Zwaar toegetakelde zwerfkat Stumpertje stelt het goed: “Eerste operatie is vlot verlopen”

Er zaten 15 kogeltjes in het lijf van de kat, intussen werden er al 9 operatief verwijderd. © De Poezenboot
Phebe Somers

Op 22 juli werd zwerfkat Stumpertje uit Maldegem met 18 kogels in haar lijfje en een gebroken bekken binnengebracht in De Poezenboot. Haar verwondingen waren ernstig, maar dierenarts Ellie De Grauwe was meteen optimistisch over de overlevingskansen van het beestje. Intussen gaf ze ons een update.

“De eerste ingreep is achter de rug. Alles is vlot verlopen, hoewel de focus voor beide dierenartsen bijzonder hoog was”, vertelt Ellie. De eerste negen kogels zijn verwijderd maar verder konden ze niet gaan. Stumpertje is namelijk nog niet sterk genoeg om uren onder verdoving te blijven, klinkt het.

Goede vooruitzichten

“De volgende ingreep wordt binnen een week gepland. Intussen zal ze sneller kunnen aansterken omdat al de helft van het lood weg is uit haar lichaam”, vervolgt de dierenarts. Mentaal stelt de zwerfkat het ook een stuk beter, zo blijkt. “Ze is nog bang van mensen maar kan intussen al een beetje genieten van de aaitjes die ze hier veelvuldig krijgt. Haar eetlust blijft goed.”

De röntgenfoto voor (boven) en na (onder) de ingreep.
De röntgenfoto voor (boven) en na (onder) de ingreep. © De Poezenboot

Dankbaar

Het opvangcentrum zette een inzamelactie op poten om de dure behandelingen van Stumpertje te financieren. Hun doel was €1000, maar dat bedrag werd na amper vier dagen al ruim verdubbeld. Wat over is, wordt integraal gebruikt voor de verzorging van de andere 200 katten die de laatste 2 maanden in De Poezenboot werden binnengebracht. Wil jij ook doneren, dan kan dat hier. “Het doet ons ontzettend deugd te merken dat er zoveel mensen begaan zijn met het welzijn van dieren”, aldus Ellie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier