Assisen Scalpelmoord: O. probeerde net voor de moord woning van buurmeisje binnen te dringen

© BELGA

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) heeft een toenmalige vriendin van de beschuldigde een opvallende getuigenis afgelegd. De jonge vrouw verklaarde hoe ze in ruil voor cocaïne seks had met de beschuldigde. Net voor de moord op Jill Himpe (36) probeerde O. op 5 november 2019 ook de woning van de getuige binnen te dringen.

“Ik kende Ridoan omdat mijn mama niet ver van de familie woont”, verklaarde de vrouw uit Kortrijk. De contacten werden eind 2018 intenser omdat ze allebei cocaïne gebruikten. In ruil voor cocaïne had ze seks met de beschuldigde, ook al had hij nog een relatie met Jill Himpe. “Dat was meestal als mijn moeder naar haar werk vertrok. De laatste drie weken gebeurde dat regelmatig. Zo goed als dagelijks.”

Klap in het gezicht

De contacten tussen O. en zijn buurmeisje verliepen in eerste instantie in een aangename sfeer, maar door de drugs ging dat in de weken voor de feiten fel achteruit. Op hotel kreeg de vrouw zelfs eens een rake klap in het gezicht. “Dat was omdat ik mijn kleren weer aantrok. Ik had geen zin meer om nog seks te hebben en dat viel niet in goede aarde bij Ridoan.” Uiteindelijk kreeg O. alsnog zijn zin.

Probeerde met bijl binnen te dringen

In de vroege ochtend van 5 november 2019 hoopte O. wellicht opnieuw op seksuele betrekkingen, maar de getuige was bij een vriendin blijven slapen. De beschuldigde probeerde de woning onder andere met een bijl binnen te dringen. “Ik heb de politie gebeld en ze zijn direct gekomen om vingerafdrukken en zo te controleren.” De jonge vrouw verklaarde geschokt te zijn toen ze de feiten later vernam. Naar eigen zeggen had ze veel geluk dat ze die ochtend niet thuis was.

Ook haar moeder werd als getuige opgeroepen. “Ik was die ochtend op mijn werk toen mijn dochter belde. Er stond daar veel politie, maar het was niet voor die inbraak.” Pas een week later kwam een broer van Ridoan O. vertellen dat de beschuldigde hun deur vernield. De getuige had uiteraard wel een vermoeden, want O. belde haar dochter ‘s nachts soms meermaals. “Ze bang van hem. Ik zei dat ze naar de politie moest gaan, maar zij durfde niet.”

Doodsbedreiging

Een ander buurmeisje getuigde eveneens over een aanvaring die ze met de beschuldigde had. Die bewuste avond stond O. buiten een uur nogal luid te bellen, waardoor ze niet kon slapen. “Als ik moet stiller zijn, moet ik jou vermoorden”, reageerde hij op haar vraag om stiller te zijn. Ondanks dat dreigement was de getuige eigenlijk niet bang. “Het was ver. weg Ik dacht dat het meer door de drank of de drugs was dat hij zoiets riep.”

Ten slotte werd nog eens stilgestaan bij het ondertussen failliete hamburgerrestaurant van de beschuldigde. De vorige eigenaar legde uit dat de overname van het filiaal niet vlot verliep. “De betalingen werden iedere keer uitgesteld. De afspraak was ook om de sauzen van mij af te nemen, maar die heeft hij nooit betaald.” Paul D. herinnerde zich ook hoe O. hem zelfs eens bij de keel greep. “Hij was vergeten dat hij een filiaal had overgenomen. Hij wou alles, hij dacht dat de volledige zaak van hem was.”

Brandstichting in foodtruck

De getuige verdenkt de beschuldigde er ook van een foodtruck in brand te hebben gestoken. Naar eigen zeggen werd hij immers meermaals bedreigd. “Ik ben bang van hem. Sorry hoor, ik ben bang van je copain. Als ik straks thuis ga zijn, gaat er misschien iemand komen en ik weet niet wat doen.”

Jill Himpe leerde D. kennen toen hij haar opleidde in de hamburgerzaak. “Jill was een fantastisch meisje. Iedereen zag haar graag. Op het einde begon ze wel meer te roepen, waarschijnlijk onder invloed van hem. Ik zag dat ze veranderd was.” Vrijdag worden de getuigenverhoren afgerond.