Kasteelmoord in laatste rechte lijn naar het proces met vijf verdachten

© Foto Belga
Redactie KW

Volgende week dinsdag beslist de raadkamer van Brugge over de verwijzing van het dossier van de kasteelmoord. Normaliter zal de raadkamer ingaan op de vordering van het parket. Het vraagt dat vijf verdachten op verdenking van moord op Stijn Saelens voor de correctionele rechtbank verschijnen.

Na ruim vier jaar is het onderzoek naar de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens uit Wingene afgerond. De laatste fase, namelijk de BOM-controle – controle op de bijzondere opsporingsmethoden – in aanwezigheid van de advocaten van alle betrokken partijen is net achter de rug.

Proces volgt in 2017

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft ondertussen zijn eindvordering klaar. Daarover beslist de raadkamer in Brugge normaliter volgende dinsdag 22 november, als er alweer geen obstructie van een van de advocaten van de verdediging dan wel van de burgerlijke partij komt. De vorige zitting werd uitgesteld omdat de verdediging een bijkomend onderzoek vroeg.

Hoe dan ook, de kasteelmoord zit in de laatste rechte lijn naar het proces. De precieze datum van het proces staat niet vast. Insiders spreken ten vroegste net voor de zomer volgend jaar, maar eind 2017 zou realistischer kunnen zijn.

Zelfs de kindermeid is verhoord

Het kan dinsdag best druk zijn op de raadkamer. Eigenlijk zouden er zich 24 verdachten in gezelschap van mogelijk evenveel advocaten moeten presenteren. Het wil niet zeggen dat er evenveel mensen in werkelijkheid iets ten laste wordt gelegd. Tijdens het voorbije onderzoek, dat aanving op 1 februari 2012, zijn heel wat personen aan de tand gevoeld.

Kasteelmoord in laatste rechte lijn naar het proces met vijf verdachten
© Foto Belga

De meesten zijn buiten vervolging gesteld omdat er geen concrete bewijzen van schuld werden gevonden. Zelfs de kindermeid van Stijn Saelens en zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht werd opgepakt en verhoord. Ze heeft evenwel geen enkele betrokkenheid in de zaak en gaat vrijuit.

Nog vijf verdachten

Het is zo goed als zeker de vordering van het parket wordt gevolgd. Dat betekent dat dokter André Gyselbrecht (65) uit Ruiselede, zijn zoon Peter (37) uit Ruiselede, Pierre Serry (64) uit Aalter, Franciscus Larmit (37) uit Tilburg en Evert de Clerck (51) uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen voor de rechtbank met drie beroepsrechters in Brugge verschijnen. Sinds de hervorming van justitie wordt ook de kasteelmoord geen marathonzitting voor het assisenhof, waar de volksjury oordeelt. De kans zit er in dat de verdediging alsnog aanstuurt op een proces voor het hof van assisen.

Peter en André Gyselbrecht.
Peter en André Gyselbrecht.© Foto RN

De echte huurdoder stierf aan kanker

Vier van de vijf verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Enkel Peter Gyselbrecht is voorwaardelijk vrij sinds 5 september 2012.

In het strafdossier wordt de Ruiseleedse dorpsdokter beschouwd als de opdrachtgever en Pierre Serry als de tussenschakel. Hij zou op Evert de Clerck een beroep hebben gedaan om de eigenlijke uitvoerders te ronselen. De echte doder van Stijn Saelens is de Nederlander Antonius ‘Ronnie’ van Bommel, maar de huurmoordenaar stierf aan kanker vier maanden na de aanslag. Zijn neef Franciscus ‘Roy’ Larmit zou als tweede uitvoerder hem naar het kasteel in Wingene hebben vergezeld. Peter Gyselbrecht wordt verdacht van mededaderschap.

‘Geef hem een lesje’

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit zijn kasteel in Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later teruggevonden in een put op een stuk privégrond van Pierre Serry in het Blekkerbos in Sint-Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier van de speurders. De arts zou zijn vriend Serry hebben gecontacteerd om Stijn Saelens ‘een lesje te geven’. André Gyselbrecht hoopte dat zijn wispelturige schoonzoon weer met beide voeten op de grond zou belanden en vooral afzien van zijn plan om met vrouw en kinderen naar Australië te emigreren.

(JPT)