Assisen Sofie Muylle: “Ik wil geloven in zijn onschuld” (vriendin beschuldigde)
Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, zijn de getuigenverhoren afgelopen. Onder meer de Roemeense vrienden en huisgenoten in Knokke van Alexandru Caliniuc kwamen getuigen. “Ik wil geloven in zijn onschuld”, zei een vriendin van de beschuldigde.
“Soms een beetje nerveus, maar een heel lief meisje. Ze zou iedereen geholpen hebben”, getuigde een vriend van Sofie Muylle. Het was bij hem thuis dat Sofie haar latere vriend Wouter Casselman leerde kennen, die woensdag kwam getuigen. “Haar vorige vriend was een zware cocaïnegebruiker, Sofie heb ik nooit zien gebruiken. Ze was wel een beetje nerveus, maar dat was eerder haar karaktertrek. Het klikte direct tussen haar en Wouter. Na de feiten kreeg ik op zondagmorgen telefoon van Wouter. Hij vertelde me dat hij op zoek was naar Sofie en dat ze haar handtas had achtergelaten. Het leek me geen normaal gedrag voor Sofie. Later belde Wouter me terug en zei hij me dat hij op nieuwssites gelezen had over een lichaam dat gevonden was en dat hij dacht dat het Sofie was. Ik heb hem meteen aangeraden om naar de politie te stappen”, zei de getuige.
Gekwetst vogeltje
“Sofie was een liefdeskindje voor Daniël en zijn echtgenote. Ze werd enorm gekoesterd door hen allebei”, vertelde een vriendin van de overleden moeder van Sofie Muylle. “Ik heb Sofie heel haar leven blijven volgen. Ik denk dat Sofie altijd is blijven zoeken naar die enorme liefde die ze van haar mama kreeg en die ze al snel verloren is. Wellicht te hard blijven zoeken. Het leven van Sofie is een beetje een moeilijk verhaal geweest. Sofie was een meisje dat altijd op zoek was naar een anker maar dat telkens het anker zag wegvallen. Haar moeder, haar grootmoeder, haar broer. Ze leefde in uitersten. Ik noem Sofie een gekwetst vogeltje. Ze begon altijd enthousiast aan iets, maar maakte het niet af. Soms hoorde ik Sofie twee maanden zeer intensief en dan weer vier maanden niets”, klonk het.
Een jongeman uit de Roemeense gemeenschap in Knokke die kwam getuigen, weigerde de eed van getuige af te leggen. “Ik ben lid van de Pinkstergemeenschap, ik mag geen eden zweren”, klonk het. De man werd alsnog gehoord, maar kreeg wel de waarschuwing mee dat hij zich met het weigeren van de eed schuldig maakt aan een misdrijf. Vanuit de beschuldigdenbank gooide Alexandru Caliniuc hem een knipoog toe. “Wij geloven in de Bijbel en volgen die nauwgezet. We doen niets wat slecht is”, vertelde de jongeman. Hij beschreef Alexandru Caliniuc als een normale, jonge mens. “Ik had nooit gedacht dat hij iets verkeerd zou doen. Maar hij vertoonde soms wel onvolwassen gedrag. Lachen met dingen die niet om te lachen zijn”, klonk het.
Test van God
De getuige kwam vervolgens met een nogal bizarre interpretatie van de gruwelijke feiten. “Omdat Alexandru niet naar God wou luisteren, heeft God hem voor een test gesteld zodat hij later wel naar het woord van God zou luisteren”, klonk het. “Uw interpretatie van de feiten interesseert ons minder. Ik wil weten of u verbaasd was toen u hoorde dat Alexandru die feiten had gepleegd?”, vroeg de voorzitter. “Ja, de hele Roemeense gemeenschap was geschokt”, antwoordde die. Tijdens zijn tweede verhoor bij de politie beschuldigde Alexandru Caliniuc de huidige getuige als zijnde de dader van de feiten. Geconfronteerd met die verklaring, reageerde de man niet onder de indruk. “Het is de eerste keer dat ik dat hoor. Ik zou niet weten waarom hij het op mij heeft proberen afschuiven. Maar ik dank u voor die informatie”, zei de jongeman. Hij bezocht de beschuldigde in totaal twaalf keer in de gevangenis. “Hij heeft me verteld dat hij haar verkracht heeft maar niet vermoord”, klonk het.
Een andere Roemeen die nog samengewoond had met de beschuldigde in Knokke kwam eveneens getuigen. “Wij zijn opgegroeid in hetzelfde dorp in Roemenië en waren vrienden. Hij hielp mij altijd, als ik bijvoorbeeld geen geld had. Hij is een goeie mens. Toen we in Knokke samenwoonden, hadden we minder contact. Het is niet dat we veel dingen samen deden, ik zag hem eigenlijk alleen in de kerk. Hij gedroeg zich vrij normaal en zat altijd op dezelfde bank in de kerk. Ik had niet gedacht dat hij in staat was om zoiets te doen”, klonk het. “Hebt u na de feiten de filmpjes op zijn gsm gezien?”, vroeg procureur-generaal Céline D’havé. “Ja. Ik wist niet waarover dat ging. Ik vond dat toevallig op zijn gsm nadat ik eens had opgenomen toen zijn broer belde”, gaf de getuige toe. “Maar ik heb daar met niemand anders over gesproken. Ik heb ook niet aan Alexandru verteld dat ik die filmpjes gezien had. Ik heb dat ook niet aan de politie verteld, ze hebben mij dat niet gevraagd”, klonk het ietwat laconieke antwoord. “Dan hebt u toch de selfies gezien ook die de beschuldigde nam met het zieltogende slachtoffer?”, vroeg advocaat Filip De Reuse. “Neen, ik heb alleen dat stervende meisje gezien en de zee”, antwoordde de getuige.
Onschuld
Ook de broer van Alexandru Caliniuc werd opgeroepen als getuige, maar daagde niet op. De man werd één keer verhoord, maar dat verhoor hoefde voor alle partijen niet voorgelezen te worden. De laatste getuigen van dit proces was een Roemeense jongedame, eveneens uit de Evangelische gemeenschap in Knokke. Het is met deze dame dat Alexandru Caliniuc nog belde op de ochtend van de feiten, op het strand. Op camerabeelden was om 8.32 uur een bellende beschuldigde te zien. “Ik moest die ochtend naar de kerk gaan en de broer van Alexandru zou me komen halen maar hij daagde niet op. Daarom belde ik naar Alexandru. Hij zei dat hij op het strand aan het wandelen was. Achteraf heb ik me beklaagd dat ik niet doorgevraagd heb”, vertelde de vrouw. Hoewel de beschuldigde toegaf dat hij de feiten pleegde, kan de getuige dat niet aanvaarden. “Ik kon het in het begin niet geloven en nog altijd niet. Ik wil geloven in zijn onschuld”, zei de vrouw tot groot ongenoegen van de advocaten van de burgerlijke partijen.
Na de middagpauze starten de pleidooien. Eerst krijgen de advocaten van de burgerlijke partijen het woord. Meesters Luc en Lore Arnou, die optreden voor Wouter Casselman, bijten de spits af. Daarna neemt advocate Charlotte Verhaeghe het woord voor Daniël Muylle en meester Filip De Reuse sluit af voor Stan Muylle.
Alle stukken over het assisenproces lees je hier
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier