18 kogels en gebroken bekken, maar zwerfkat Stumpertje geeft niet op

Stumpertje werd zwaar toegetakeld, maar haar overlevingskansen zijn heel groot. © De Poezenboot
Phebe Somers

Op donderdag werd opvangcentrum De Poezenboot in Gent opgeschrikt door een gewonde zwerfkat die werd binnengebracht. Het beestje werd vertrappeld tot haar bekken brak en daarna maar liefst achttien keer van dichtbij over heel haar lijf beschoten. “Een gruwelijke daad, dit heb ik in mijn 25 actieve jaren nog nooit gezien”, vertelt dierenarts Ellie De Grauwe.

De onfortuinlijke kat kreeg de naam Stumpertje. Ze is één van de vele zwerfkatten die zich thuis voelen rond het Stationsplein in Maldegem. Het is niet de eerste keer dat daar een kat verdwijnt of zwaar wordt toegetakeld.

Hoop dat dader wordt gestraft

Verschillende getuigen wijzen in de richting van één buurtbewoner, die vermoedelijk de verdwijning van zes zwerfkatten op zijn geweten heeft. “Morgen brengen wij alle verzamelde informatie en getuigenissen binnen bij de politie, en we hopen dat ze daar deze zaak niet afwimpelen. Iemand die zoiets doet tegenover levende wezens is vermoedelijk tot andere ziekelijke daden in staat. Die kun je toch niet vrijuit laten gaan?”, aldus dierenarts Ellie.

Heb jij iets gezien? Contacteer dan zeker de lokale politie of De Poezenboot (09 236 19 07).

Risico op loodvergiftiging

Dierenarts Ellie De Grauwe is al 25 jaar actief en heeft nog nooit zo'n enorme toevloed aan zwerfkatten meegemaakt.
Dierenarts Ellie De Grauwe is al 25 jaar actief en heeft nog nooit zo’n enorme toevloed aan zwerfkatten meegemaakt. © De Poezenboot

Met Stumpertje gaat het intussen gestaag beter, laat Ellie ons opgelucht weten. “Het diertje wil vooruit, maar het is een beetje vechten tegen de bierkaai. 18 kogels, dat is een grote hoeveelheid lood in dat kleine, magere lijfje. Lood wordt traag afgebroken en zorgt voor intoxicatie.”

“Morgen zullen we dus de acht kogels uit de voorpoten verwijderen, zodat Stumpertje opnieuw kan aansterken en minder kans loopt op een fatale vergiftiging. Daarna zullen er nog één of twee operaties volgen, vooral aan de rug en buik kunnen we ons zwaar mispakken”, vertelt ze. Het is sowieso al een wonder dat Stumpertje de impact van deze aanval heeft overleeft. Daarom zijn haar overlevingskansen nu heel hoog, het ergste is eigenlijk voorbij, klinkt het. Maar er ze heeft nog een lange weg te gaan.

Wie de artsen van de Poezenboot wil steunen bij het dure behandelings- en herstellingsproces van dit lieve beestje, kan hier een gift doen.

200 thuisloze poezen in 2 maanden

Zwerfkatten zoals Stumpertje glippen door de mazen van het net in ons land. Iedereen weet dat ze er zijn, maar toch kunnen ze niet opgevangen worden, waardoor ze elke dag gevaar lopen voor ziekelijke kattenhaters.

“In twee maanden tijd hebben wij 200 poezen opgenomen, dat is niet meer normaal. Gezinnen én steden hebben massaal de sterilisaties van hun (zwerf)katten uitgesteld, met corona als excuus. Daarom worden er nu massaal kittens geboren waar niemand voor wil/kan zorgen. En de ervaring leert ons dat het in september en oktober nog veel erger zal zijn…”, vreest de dierenarts.

Euthanasie door plaatsgebrek

Ellie’s droom. Een zwerfkattenrange. Ze verklaart: “Als zwerfkatten verzwakt worden binnengebracht, lappen wij hen natuurlijk weer op. Maar die beestjes zijn meestal zo verwilderd dat zij niet zomaar geschikt zijn voor adoptie. Dus moeten we hen gewoon terug buiten zetten. Maar de plekken die daarvoor geschikt zijn, zijn schaars. Idealiter stellen mensen met een boerderij hun stallen open voor zwerfkatten, ik beloof je, alle ratten zijn meteen verdwenen! Sommige asielen kiezen daarom meteen voor euthanasie, ook al zijn de katten niet ziek of gewond.”

Onze eigen tuinen en die van familie zitten al vol zwerfkatten, we kunnen ze ook niet gewoon in het stadscentrum of een natuurdomein loslaten. Waar moeten ze dan wel naartoe?

Bij De Poezenboot vermoeden ze dat Stumpertje wél ooit een thuis heeft gehad, omdat ze nu al heel snel tam aan het worden is. Nadat het katje volledig is opgeknapt zal het dus wel kunnen geadopteerd worden.

Op röntgenfoto zijn de kogels heel goed te zien. De dierenverzorgers dachten eerst dat het toestel defect was, ze konden hun ogen niet geloven.
Op röntgenfoto zijn de kogels heel goed te zien. De dierenverzorgers dachten eerst dat het toestel defect was, ze konden hun ogen niet geloven. © De Poezenboot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier