Hoofdverdachte ‘duinenmoord’ vraagt buitenvervolgingstelling

Redactie KW

Bijna negen jaar na de ‘duinenmoord’ in Zeebrugge vraagt hoofdverdachte Kenan B. de buitenvervolgingstelling. De Rotterdammer ontkent met klem dat hij zijn vriendin Milena Raycheva om het leven bracht. “Er is geen enkel bewijs dat hij in Zeebrugge was.”

Op 17 augustus 2010 zagen twee kitesurfers op het strand van Zeebrugge een hand boven het zand uitsteken. De politie vond het lichaam van een jonge vrouw, van wie de identiteit pas vier jaar later achterhaald kon worden op basis van DNA-onderzoek. Het ging om de Bulgaarse Milena Raycheva (26). Haar ex Kenan B., een vijftiger uit Rotterdam, kwam meteen als mogelijke dader in het vizier.

Volgens de familie van het slachtoffer gaf hij Milena geregeld klappen en bedreigde hij haar. De man met Turkse roots werd op 21 januari 2015 in de boeien geslagen, maar ruim vier jaar later blijft hij nog altijd zijn onschuld uitschreeuwen.

Geen bewijzen

Het parket wil de man voor het assisenhof brengen, maar zijn advocaat vroeg de Brugse raadkamer woensdag om hem buiten vervolging te stellen. “Het dossier bevat geen enkel materieel element dat in zijn richting wijst. De speurders hebben zelfs nooit kunnen bewijzen dat mijn cliënt effectief in Zeebrugge is geweest. Op het lichaam van het slachtoffer werd zijn DNA niet aangetroffen. Intussen weegt deze zaak bijzonder zwaar op mijn cliënt. Hij hoopt dat ze hier in de raadkamer wordt afgesloten”, aldus meester Sevda Karsikaya.

Kenan B. heeft altijd beweerd dat hij Milena op 1 augustus 2010 voor het laatst zag in Calais, toen ze op weg waren naar Londen. Terwijl ze even alleen was in de wagen zou Milena via sms een punt hebben gezet achter hun relatie. Hierop zou ze met 7.000 euro van B. op zak zijn weg gewandeld. “Ik ben haar niet gaan zoeken en ben ook nooit in Zeebrugge geweest”, verklaarde hij.

Zwijggeld

Maar de speurders hechten geen geloof aan die uitleg. Zij vinden het ook erg vreemd dat Kenan B. de familie van Milena na haar dood financieel bleef steunen. Volgens de speurders gaat het om zwijggeld. In januari 2017 werd Kenan B. vrijgelaten na betaling van een borgsom van 25.000 euro. Het parket ging tegen die beslissing in beroep, maar de kamer van inbeschuldigingstelling bevestigde zijn vrijlating twee weken later.

Op 24 april zal de raadkamer de knoop doorhakken. Als ze niet ingaat op het verzoek van de verdediging moet Kenan B. voor de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling verschijnen. Die zal uiteindelijk beslissen of de man voor het assisenhof zal moeten verschijnen.

(AFr)