Assisen Sharon: “Hij is het prototype van een narcist” (gerechtspsychiater)
Davy K. (32) wordt door de gerechtspsychiater beschouwd als een typische narcist. Volgens dokter Hans Hellebuyck lijkt de beschuldigde soms zelfs te kicken op het leed van zijn slachtoffers. Voor zijn toekomstige partners blijft hij daarom een gevaar.
K. blijft beweren dat hij zich van de fatale crash eigenlijk niets meer kan herinneren, maar dat is niet geloofwaardig volgens de deskundige. “Hij is niet bewusteloos geweest. Hij vertelt daarover ook tegenstrijdigheden. Het ene moment weet hij niet dat ze mee was en het andere moment weet hij wel dat ze haar gordel niet droeg.” Het is voor dokter Hellebuyck echter geen verrassing dat de beschuldigde niets kan vertellen over de cruciale fase. “Het is bijna meer de regel dan de uitzondering hier voor assisen. De verwardheid na het ongeval is volgens mij geveinsd.”
“Het is het prototype van een narcist. Een man die in relaties zijn partners beschouwt als zijn bezit. Die zijn partners controleert tot en met en hen isoleert van hun eigen omgeving”, vervolgde de gerechtspsychiater. Ook een gebrek aan empathie werd aangehaald. “Hij lijkt soms te kicken op het leed van slachtoffers en manipuleert hen met valse beloftes.”
Risico op nieuw geweld
De deskundige kwam tot de conclusie dat er een hoog risico is op nieuw geweld tegen partners. Bij het afspringen van de relatie begint hij hen ook telkens te stalken. In het algemeen vormt hij slechts een beperkt gevaar voor de maatschappij. Dokter Hellebuyck opperde wel dat K. zijn alcohol- en cannabisgebruik moet aanpakken, maar zelf vindt de beschuldigde dat hij op dat vlak geen probleem heeft. “Terwijl hij zelfs onder voorwaarden stond en dat hij niet mocht drinken.”
Psycholoog Jürgen Nys stelde bij de beschuldigde ook schuldverschuiving vast. “Hij kijkt vooral naar anderen of omstandigheden om moeilijkheden in het leven te verklaren, in plaats van naar zijn eigen aandeel.” Volgens de deskundige heeft K. ook aandacht en complimenten nodig om zijn zelfwaardegevoel op peil te houden. “Als die verwachting niet vervuld wordt, raakt hij gefrustreerd.”
Het jaloerse gedrag van K. viel ook tijdens de nacht van de feiten op. “Er is discussie gekomen omdat ik naast haar zat. Hij vroeg om hem te volgen naar het toilet. Om te klappen zeker?”, getuigde Dennis J. De beschuldigde bleef blijkbaar discussiëren met Sharon, tot ze toch maar besloot om met hem mee te gaan.
Jaloers
In de zomer van 2018 had Sharon Gruwez een reisje naar Bulgarije gepland met een vriendin. Plots wilde ze dat K. ook meeging, maar Steffi D. ging niet akkoord. “Zij zei zelf wel dat het af was. Ze had gestuurd dat we twee single meiden zouden zijn op reis.”
Maar na enkele dagen vakantie vertelde het slachtoffer dat K. toch ook naar Sunny Beach zou afzakken. “Zij was blij dat hij er was, maar ik voelde mij het vijfde wiel aan de wagen.” Tijdens een avondje uit ontdekte de getuige de jaloerse kant van de beschuldigde. “Hij begon te flippen toen hij haar zag praten met de man van een club. Hij was redelijk boos en trok haar weg.”
Een vriendin van de moeder van K. schetste als enige wel een positief beeld van de beschuldigde. “Hij heeft een ruwe bolster, maar een hart van goud. Maar haar vond ik een jongedame met een valse aardigheid. Ze was lief zolang ze haar zin kreeg.” Volgens Dina D. maakte Sharon misbruik van het feit dat K. haar doodgraag zag. Van partnergeweld wist de getuige naar eigen zeggen niets. “Ik heb wel gehoord dat hij een keer voor de rechtbank is verschenen. Volgens zijn mama heeft hij voor één keer teruggeslagen. Zij sloeg hem”, klonk het tot ergernis van de burgerlijke partijen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier