Werkstraf voor jongeman die examinatoren slaat na buis voor rijexamen

De Brugse strafrechter heeft een 21-jarige man uit Oostkamp veroordeeld tot 60 uur werkstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen aan twee examinatoren. D.R. was gefrustreerd omdat hij net gebuisd was voor zijn praktisch rijexamen. Het openbaar ministerie had zes maanden effectieve celstraf gevorderd.

Op 9 oktober 2020 legde de beklaagde zijn praktisch rijexamen af in Brugge. “Het examen verliep echter niet zonder slag of stoot en dat mag je letterlijk nemen”, aldus procureur Fauve Nowé. R. vernam dat hij niet geslaagd was, waarop hij een venster van de inkomhal kapot stampte. Tien minuten later kwam hij terug om de examinator die hem buisde aan te vallen. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan zijn pink en zijn schouder. Ook een collega die tussenbeide wilde komen, deelde in de klappen.

D.R. drukte op de zitting zijn spijt uit over zijn daden. “Maar ik heb die man niet in het gezicht geslagen, enkel tegen de borst en in de buik”, klonk het. Het andere slachtoffer gaf hij naar eigen zeggen enkel een duw.

De rechter veroordeelde de beklaagde uiteindelijk tot 60 uur werkstraf. Als hij die werkstraf niet of onvolledig uitvoert, hangt hem alsnog zes maanden cel boven het hoofd. Aan de gewonde examinator moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen. Het examencentrum kreeg een voorlopige schadevergoeding van 2.000 euro toegewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier