Kunstenaar Jan De Cock beschuldigd van racisme
Kunstenaar Jan De Cock (44) moet zich vandaag/donderdag voor de rechtbank verantwoorden voor een vermeend geval van racisme in een Brugs café. “Het dossier weegt bijzonder licht”, zegt zijn advocaat Renaat Landuyt.
De feiten waarvan de internationaal gerenommeerde kunstenaar Jan De Cock beschuldigd wordt, dateren van de avond van 28 december vorig jaar. De man, geboren Brusselaar met uitvalsbasis in Brugge, bezocht die avond zijn vaste café In De Reisduif in de Langerei in Brugge. In het volkse café kwam het tot een aanvaring met enkele Britse toeristen van Mexicaanse origine. “Mijn cliënt had het trio nochtans uitgenodigd in het café en had hen ook iets getrakteerd”, zegt Renaat Landuyt, de advocaat van Jan De Cock. “Op een bepaald moment raakten de gemoederen echter verhit en kwam het tot een discussie en een wederzijds handgemeen. Volgens een getuige zou mijn cliënt daarbij het hemd van één van die mannen gescheurd hebben en die kerel ook op de grond getrokken. Zelf had hij drie gebroken ribben”, klinkt het.
Racistisch motief
De getuige belde vervolgens de politie. Die besloten Jan De Cock bestuurlijk aan te houden en hem een nachtje in de cel te houden. “Heel vreemd”, vindt advocaat Landuyt. “Volgens de politie was hij niet dronken maar sprak hij wel wartaal. Ik denk dat ze zijn speciale vorm van humor niet konden appreciëren”, klinkt het.
De rechtszaak wordt vandaag/donderdag ingeleid voor de Brugse correctionele rechtbank. Jan De Cock wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid dat hij daarbij een racistisch motief had. “Heel vervelend voor mijn cliënt, die als Brusselaar geboren en getogen is in een multiculturele context en als kunstenaar internationaal actief is. Een strafblad met daarop een dergelijke veroordeling kan hij missen als kiespijn. Hij is in deze zaak bovendien nooit ondervraagd geweest. Drie keer heeft de politie hem uitgenodigd voor verhoor, maar telkens zat hij voor zijn werk in het buitenland. Hij heeft wel een brief geschreven met zijn versie van de feiten, maar die is uit de context getrokken. Opnieuw: men begrijpt zijn bijzondere vorm van humor niet altijd. Hij heeft het woordje ‘moslim’ wellicht een paar keer te veel gebruikt, terwijl Mexicanen natuurlijk geen moslims zijn. Tijdens het proces zal hij eindelijk voor de eerste keer zijn versie van de feiten kunnen geven. Voor de rest is het dossier vooral gebaseerd op de verklaring van die ene getuige. Nogal straf dat het parket met zulk licht dossier besluit om alleen mijn cliënt te vervolgen, terwijl hij zelf ook gewond geraakt is”, besluit advocaat Landuyt. Of het vermeende slachtoffer zal opdagen op het proces is niet duidelijk. Bij café In De Reisduif wenste men niet te reageren op het voorval.
(LK/ON)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier