beweerden dat de Brugse vrouw hiervoor 3 miljoen oude Belgische franken (75.000 euro) smeergeld betaald had. Het Brusselse hof van beroep achtte die corruptie niet bewezen en sprak zowel Francine V. als de magistraat in 1999 in een spraakmakend proces vrij van elke schuld.
Failliet
Zelf zette Francine V. in 1991 al de uitbating van De Splendid stop en runde nadien twee jaar lang de taverne ‘Rust der Ridders’ in Oedelem. De Splendid werd overgenomen door twee Oost-Vlaamse dames: een moeder en haar dochter. Hun bordeel was geen lang leven beschoren. Het boekjaar 2012 werd met 52.064 euro verlies afgesloten, twee jaar later sprake de ondernemingsrechtbank het faillissement van de bvba Male uit.
Voordien had een Brugse deejay, die een klank- en geluidsinstallatie verhuurd had aan de Splendid, met enkele vrienden een ‘strafexpeditie’ uitgevoerd: ze waren in de bar achterstallig geld gaan opeisen, er was tumult ontstaan en de politie werd opgeroepen om de gemoederen te bedaren.
Dreamhouse
De door de rechter aangestelde curator van het faillissement – een Brugse advocaat – had in 2014 het genoegen om ter plaatse af te stappen, in een poging om de resterende activa te gelde te maken voor de schuldeisers. Hij werd tot zijn verrassing geconfronteerd met een nog operationeel bordeel.
Want de Bulgaarse vennootschap Dreamhouse, met maatschappelijke zetel in Sofia, had voor één euro de handelspacht en bijhorende schulden van de bvba Male overgenomen. Onder de noemer Villa Trésor werd tot in 2017 opnieuw een huis van ontucht uitgebaat.
Portugese arbeiders
Dreamhouse huurde het pand jarenlang van een Brugse aannemer. Toen de villa leeg kwam te staan, liet de eigenaar er Portugese arbeiders tijdelijk inwonen. die waren onder meer aangeworven om de nieuwe autoweg A 11 tussen Brugge en Knokke-Heist aan te leggen. Geregeld prijkten Portugese vlaggen aan de gevel. Inmiddels staat Villa Trésor al enkele jaren leeg en wordt het pand verwaarloosd.
Waarvoor het pand de jongste tijd stiekem gebruikt werd, blijft voorlopig een raadsel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier