Johan Platteau: “Wees mild voor André”
Op het proces over de Kasteelmoord heeft advocaat Johan Platteau gepleit over de straf voor zijn cliënt. “Een goeie strafrechter is mild waar het kan en alleen streng waar het moet. Wees mild voor André”, vroeg advocaat Johan Platteau aan de drie rechters.
“Als u André Gyselbrecht schuldig verklaart, gebeurt het volgende”, kondigde Johan Platteau een vast onderdeel van zijn pleidooi over de strafmaat aan. “Een groen, geblindeerd busje stopt op het binnenplein van de gevangenis. Hij is onder de indruk van hetgeen op het proces gebeurd is. De huizenrij die hij passeerde, is het laatste van de vrije wereld dat hij gezien heeft. De komende jaren is dit, de gevangenis, het enige dat hij nog zal zien. Een strafrechter moet goed nadenken over de straf. Meer straf dan nodig is, staat gelijk met nodeloze wreedheid. Strafrecht mag nooit het synoniem zijn voor vergelding. De overleden Piet Van Eeckhaut heeft het zo vaak gezegd: ‘een wijze strafrechter vergeldt geen kwaad met ander kwaad, maar dwingt om goed te doen’. Die woorden hebben altijd op mij indruk gemaakt. De rechter moet altijd zijn afkeuring laten blijken voor de daad die is geschied, maar de rechter moet ook rekening houden met de mens achter de feiten.”
Het parket vindt dat André moet sterven in de gevangenis
De advocaat vindt dat het parket zich onmenselijk opstelt. “De straf voor moord zit tussen de acht dagen en de twintig jaar. Het parket gaat uit van dertig jaar en doet daar nog vijftien jaar bij. Zij vinden dat André moet sterven in de gevangenis. Ze gunnen hem niet dat hij nog één keer naar de zee mag, om te gaan wandelen. Nog één keer zijn geliefden omhelzen. Ik vind dat onmenselijk. Ik ken niemand die in zijn leven zo zijn best heeft gedaan als André Gyselbrecht. De meeste van mijn cliënten pleegden de feiten voor geld. Hij niet. Hij heeft het gedaan omdat hij ervan overtuigd was dat zijn dochter en kleinkinderen in gevaar waren door een ziek mens die niet behandeld wou worden. Besef dat hij dit niet heeft gedaan uit eigenbelang. Hij besefte dat hij riskeerde alles kwijt te zijn. Alles, behalve zijn familie.”
De raadsman deed een oproep naar de rechtbank. “Wees alstublieft mild als het kan en streng als het moet. Er zijn veel verzachtende omstandigheden voor André, meer dan die ene die aanvaard werd door het parket. Een blanco strafblad. Een man die werd en wordt gekoesterd door de mensen rondom hem. Op een bepaald moment belde de directeur van de gevangenis van Beveren: er waren te veel mensen die op de bezoekerslijsten van André wilden staan. Elke dag rijden er mensen van Ruiselede naar Beveren. Hij wordt niet uitgespuwd door Ruiselede. Nog een verzachtende omstandigheid: hij is 67 jaar oud. Altijd ongelooflijk hard gewerkt. Hij zit in de herfst van zijn leven. Kan beginnen genieten met zijn vrouw. Zijn vrouw die het nu allemaal alleen moet redden, moet zorgen dat alle facturen betaald worden. Zonder inkomen. Nog een verzachtende omstandigheid: hij heeft gezondheidsproblemen. Zijn hart, zijn prostaat. Hij is eraan geopereerd en werd daarbij geboeid aan de operatietafel. Nog een verzachtende omstandigheid: zijn levensloop. Lees er de getuigenissen van zijn beste vrienden, de buren, de apotheker, de gemeentesecretaris, de garagist en de chauffagist op na. Geen kwaad woord over André. Voor die mens vordert het parket dan een straf die ervoor zorgt dat hij voor altijd in de cel blijft. In naam van de maatschappij, zegt men, maar alvast niet in naam van Ruiselede en alle mensen die André kennen.”
Advocaat Platteau verwees ook naar het psychiatrisch profiel, dat opgesteld werd door professor Chris Dillen. “Daarin is sprake van narcistische persoonlijkheidskenmerken. Maar hij legde dat uit. Hij zegt dat dit geen persoonlijkheidsstoornis is. Dat narcisme een eigenschap is die bij de meeste mensen aanwezig is. Het is de wens of het verlangen om boven de grijze massa uit te stijgen en prestaties te leveren. Bij iedereen die boven Jan Modaal uitstijgt, is in meer of mindere mate narcisme aanwezig als brandstof om boven anderen te kunnen uitstijgen”, citeerde de advocaat uit de verslagen van professor Dillen. Volgens advocaat Platteau concludeerde die dat André Gyselbrecht geen gevaar meer voor de maatschappij is. “Neem André de hoop niet af”, smeekte de advocaat.
Daarmee is het pleidooi van de verdediging van André Gyselbrecht afgelopen. Na de middagpauze start om 13.30 uur het pleidooi van Walter Damen en Kris Vincke. Zij pleiten voor Pierre Serry, de man uit Maria-Aalter die van André Gyselbrecht de opdracht kreeg om uitvoerders te zoeken voor de huurmoord op Stijn Saelens. Het is ook in zijn bos in Maria-Aalter waar het lichaam van Stijn Saelens gevonden werd.
Kasteelmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier