Voorwaardelijke celstraf en rijverbod voor visser die werd klemgereden na knotsgekke achtervolging: “Toen ik het gaspedaal intrapte, kon ik niet meer terug”

Foto ter illustratie. © Unsplash
Redactie KW

Aan de waterkant in Damme kreeg een Torhoutse visser het aan de stok met een minderjarige. Omdat P.V. daarbij met een mes zou hebben gezwaaid, snelde de politie ter plaatse. De twintiger stoof er in zijn wagen vandoor en kon pas in Knokke worden klemgereden. De Brugse rechtbank gaf hem zes maanden voorwaardelijke celstraf en acht dagen rijverbod.

Op 13 augustus vorig jaar kreeg visser P.V. (29) het met zijn vader aan de stok langs een waterkant in Damme. Een 14-jarige jongen die daar getuige van was, werd door de Torhoutenaar weggejaagd. De jongen fietste weg, maar werd achternagezeten door P.V. Verderop zou die vanuit zijn wagen met een mes hebben gedreigd naar de jongen en diens broer, die intussen ter hulp was gesneld.

De politie kwam ter plaatse, maar toen P.V. hen zag stoof hij er met gierende banden vandoor richting Knokke. “Bodycambeelden toonden hoe de beklaagde van links naar rechts zwenkte, bruusk remde en de politie de pas probeerde af te snijden”, verduidelijkte de procureur. “Passanten moesten wegduiken en in de Natiënlaan in Knokke begon hij zelfs te spookrijden.”

Na een achtervolging van liefst twaalf kilometer kon P.V. uiteindelijk worden klemgereden. Met getrokken pistolen dwongen de agenten hem om op de buik te gaan liggen. Vervolgens werd hij overmeesterd en geboeid. P.V. zou zich daarbij nog verzet hebben. Een agente hield aan de interventie een uitgescheurde nagel over en was een paar dagen werkonbekwaam.

Paniek

De procureur vroeg zes maanden cel voor P.V., die nog een blanco strafblad heeft. De verdediging stelde een opschorting voor, eventueel gekoppeld aan voorwaarden. “Hij had een klein oculeermesje (mesje om planten mee te stekken, red.) bij zich, maar heeft er nooit mee gedreigd”, pleitte advocaat Michel Simoens. “Toen hij die combi’s zag, sloeg hij in paniek. Daarna gaf hij zich zonder verzet over. Van weerspannigheid was geen sprake.”

De rechter wou weten wat P.V. bezielde. “Toen ik de politie zag trapte ik in een reflex het gaspedaal in en kon ik niet meer terug”, boog de twintiger het hoofd. “Ik heb nooit iemand in gevaar willen brengen. Het was iets heel doms dat ik mij nog lang zal herinneren.”

De politiezone Brugge en enkele agenten stelden zich burgerlijke partij in de zaak. “In mijn zes jaar bij de politie heb ik al veel meegemaakt, maar dit nog niet”, getuigde een agent. “Het mag een wonder heten dat er in de kleine baantjes in Damme geen accidenten zijn gebeurd.”

De rechtbank gaf V. uiteindelijk zes maanden voorwaardelijke celstraf en acht dagen rijverbod. Aan de burgerlijke partijen kende de rechtbank in totaal 2.510 euro schadevergoeding toe. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier