https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vader, moeder én zoon uit Izegem terecht voor moord op jonge moeder Sara (21)

Deze foto van Sara en haar kinderen verspreidde de politie bij een oproep tot getuigen.© Federale politie
Deze foto van Sara en haar kinderen verspreidde de politie bij een oproep tot getuigen.© Federale politie
Laurens Kindt

Het assisenhof in Antwerpen buigt zich dezer dagen over de moord op de jonge moeder Sara Laeremans (21) uit Geel in oktober 2017. Voor die moord staat driekwart van de familie Meesseman uit Izegem terecht. Vader Patrice en zoon Glenn als uitvoerders, moeder Inge Manderick als brein achter het duivelse complot. Dankzij de verklaring van dochter K. werd de gruwelijke moord geen ‘cold case’.

De speurders stonden voor een raadsel, die zondagmorgen 22 oktober 2017. In haar appartement in het Brigandhof in Geel hadden ze het levenloze lichaam van Sara Laeremans aangetroffen. De 21-jarige moeder van twee dochtertjes lag in de woonkamer, vlakbij de deur van de badkamer. Op de salontafel lag een nog niet aangeroerde pita, naast haar handtas waaruit schijnbaar wat spullen waren verdwenen. De slaapkamer leek doorzocht te zijn, alle handtassen van Sara lagen op het bed en ook kasten en lades stonden open.

Roofmoord, concludeerden de speurders. Een hypothese die nog aangesterkt werd toen ze vernamen dat er met de bankkaart van Sara nog eens 300 euro was afgehaald aan een bankkantoor in Herentals. Sporenonderzoek in de woning leverde weinig op. Behalve vingerafdrukken van Sara vond het labo alleen nog vingerafdrukken van de pitabezorger en eentje van haar ex-partner: Glenn Meesseman uit Izegem.

Bitse strijd

Een knipperlichtrelatie is nog een understatement om de verhouding tussen Sara en Glenn te omschrijven. Zij was 13 toen ze de 18-jarige Glenn uit het verre Izegem leerde kennen via het internet. Op haar zeventiende beviel Sara al van hun eerste dochter, L. Anderhalf jaar later volgde nog een dochter, I. Nog eens anderhalf jaar later ging het koppel uit elkaar. Volgens Inge, de moeder van Glenn, was dat omdat de moeder van Sara zich te veel moeide in het gezin. Volgens Lieve, de moeder van Sara, was het net omgekeerd.

Inge Manderick en Patrice Meesseman. (gf)
Inge Manderick en Patrice Meesseman. (gf)

Los van de schoonmoeders, begonnen Sara en Glenn aan een spelletje aantrekken en afstoten. Eerst voerden ze een bitse strijd over de verblijfsregeling van de kinderen, die uiteindelijk in het voordeel van Sara beslecht werd. Vooral de ouders van Glenn hadden het daar moeilijk mee. Voor Glenns moeder Inge was L., de oudste dochter van het koppel, haar prinsesje . Dat haar zoon zijn kinderen maar één weekend op twee te zien kreeg, kon er bij haar niet in.

Natte dweil

Meteen na de vondst van het lichaam van Sara werden zowel Glenn Meesseman, zijn moeder Inge Manderick en zijn vader Patrice Meesseman verhoord. Omdat ze alle drie in Izegem waren op het tijdstip van de moord – zo bleek uit hun gsm-verkeer – mochten ze beschikken. Sara zou die zaterdag in Izegem de kindjes weer komen ophalen met haar moeder, maar daagde niet op. Glenn stuurde nog wat sms’jes, probeerde haar ook te bellen maar gaf het uiteindelijk op en zorgde zelf voor zijn kinderen. Het onderzoek raakte na een tijd in het slop. Ook een oproep naar tips in het opsporingsprogramma Faroek op VTM leverde niets op.

De zaak dreigde een zogenaamde cold case te worden. Tot een vriendin van K., de zus van Glenn, het in mei 2018 welletjes vond en naar de politie stapte. “K. heeft mij verteld hoe de vork aan de steel zit. Haar broer en haar vader hebben Sara gewurgd met een natte dweil, haar moeder heeft de hele moord gepland. K. kan het jullie niet vertellen, want ze wordt bedreigd door haar moeder”, klonk het.

Afgeluisterd

Wanneer de speurders K. verhoren, breekt de vrouw. Huilend vertelt ze hoe ze de dag na de moord op bezoek ging bij haar ouders. “Ze deden geheimzinnig, ik vroeg wat er scheelde. We hadden dit al lang gepland, na de uitspraak over de verblijfsregeling van de kinderen , zei mijn vader. Ik heb haar zelfs nog proberen neer te steken, maar ze was te dik , lachte mijn broer. Het is haar verdiende loon en als jij je mond opendoet, weet je wat de gevolgen zijn , dreigde mijn moeder. Ik heb meteen alle contact verbroken, maar ze zijn me op mijn werk in de Pizzahut nog komen afdreigen”, klinkt het in tranen.

Glenn Meesseman. (gf)
Glenn Meesseman. (gf)

Omdat er geen concrete sporen zijn die de daders aan de moord linken en ze vermoeden dat het drietal staalhard zal ontkennen, beslist de onderzoeksrechter om de drie verdachten af te luisteren. Niet alleen in hun gsm, maar ook in hun woningen en auto’s wordt afluisterapparatuur geïnstalleerd. Zo horen ze Glenn lachen met de speurders wanneer hij de aflevering van Faroek bekijkt. “Ze zitten totaal niet op het juiste spoor, straks zijn we ervan af”, klinkt het triomfantelijk.

Zwartepiet

Op 8 oktober klapt de val echter dicht. Vader Patrice, moeder Inge én zoon Glenn worden ’s morgens vroeg gearresteerd. Maar in plaats van een koppig stilzwijgen, start een operatie zwartepiet schuiven. Vader Patrice en zoon Glenn schuiven de schuld voor de moord in elkaars schoenen. “Ik heb ze neergestoken, maar ze leefde nog. Vader heeft ze dan gewurgd met die dweil”, beweert zoon Glenn. “Ze was wél al dood, ik heb met die dweil alleen het schuim op haar lippen afgeveegd”, houdt vader Patrice vol.

En moeder Inge? Die weet helemaal van niets. “Ik zat thuis, ik heb niemand verplicht om die moord te plegen”, antwoordt ze koud op de vragen van de speurders. Zelfs vanuit de gevangenis schrijft de vrouw brieven naar dochter K., met de vraag om belastende verklaringen tegen haar in te trekken. Maar dochter K. plooit niet. Haar getuigenis zal ongetwijfeld doorslaggevend zijn op het proces dat tot volgende week zal duren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten