Tommy Jonckheere veroordeeld tot 7 jaar opsluiting voor dodelijke messteek
Op het assisenproces tegen Tommy Jonckheere (32) heeft procureur-generaal Serge Malefason 9 jaar opsluiting gevorderd. De jury oordeelde eerder al dat de Oostendenaar op 6 oktober 2018 niet de intentie had om zijn kameraad Willy Deweert (55) van het leven te beroven. De verdediging stelde vijf jaar cel voor.
De openbaar aanklager stelde dat Jonckheere bij zijn vrijlating nood zal hebben aan een goede begeleiding. De beschuldigde kampte immers met een verslaving aan alcohol, drugs en medicatie. “Nooit meer spuiten, slikken of snuiven. De gevangenis doet hem goed, omdat er daar een vaste structuur is. En ik wil die structuur nog een eind behouden. Een ernstig eind zelfs.”
In theorie riskeert de Oostendenaar door de herkwalificatie vijf tot tien jaar opsluiting. Met verzachtende omstandigheden zou die strafmaat zelfs kunnen zakken tot een maand cel, maar het OM vroeg om geen verzachtende omstandigheden te aanvaarden. Zo beschikt Jonckheere niet over een blanco strafblad. “Er zijn ook veel politietussenkomsten en zes tuchtrapporten in de gevangenis. Spijt zou ik ook niet aanvaarden en ook die slechte jeugd moet gerelativeerd worden. Materieel kwam hij niets tekort.” Malefason rekende uit dat Jonckheere al 985 dagen in voorhechtenis zit. “Als hij 9 jaar krijgt, kan hij morgen al gunsten proberen te verzamelen en verderwerken aan zijn heropbouw.”
De verdediging benadrukte nogmaals dat de beschuldigde in eerste instantie al voor opzettelijke slagen en verwondingen naar de correctionele rechtbank verwezen was. “Was het gelopen, zoals het naar uw oordeel moest gelopen zijn. Dan was op 22 juni 2020 het gordijn gevallen. En dan zou de correctionele rechtbank hem maar vijf jaar kunnen geven hebben”, aldus meester Kris Vincke. Door de onzekere situatie zonk de moed Jonckheere in de schoenen. “Ik moest aan die gast uitleggen dat hij in plaats van vijf jaar plots met een zwaard van Damocles van 30 jaar boven zijn hoofd hing.”
Tijdens het proces werd meermaals duidelijk dat de beschuldigde in de gevangenis al aan zijn problemen gewerkt heeft. Meester Vincke legde uit dat hij al maanden in de drugsvrije afdeling verblijft. Ook in de moeilijke jeugd van Jonckheere werd een verzachtende omstandigheid gezien. “Zijn broer en zus zijn toch goed terechtgekomen. Ik ben ervan overtuigd dat nummer drie dat mits een goede begeleiding ook zal kunnen.” De meeste getuigen waren ook lovend over de persoonlijkheid van de beschuldigde. “Eigenlijk zegt iedereen dat het een vriendelijke en behulpzame gast is, met een goed hart.”
De verdediging vroeg om vijf jaar cel op te leggen, maar drong niet aan op probatievoorwaarden. “Dat zou misschien goed zijn voor mijn palmares, maar het zou voor Tommy misschien niet beter zijn om vandaag naar huis te gaan.” De advocaat vindt dat zijn cliënt via de strafuitvoeringsrechtbank geleidelijk aan vrijgelaten moet worden. Binnen enkele maanden zou hij uitgaansvergunningen, beperkte detentie of een enkelband kunnen krijgen. “Ondertussen is hij aan strenge voorwaarden onderworpen. Eén van de voorwaarden zal sowieso zijn: geen alcohol, geen drugs.”
Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde opnieuw het laatste woord. “Ik vraag toch om mild te zijn, dat ik nog iets kan betekenen voor de opvoeding van mijn dochter”, klonk het.
Het hof en de jury hebben zich om 20.30 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat. Uiteindelijk kwam snel het verdict. Het hof van assisen heeft Tommy Jonckheere tot 7 jaar opsluiting veroordeeld voor de dodelijke messteek aan Willy Deweert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier