Johan Platteau: “Dit is niet fijn”

Johan Platteau vorige week op het proces. © BELGA
Redactie KW

In zijn pleidooi heeft Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, maandag al verschillende keren gewezen op zaken die hij op zijn minst “vreemd” vindt in het gevoerde onderzoek naar de moord op Stijn Saelens.

Zo wees hij al naar de inverdenkingstelling van de poetsvrouw en het kindermeisje van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht, naar de getuigen die hun verhaal plots wijzigen bij een andere onderzoeksrechter en naar het computerdossier. Net voor de zitting geschorst werd voor de middagpauze haalde hij ook het zogenaamde “motordossier” aan.

Confrontatie tussen de hoofdrolspelers

Platteau vertelde dat hij op 1 juni 2016 in Brugge verwacht werd voor een confrontatie tussen de hoofdrolspelers. “Ik had eigenlijk een assisenzaak in Antwerpen en had gevraagd om de confrontatie op een andere datum te laten plaatsvinden. Dat bleek onmogelijk en uiteindelijk ben ik in de namiddag op mijn motor gesprongen en naar Brugge gereden voor die confrontatie”.

André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht (toen nog vertegenwoordigd door Platteau), Franciscus Larmit, Pierre Serry en Evert de Clercq werden in het bijzijn van hun advocaten met elkaar geconfronteerd. “Na die confrontatie ben ik met een aantal confraters nog iets gaan eten en drinken in de buurt. Misschien had ik wel net iets te veel gedronken en daarom heeft Peter Gyselbrecht mij naar Antwerpen gevoerd. Mijn motor werd opgepikt door Yves Wolfcarius, de nieuwe vriend van Elisabeth Gyselbrecht. Door een samenloop van omstandigheden had hij eerst de verkeerde motor op het oog, waardoor er een proces-verbaal werd opgesteld over een vermeende motordiefstal.”

Tuchtonderzoek gestart

Uit dat pv zou blijken dat Elisabeth Gyselbrecht met Platteau op restaurant was gegaan. “En toen kreeg ik plots bericht dat de Antwerpse stafhouder een tuchtonderzoek tegen mij gestart was”, aldus Platteau. “Ik zou gaan eten zijn met de andere procespartijen, wat dus volstrekt onwaar is.”

“Ik heb inzage gevraagd in dat pv, en schriftelijk verkregen, maar toen ik dan in Brugge aankwam, werd die inzage geweigerd. Wel mevrouw de voorzitter, toen heb ik tegen de procureur des Konings gezegd: ‘Nu heb ik angst'”.

“Uiteindelijk werd het geval onderzocht en werd het incident gesloten, maar ik kan u verzekeren”, zo richtte Platteau het woord tot het OM, “Dit is niet fijn.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier