Assisen: “Hij bekende meteen dat de moord gepland was” (onderzoeksrechter)
Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), heeft onderzoeksrechter Kristof Vulsteke getuigd. “Hij bekende meteen en spontaan dat het om moord ging”, klonk het.
De getuigenverhoren startten vandaag met het laatste stuk van de Powerpoint-presentatie van het speurdersteam. Op vraag van voorzitter Antoon Boyen antwoordde hoofdinspecteur Demoor van de federale politie dat de zes verhoren van de beschuldigde niet meteen vlot verliepen. “Onze vragen waren altijd langer dan de antwoorden die we kregen. De verhoren gingen steeds moeizaam. Om een vraag te ontwijken, gebruikte hij wel vaak het excuus dat hij het niet meer wist omdat het al te lang geleden was. In het laatste verhoor was John Vandoolaeghe prikkelbaar”, vertelde de speurder. “Hij heeft meerdere keren de kans gekregen om de waarheid te vertellen, maar hij paste constant zijn verklaringen aan. Emotioneel werd hij niet tijdens de verhoren. Toch niet als het over de feiten ging. Wél wanneer er vragen kwamen over zijn partner S. of hun zoontje L”, klonk het.
Procureur Johan Lescrauwaet vroeg de speurders nog eens naar de talrijke chatberichten tussen slachtoffer Thi Xuan Nguyen en beschuldigde John Vandoolaeghe. “Hij heeft de gsm van het slachtoffer en haar tablet teruggezet naar de fabriekswaarden maar de Computer Crime Unit heeft heel wat kunnen recupereren, waaronder de vele gesprekken op Viber”, vertelden de speurders. “Klopt het dat uit die berichten blijkt dat meneer op 27 oktober 2016 van twee uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds berichten zit te sturen naar Xuan, 65 in totaal? Ja? Wel, dat is de dag dat zijn zoontje geboren is. Klopt het ook dat hij de dag ervoor ook tientallen berichten stuurt met Xuan, ook van drie uur ’s nachts tot tien uur ’s avonds? Ja? Wel, dat is de verjaardag van zijn dan hoogzwangere partner S.”, lichtte de procureur toe, met een nijdige blik naar de beschuldigdenbank. Op zijn vraag bevestigden de speurders ook dat uit de iPhone van John Vandoolaeghe bleek dat hij, in de periode na de moord, ook nog seksuele berichten uitwisselde met andere vrouwen. “Soms hetzelfde bericht ‘I miss you’ naar drie verschillende vrouwen op drie minuten tijd”, klonk het.
22 maanden
Na de passage van de speurders maakte onderzoeksrechter Kristof Vulsteke zijn opwachting. In zijn gekende, wat onderkoelde stijl overliep de onderzoeksrechter – tevens rechtbankvoorzitter in Ieper – nog eens het hele dossier. “We weten dat u het onderste uit de kan hebt gehaald, maar dat er pas een doorbraak kwam na twee jaar onderzoek”, zei assisenvoorzitter Antoon Boyen. “Op een bepaald moment zaten we inderdaad vast”, gaf de onderzoeksrechter toe.
“We volgden allerlei pistes van vermiste, Aziatische vrouwen maar dat liep telkens dood. De doorbraak kwam er toen de vader van Xuan in Vietnam aangifte deed van de verdwijning van zijn dochter en de Vietnamese ambassade dat meldde aan de lokale politie in Brussel. Dankzij het DNA van die ouders konden we 22 maanden eindelijk een naam plakken op het lichaam dat in Geluwe gevonden was. Uit de aanvraag van haar toeristenvisum haalden we ook heel wat interessante info. Zo bleek haar motivatiebrief duidelijk geschreven door een Nederlandstalige en letterlijk vertaald naar het Engels. Over de rondreis die ze hier zou maken, staat op het einde geschreven: ‘then the tour will sit on it’, wat een letterlijke vertaling is van ‘dan zal de toer er op zitten’”, vertelde de onderzoeksrechter.
Voorbedachtheid
De onderzoeksrechter benadrukte dat beschuldigde John Vandoolaeghe al van bij het eerste verhoor in zijn kabinet toegaf dat het om moord ging, mét voorbedachtheid dus. “Hij heeft dat vier keer gezegd tijdens dat verhoor, al in het antwoord op mijn eerste vraag. Het was om zijn gezin te beschermen. Hij liet haar naar België komen om haar te doden. Het gevaar was te groot geworden dat Xuan zijn partner S. zou inlichten en dat hij zo zijn zoontje L. zou verliezen. Hij vertelde ook dat hij voordien al had nagedacht hoe hij het lichaam zou laten verdwijnen. Tijdens de wedersamenstelling van de feiten vertelde hij dat hij moest denken aan de crematie van mensen en dat hij het lijk daarom verbrand had”, getuigde onderzoeksrechter Vulsteke. Hij vertelde ook dat het pas op zijn uitdrukkelijke vraag was dat er enige vorm van spijt betuigd werd. “Hij had daar nog niets over gezegd en dus vroeg ik het hem als laatste vraag in het eerste verhoor. Hij zei dat hij enorm veel spijt had, vooral omdat zijn relatie met S. nu zou teloor gaan. Ik vroeg hem dan of hij niet met wroeging zat tegenover de familie van het slachtoffer. Hij antwoordde dat hij inderdaad met dergelijke gevoelens zat maar dat hij niet wist wat hij daarmee moest doen”, vertelde de onderzoeksrechter.
Tweede kind
“Heeft Xuan eigenlijk ooit effectief gedreigd om alles aan zijn partner S. te vertellen?”, wou voorzitter Boyen weten. “Neen, nooit. Daar is in die chatgesprekken geen spoor van terug te vinden”, klonk het. Of de door de beschuldigde uitgedrukte spijt doorleefd was, wou de voorzitter nog weten. “Dat is subjectief natuurlijk, maar naar mijn gevoel niet neen. Ik had eerder de indruk dat hij medelijden met zichzelf had, eerder dan medelijden met het slachtoffer en haar familie. Zo zei hij dat hij ook veel verwijten had gekregen van Xuan en dat, voor hetzelfde geld, hij het slachtoffer kon geweest zijn. Die uitspraken geven toch niet de indruk dat hij echt spijt heeft”, vond de onderzoeksrechter. Op vraag van Koen Stubbe, de advocaat van S., bevestigde de onderzoeksrechter dat John Vandoolaeghe tijdens zijn eerste verhoor verklaarde dat hij en S. op het moment van zijn arrestatie al een tijdlang aan het proberen waren om een tweede kindje te verwekken.
Na een korte pauze komen straks twee DNA-deskundigen van het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, getuigen. Vandaag komen ook nog de wetsdokter, de branddeskundige en de gerechtspsychiaters aan het woord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier