Izegemse trucker vrijgesproken voor laster en eerroof verdachte Kasteelmoord
James Vanryckeghem uit Izegem is door de Kortrijkse rechter vrijgesproken wegens laster en eerroof aan het adres van Peter Gyselbrecht. Peter Gyselbrecht uit Ruiselede, die ook een verdachte is in de kasteelmoord, neemt het niet dat zijn naam door de Izegemnaar wordt gekoppeld aan vroegere sigarettensmokkel naar Spanje.
De zaak gaat terug tot 23 oktober 2013. Die dag stonden twee politieagenten aan de deur van James Vanryckeghem (43). Voor een moraliteitsverslag van Peter Gyselbrecht in het kader van het onderzoek in de kasteelmoord werd de Izegemnaar verhoord als ex-trucker bij de transportfirma AGT uit Ruiselede.
Arts wordt transporteur
AGT staat voor André Gyselbrecht Transport. Het bedrijf werd destijds opgericht door de arts André Gyselbrecht, de zogenaamde opdrachtgever in de kasteelmoord. Zoon Peter had de dagelijkse leiding bij AGT. De firma dateert van rond begin deze eeuw. Na vier jaar werd de zaak overgenomen door een bedrijf uit Lichtervelde. Vader en zoon Gyselbrecht verdwenen uit beeld.
Personeel wordt afgedreigd
James Vanryckeghem dacht er goed aan te doen tijdens zijn verhoor de waarheid te vertellen. Volgens de Izegemnaar waren de vrachtwagenchauffeurs bij AGT verplicht regelmatig ‘zwarte sigaretten’ te transporteren naar Spanje.
“Het was nooit de bedoeling om Peter Gyselbrecht te pakken”
Naar zijn zeggen werd ook Vanryckeghem aangezocht om deel te nemen aan de smokkel. “Ik deed een rit met een verdachte lading. De volgende keer weigerde ik en werd prompt ontslagen”, aldus de Izegemnaar op de rechtbank. Vanryckeghem vertelde voorts dat er bij AGT nog louche zaakjes werden gedaan, zoals het betalen in het zwart en het afdreigen van het personeel.
Vermoeden van onschuld
Peter Gyselbrecht nam de insinuaties van de ex-werknemer niet en stapte naar de rechter. De advocaat van James Vanryckeghem vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt had nooit de bedoeling om Peter Gyselbrecht te pakken. Hij dacht er goed aan te doen de waarheid te vertellen. Niks is verzonnen. Er is een vermoeden van onschuld. Mijn cliënt moet niets bewijzen.”
In samenspraak met zijn advocaat onderzoekt James Vanryckeghem op dit moment of de Izegemse trucker een schadevergoeding van Gyselbrecht kan bekomen voor de geleden schade tijdens dit proces.
Een euro schadevergoeding
Meester Johan Platteau, de Antwerpse strafpleiter die Peter Gyselbrecht ook in het dossier van de kasteelmoord verdedigt, vroeg een symbolische schadevergoeding van een euro en de betaling van de gerechtskosten door de tegenpartij, want “dit kan niet straffeloos blijven”. Het openbaar ministerie vorderde eveneens de vrijspraak. “Het kwaad opzet, een essentieel element om van laster en eerroof te kunnen spreken, is niet bewezen. Liegen is op zich geen misdrijf.”
(JPT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier