Assisen: 12-jarige zoon werd wakker van het geschreeuw
Op het assisenproces van Pol Mistiaen (46) is het videoverhoor van de toen 12-jarige zoon van de betrokkenen getoond. De jongen werd wakker van het geschreeuw van Ellen D’hooghe (37), waarna zijn vader hem kwam geruststellen door te zeggen dat mama een nachtmerrie had.
In het verhoor legde R. eerst uit dat hij op de hoogte was van de relatieproblemen. “De donderdag ( twee dagen voor de feiten, red. ) was een rare dag. Papa belde me plots om eerder van de bus te stappen en heeft dan verteld dat mama naar een andere vriend wou.” Binnen het gezin was er enkele maanden soms ruzie over het onderwerp. “Papa is enorm veel liever geworden sinds het niet meer zo goed gaat. Opeens was hij een andere man.”
Nachtmerrie
“Gisterenavond toen ik sliep kwam ik ineens wakker van mama die echt luid schreeuwde. Aaah, aaah, stop ofzo. En dan een klop. Dan is papa na tien minuten of een kwartier gekomen. Hij zei dat mama een nachtmerrie had en dat ze ziek was.” Mistiaen vertelde aan zijn zoon nog dat hij de volgende ochtend een brief zou vinden. Op de brief stond dat de jongen absoluut niet in de slaapkamer of in de mancave mocht komen. Als hij om 16 uur nog niemand gezien had, moest hij ‘opa Koe’ verwittigen.
Rond de middag zag R. zijn vader echter door de tuin strompelen. “Ik kon hem haast niet verstaan omdat hij heel dronken was. Ik weet niet of hij dronken was, maar hij was alleszins een beetje duizelig.” De jongen hielp zijn vader nog terug naar de mancave en verwittigde een vriend van de familie. Op dat moment had hij niet door dat zijn moeder om het leven was gebracht. “Eigenlijk dacht ik dat mama naar die andere vriend was.”
Echtelijke problemen
Ook de speurders stonden uitgebreid stil bij de echtelijke problemen tussen de beschuldigde en het slachtoffer. Dat bleek onder andere uit brieven en sms-berichten. “Algemeen stellen we vast dat meneer Mistiaen alles uit de kast haalt om zijn relatie te redden. Ellen maakt in de berichten duidelijk dat dat eigenlijk verstikkend werkt voor haar”, aldus Bart Declercq.
De hoofdinspecteur zag in die verwoede pogingen van de beschuldigde ook de aanleiding voor de feiten. “Na maanden begon dat zijn tol te eisen, want hij botste steeds op een muur van twijfels en valse hoop.” In die maanden dreigde Mistiaen bovendien om zich van het leven te beroven. “Ellen had daar schrik voor en vreesde dat hij R. zou meenemen. We zien ook een toename van controlerende en bedreigende handelingen naar Ellen toe.”
Pol Mistiaen zelf deed tegenover de speurders eveneens zijn relatieproblemen uit de doeken. Aan de agent die hem moest bewaken in het ziekenhuis vertelde hij bijvoorbeeld dat zijn vrouw een relatie had met haar jeugdliefde. Hij spotte hen zelf eens tijdens een afspraakje op een parking. Toch had de beschuldigde de nacht van de feiten nog seksuele betrekkingen met het slachtoffer. “Volgens Mistiaen hebben ze de nacht van zijn leven beleefd, zoals een jong koppel.”
Black-out
Na de feiten slikte de beschuldigde naar eigen zeggen 80 slaap- en kalmeringsmiddelen. “Alles hangt af van het tijdstip van inname, maar dat is mogelijk. Die concentraties zijn zeker toxisch en potentieel lethaal, vooral in combinatie met alcohol”, aldus toxicologe Sarah Wille. Op vraag van de verdediging werd ook nog verduidelijkt dat één van de middelen bij sommige mensen voor agressievere reacties zorgt.
Uit de getuigenis van de onderzoeksrechter bleek dat Mistiaen tijdens het onderzoek amper iets verklaarde over de feiten. “We hebben herhaaldelijk gevraagd naar de reden, maar hij heeft telkens onwetendheid voorgehouden. Volgens hem was het een black-out vanaf het ogenblik dat hij uit zijn bed stapte tot het ogenblik dat hij ziet dat zijn vrouw doodgeslagen is.” De onderzoeksrechter leek weinig geloof te hechten aan dat geheugenverlies. “Gedurende de wedersamenstelling betrapten we hem op dingen die hij spontaan deed, maar niet verteld had.”
Opvallend genoeg vroeg ook een jurylid expliciet aan de beschuldigde wat nu precies de trigger was geweest. “Ik ben niet naar beneden gegaan om die staaf te halen, maar wel met de intentie van uit het leven te stappen”, reageerde Mistiaen. “Ik heb daar een inwendige woede naar boven voelen komen.”
Dadelijk komen de wetsdokter en de gerechtspsychiater nog aan het woord.
Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier