Wingenaar (43) terroriseert agent na interventie voor loslopende honden: “Toen we hoorden dat hij wapen ging kopen leefden we urenlang in angst”

Redactie KW

Een interventie voor loslopende honden in Wingene ontaardde voor een politieman in een regelrechte nachtmerrie. Het baasje van de dieren, M.S. (43), begon de agent te belagen en bedreigde hem met de dood. Toen duidelijk werd dat de Wingenaar op weg was naar een wapenwinkel, leefden de agent en zijn gezin urenlang in angst.

Op 27 september trok de politie naar de woning van M.S. in Wingene in het kader van een burenruzie. De honden van M.S. – twee Jack Russels en een Argentijnse dog – liepen immers constant weg. Ter plaatse kwam M.S. naar buiten met een mes in zijn achterzak. De agenten maanden hem aan zijn honden in bedwang te houden, zoniet zouden ze gepaste maatregelen treffen.

De dreigende woorden ten aanzien van zijn dieren deden bij M.S. de stoppen doorslaan. Hij ontwikkelde een obsessie voor een van de agenten en begon hem te belagen door het politiecommissariaat met telefoontjes te bestoken. “Hij uitte doodsbedreigingen en speelde met het idee van suicide by cop”, verduidelijkte procureur Lode Vandaele. “De burgerlijke partij zou de ‘eer’ krijgen om hem dood te schieten.”

Op 19 januari escaleerde de situatie toen de partner van M.S. aan de politie liet weten dat haar vriend op weg was naar Poperinge om een wapen te kopen. “Ik had die dag verlof en kreeg plots telefoon van mijn commissaris”, getuigde de agent op het proces voor de Brugse strafrechtbank. “Hij maande mij aan om met mijn gezin binnen te blijven. Vier uur lang leefden we in angst. Ik was helemaal paranoïde en keek voortdurend door het raam.”

Uiteindelijk kon de politie M.S. van de trein plukken. Psychiatrisch onderzoek wees uit dat hij toerekeningsvatbaar is. De procureur vroeg twaalf maanden voorwaardelijke celstraf. Zo zou M.S. zijn drank- en drugsprobleem aan kunnen pakken. Koen Stubbe, de advocaat van de agent, stelde ook een contactverbod voor.

De verdediging kon zich vinden in een voorwaardelijke straf. “Mijn cliënt ziet zijn honden als zijn kinderen”, pleite advocate Larissa Windey. “Hij wou een airsoftwapen kopen om op de duiven in zijn tuin te schieten.” De uitspraak volgt op 20 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier