41 getuigen op proces over dodelijke messteek in Oostende

De woning in de Jules Peurquaetstraat in Oostende waar de feiten zich afspeelden.© archief JRO
De woning in de Jules Peurquaetstraat in Oostende waar de feiten zich afspeelden.© archief JRO
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Tommy Jonckheere (32) zullen in juni 41 getuigen gehoord worden. De Oostendenaar bracht zijn kameraad Willy Deweert (55) op 6 oktober 2018 met een messteek om het leven. De zaak werd eerst naar de correctionele rechtbank verwezen, maar de beschuldigde moet zich nu alsnog verantwoorden voor doodslag.

De feiten speelden zich in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 oktober 2018 af in een studio langs de Jules Peurquaetstraat in Oostende. Tommy Jonckheere kreeg het in zijn kelderappartement aan de stok met Willy Deweert, die naast de pot geplast had. Tijdens die banale discussie zou Deweert eerst een duw gegeven hebben, waarna de beschuldigde uithaalde met een steakmes.

Correctionele rechtbank

“Ik was op een gegeven moment bang. Het was hij of ik. Ik heb het eerste mes dat bij me lag genomen”, verklaarde hij op zijn eerste proces. Het slachtoffer werd hierbij in het hart geraakt. Opvallend genoeg sliep Jonckheere nog enkele uren vooraleer hij de hulpdiensten verwittigde.

In eerste instantie werd de beschuldigde aangehouden voor moord, maar na het onderzoek was het parket van oordeel dat hij niet de intentie had om zijn kameraad van het leven te beroven. Daardoor moest hij zich in het voorjaar van 2020 voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg. Op dat proces vorderde het openbaar ministerie vijf jaar effectieve celstraf, op dat moment de maximumstraf.

Dronken

De burgerlijke partij vroeg tijdens de pleidooien echter met succes aan de rechters om zich onbevoegd te verklaren. In het vonnis werd onder andere gewezen op het gebruikte wapen en het feit dat in de hartstreek werd gestoken. Bovendien bleek dat de Oostendenaar eerder al kwaad was op zijn kameraad. Alles wees er dus op dat hij hem eerst met grote kracht probeerde te wurgen, om uiteindelijk naar een mes te grijpen.

Het feit dat de beklaagde dronken was, deed volgens de rechtbank geen afbreuk aan het oogmerk tot doden. Op 25 november 2020 oordeelde uiteindelijk ook het Gentse hof van beroep dat er wel degelijk sprake was van een oogmerk tot doden. In die omstandigheden moest het dossier alsnog naar het West-Vlaamse hof van assisen verwezen worden.

Kris Vincke

Op het assisenproces zal Tommy Jonckheere bijgestaan worden door meester Kris Vincke. De verdediging zal ongetwijfeld aan de juryleden vragen om de feiten alsnog naar opzettelijke slagen en verwondingen te herkwalificeren. De belangen van de burgerlijke partijen zullen verdedigd worden door meester Saskia Kerkhofs en meester Eline Bollen. Serge Malefason van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op maandag 7 juni om 14 uur verder met de samenstelling van de volksjury. Vrijdagochtend 11 juni zal de procureur-generaal zijn akte van beschuldiging voorlezen. Daarna zal de beschuldigde verhoord worden door voorzitter Bart Meganck. Op de preliminaire zitting bleek dat de onderzoeksrechter die namiddag al haar getuigenis zal afleggen. Voor doodslag riskeert Tommy Jonckheere 30 jaar opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier