Assisen Sofie Muylle: “Hij keek naar gruwelijke beelden alsof het tekenfilm was” (speurder)

Speurder David Roelant (met oranje politieband rond de nek) en onderzoeksrechter Koen Wittouck (met blauwe map onder de arm) tijdens de reconstructie. (foto Belga)©POOL JOHAN ROGGEMAN BELGA
Speurder David Roelant (met oranje politieband rond de nek) en onderzoeksrechter Koen Wittouck (met blauwe map onder de arm) tijdens de reconstructie. (foto Belga)©POOL JOHAN ROGGEMAN BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, hebben de hoofdspeurder en de onderzoeksrechter hun getuigenis afgelegd. “Hij keek naar de filmpjes die hij maakte van Sofie alsof hij naar een tekenfilm keek”, verklaarden ze.

“In het begin hadden we totaal geen aanwijzing waar we moesten naar zoeken. We wisten meteen dat het een naald in een hooiberg zou zijn die we zochten. Het was een compleet onbekend verhaal waar we in stapten en waarvan wij moesten zorgen dat we de hoofdstukken konden invullen”, gaven beide getuigen meteen aan bij het begin van hun getuigenis. “Het slachtoffer had haar juwelen nog aan dus het ging in ieder geval niet om een uit de hand gelopen diefstal”, lichtte case officer David Roelant toe. “Het is cruciaal bij een dergelijk onderzoek, waarbij je geen idee hebt wie het slachtoffer is, dat je snel weet wie je slachtoffer is. Hier was dat gelukkig het geval”, aldus de hoofdspeurder.

Modekleur

Een politieman maakte die namiddag foto’s van een vreemde man met blauwe jas die rondhing op de plaats van de feiten. “Toen wij de foto’s binnen kregen van de verdachte met de blauwe jas dacht ik meteen dat dit het makkelijker zou maken”, dacht speurder David Roelant. “Het was toch een felblauwe kleur, die zouden we toch snel opmerken op de camerabeelden. Niets was minder waar. Dat kleur bleek net op dat moment een modekleur te zijn. We vroegen meteen aan al onze collega’s om uit te kijken naar mensen met blauwe jassen. Het aantal tips daarover was gigantisch, er waren zelfs collega’s die de autostrade afzetten om een weggegooide blauwe jas uit de middenberm te plukken. Er belde ook een moeder die honderd procent zeker was dat het haar eigen zoon was”, vertelde David Roelant.

Zwarte schim

De speurder reconstrueerde voor de jury nog eens de fatale avond van 21 januari 2017, aan de hand van diverse getuigenissen uit het dossier en camerabeelden. “Het aantal uren camerabeelden dat wij bekeken hebben, is ontelbaar”, aldus David Roelant. “Om 5.03 uur zien we een zwarte schim op de beelden waarvan we niet met zekerheid kunnen zeggen dat het Sofie is. Om 5.04 uur zien we een donkere schim de Zeedijk over steken richting strand. We hebben heel veel elementen om aan te nemen dat dit Sofie was”, vertelde de speurder. “Het was bovendien één van de koudste nachten van 2017”, vertelde onderzoeksrechter Koen Wittouck.

 © BELGA
© BELGA

Hij liet de speurders in kaart brengen wie er allemaal die ochtend van 22 januari 2017 aanwezig was in Knokke, een monnikenwerk. “Alle gsm- en wifiproviders, alle ziekenhuizen en rusthuizen, het betalingsverkeer van die nacht in Knokke, zowel openbare als privécamera’s, alles hebben we uitgeplozen. Alle aspiranten van de West-Vlaamse politieschool hebben meegeholpen om die beelden te bekijken en te analyseren. Er is ook een opsporingsbericht uitgestuurd, een lijst opgesteld van alle mensen met antecedenten voor zeden- en gewelddelicten, opdracht gegeven om alle mensen met een blauwe jas te identificeren, noem maar op”, somde onderzoeksrechter Wittouck op.

Drugs

“Ik heb een uur onder dat staketsel gestaan, om eens te voelen wat Sofie Muylle moet gevoeld hebben. Het was er grauw, vuil en groezelig. Echt de laatste plaats waar een mens volgens mij aan seks denkt”, vertelde hoofdinspecteur David Roelant. Een paar dagen na de feiten werden drie verdachten gearresteerd maar geen van hen bleek iets met de feiten te maken hebben. Eén van de mannen verklaarde wel dat hij die nacht drugs leverde aan de vriend van Sofie Muylle. Ook hij kon na verhoor uitgesloten worden als verdachte voor de feiten. De jongeman komt morgen getuigen.

Een beeld van een camera op de Zeedijk waarop de ‘man met blauwe jas’ heel goed te zien is. (foto GF)© BELGA
Een beeld van een camera op de Zeedijk waarop de ‘man met blauwe jas’ heel goed te zien is. (foto GF)© BELGA

Via de pers werd een oproep gedaan naar extra camerabeelden. Dat leverde opnieuw een hoop camerabeelden op. Ook twee oproepen in het opsporingsprogramma Faroek op VTM leverde extra informatie op. Op basis van alle informatie werd een lijst van 350 potentiële verdachten opgesteld. “Ook de naam van Alexandru Caliniuc stond op die lijst, onder meer omdat hij een viertal keren gecontroleerd werd door de politie omdat hij een blauwe jas droeg. Ook zijn adres bevond zich in de zone waarnaar de ‘man met blauwe jas’ op de camerabeelden was gewandeld. We hadden ook zijn Facebookprofiel dat nogal wat aanwijzingen bevatte. Ik heb dan een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, waardoor hij internationaal geseind werd”, legde onderzoeksrechter Wittouck uit.

Blauwe jas

Na een korte pauze focusten de hoofdspeurder en de onderzoeksrechter zich op de verhoren van de verdachte. “Hij had zich op 23 juni 2017 samen met zijn vader aangeboden bij de politie in Roemenië”, vertelde case officer David Roelant. “Wij hebben hem op 14 juli voor het eerst gezien in het cellencomplex van de luchthaven in Boekarest. Hij is beginnen wenen en vertelde dat hij het meisje had zien liggen en dat hij twijfelde om de politie te bellen. Wij hebben hem gevraagd om te stoppen met zaken te vertellen tot hij een advocaat had gesproken”, klonk het. De speurders brachten ook de gsm van Alexandru Caliniuc mee, zijn blauwe jas en zijn muts. In België beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht. “Hij liet via zijn advocaat weten dat hij wou dat eerst zijn gsm zou uitgelezen worden en dat hij het dossier wou bestuderen alvorens een verhoor af te leggen”, klonk het. Ondertussen kwam er ook bevestiging dat het DNA van Alexandru Caliniuc overeenkwam met de sporen die gevonden waren op het lichaam van Sofie Muylle.

Alexandru Caliniuc na zijn arrestatie in Roemenië. (foto Danut Zuzeac)
Alexandru Caliniuc na zijn arrestatie in Roemenië. (foto Danut Zuzeac)

Hoofdspeurder David Roelant overliep vervolgens de filmpjes en foto’s die op de gsm van de verdachte werden gevonden. Onschuldige foto’s van snoepgoed of mooie auto’s in de Lippenslaan, maar er bleken ook foto’s en video’s van het slachtoffer gemaakt te zijn. Op de foto’s is Sofie Muylle te zien onder het staketsel en voor het staketsel. “Het hoofd ligt telkens anders, dus we vermoeden dat ze toen nog in leven was”, zegt David Roelant. De verdachte nam ook drie selfies met het slachtoffer op de achtergrond. Uit de foto’s blijkt dat het slachtoffer meerdere keren versleept werd. De onderzoeksrechter waarschuwde vervolgens het publiek dat hij ook de video’s zou tonen die gemaakt werden door de dader. Op de eerste video is duidelijk te zien dat Sofie Muylle nog leeft. De jonge vrouw ademt en beweegt nog en wordt gefilmd terwijl Alexandru Caliniuc commentaar geeft.

Korte pauze

Op de tweede video is te horen hoe Sofie Muylle naar adem hapt. Alexandru Caliniuc versleept haar opnieuw tot onder het staketsel en geeft aldoor commentaar op de beelden. Tijdens het tonen van de beelden krijgen vele aanwezigen in de zaal het moeilijk. Ook de tolk die beschuldigde Alexandru Caliniuc bijstaat, moet even bekomen. De vrouw vraagt een korte onderbreking van vijf minuten om terug op adem te komen. Alexandru Caliniuc zelf reikt haar daarbij een glas water aan en lijkt zich bij haar te verontschuldigen. Ook de familie van Sofie Muylle heeft het zichtbaar moeilijk en zoekt steun bij elkaar. Sofies broer Stan verlaat de zaal, luid roepend.

Alexandru Caliniuc op de eerste procesdag. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Alexandru Caliniuc op de eerste procesdag. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA

Na een korte pauze gingen de getuigen verder. Ze tonen nog een derde video die de beschuldigde maakte. Daarop overloopt hij het volledige traject van het sleepspoor, al lopend en onderwijl commentaar gevend. Er wordt ook nog een foto getoond die de verdachte nam om 10.28 uur, een halfuur voor haar lichaam opgemerkt werd door een toevallige wandelaar. “We gaan ervan uit dat ze daar al overleden is”, zegt hoofdspeurder David Roelant. Hij overloopt vervolgens de andere beelden die gevonden zijn op de telefoon van de verdachte waaruit bleek dat de man geregeld heimelijk opnames maakte van vrouwen in de kleedhokjes van het zwembad van Knokke.

Pop

De doodsoorzaak bleek al snel de angel in het dossier te zijn. “Ik stelde dan ook voor om een heel brede expertise te doen daaromtrent en ik heb dan ook beslist om zeven deskundigen aan te stellen”, legde onderzoeksrechter Wittouck uit. Hoofdspeurder Roelant lichtte dan het tweede verhoor van Alexandru Caliniuc toe. “Vooraf toonde ik de videobeelden aan zijn advocaten. Dit krijg je niet uitgelegd , zei zijn advocaat. Ook zij waren dus onder de indruk van die beelden”, aldus de hoofdinspecteur. Hij overliep de verklaringen van Alexandru Caliniuc, die tijdens het verhoor ook met behulp van een pop toont hoe hij het lichaam van Sofie Muylle versleepte.

Bewijzen

In dat verhoor lichtte Alexandru Caliniuc toe waarom hij de foto’s en filmpjes maakte. “Om later te kunnen aantonen dat hij haar gevonden had en dat hij haar niet vermoord had. Door het nemen van een selfie kon hij bewijzen dat hij bij haar was”, vertelde speurder Roelant. “Hij ging ervan uit dat Sofie al dood was en zei dat hij seks had met een dode. Toen we hem vertelden dat Sofie nog leefde en hem vroegen of hij niets gedaan had dat haar dood kon bespoedigen, zei hij van niet. Hij vertelde ook dat zijn vlucht naar Roemenië niets te maken had met de feiten”, aldus de speurder. Voorzitter De Pauw maande hem enigszins aan om wat vaart te steken in zijn getuigenis. “Beperk u tot het essentiële”, vroeg de voorzitter.

Hoofdinspecteur David Roelant (archief Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Hoofdinspecteur David Roelant (archief Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Tijdens de verhoren bevestigde Alexandru Caliniuc dat hij die nacht ook langs het Rubensplein moet gewandeld zijn, vlakbij de KZ Pianobar waar Sofie Muylle laatst gezien was. “We wezen hem erop dat hij vaak aan discotheken rondhing, wellicht om naar meisjes te kijken. Hij zei meteen dat dit zo niet was, maar we wezen hem op de foto’s in de kleedhokjes die iets anders deden vermoeden”, aldus de hoofdonderzoeker. “Toen we hem de filmpjes toonden, merkten we geen enkele emotie bij hem op. Het was alsof hij naar een tekenfilm zat te kijken. Hij zei dat hij zich gewoon concentreerde. Hij verklaarde dat hij seks had met het slachtoffer nadat hij de foto’s en filmpjes had gemaakt. Dat het zijn nieuwsgierigheid was die hem daartoe had gepusht en dat het zijn eerste seksuele ervaring was”, vertelde David Roelant.

Excuses

De case officer kwam ook terug op de polygraaftest waar de verdachte zelf om vroeg. “Het resultaat bleek echter dat hij op elke vraag leugenachtige reacties gaf. Naderhand hebben we hem opnieuw verhoord, soms heel hard. Maar hij bleef erbij dat hij finaal niets te maken had met het overlijden van Sofie”, klonk het. “Het viel ons op dat hij met iets zat. Uiteindelijk vertelde hij dat hij zelf slachtoffer was geweest van seksueel misbruik door een vriend van hem in Roemenië. We zijn in dat verhoor heel ver gegaan om te begrijpen hoe alles verlopen is, maar hij bleef bij zijn verhaal”, aldus de speurder. Zelfs na confrontatie met alle mogelijke tegenstrijdigheden bleef de verdachte bij zijn verhaal. Toen de verdachte vroeg om zijn excuses te mogen aanbieden bij de vader van Sofie Muylle, werd hem dat geweigerd. “We wilden voorkomen dat hij plots met nieuwe zaken zou komen tijdens die ontmoeting en dat we de vader van Sofie daar niet konden op voorbereiden. We hebben hem verhoord, maar hij zat aldoor te wenen”, legde David Roelant uit.

Onderkoeling

De onderzoeksrechter kwam nog even terug op het college van deskundigen dat aangesteld werd om de doodsoorzaak te onderzoeken. “Uit hun verslag bleek dat Sofie Muylle hoogstwaarschijnlijk overleed aan de gevolgen van zware onderkoeling, gecombineerd met een hartstilstand en mogelijk smoring. De experts stellen vast dat het niet verlenen van hulp aan Sofie in die toestand, de mogelijke smoringshandelingen en de handelingen die werden gesteld tijdens de verkrachting mogelijk een rol speelden”, verklaarde rechter Wittouck. Het is op basis van die bevindingen dat het parket besloot om de onderzoeksrechter niet alleen te vorderen voor moord, maar ook voor de verkrachting met foltering op een gebrekkig persoon waar de beschuldigde nu eveneens voor terechtstaat.

Ten slotte legde dinsdagavond ook nog polygrafist Youri Schillinger zijn getuigenis af. De beschuldigde onderging op zijn eigen verzoek een test met de leugendetector. Caliniuc ontkende dat hij geweld gebruikte toen het slachtoffer nog bewust was, maar vertoonde volgens de polygrafist leugenachtige reacties op de relevante vragen.

Volgens meester Chantal Van den Bosch werd de beschuldigde op een bepaald moment tijdens de test geblinddoekt. Dat werd onmiddellijk formeel tegengesproken door Schillinger. “Het spijt mij, maar er is in ons lokaal nog nooit iemand geblinddoekt. Dat zou zelfs als foltering beschouwd worden.” Caliniuc zelf kan het zich niet meer herinneren, maar denkt toch dat hij een blinddoek droeg. Uiteindelijk werd besloten dat de beelden wellicht morgen bekeken zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier