Van drugs af, maar nu te veel alcohol: jongeman (23) krijgt 18 maanden effectieve celstraf na zwaar partnergeweld

© Getty Images
Redactie KW

Na een verslaving aan drugs speelt overmatig alcoholgebruik een 23-jarige jongeman uit Izegem nu parten. Het zorgde ervoor dat hij na zwaar partnergeweld opnieuw in de cel belandde en bij zijn vader en grootouders (voorlopig) niet meer welkom is. “Ik heb er veel spijt van. Het is niet normaal een vrouw te slaan”, aldus de jongeman. Op een voorwaardelijke straf hoefde hij niet meer te rekenen, 18 maanden effectieve celstraf dus.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Thibaut V. bij het Kortrijkse gerecht ondertussen al lang geen onbekende meer. Zo haalde hij in de zomer van 2020 met een mes uit naar zijn ketaminedealer. Hij was niet van plan te betalen voor een levering, omdat het goedje bij een eerdere deal met wasproduct was vermengd. Het slachtoffer raakte gewond aan het voorhoofd en houdt er een litteken aan over. Het leverde V. een celstraf van 18 maanden op.

Reddingsboei

Het was zijn vader die naar de politie had gebeld, omdat zoonlief met een bebloed t-shirt was thuisgekomen. De vader was door het drugsgebruik van zijn zoon ten einde raad. In zijn slaapkamer had hij een zakje wit poeder gevonden, onder het kussen vonden de agenten nog een zakje en 1.135 euro cash geld. De vader had eerder al verschillende keren kleine hoeveelheden drugs afgenomen. Tussen 4 september 2021 en het voorjaar van 2022 bleef V. in de cel. Op 3 september 2021 was hij op zijn werkplek in Roeselare beginnen flippen na drugsgebruik. Geschrokken collega’s en de werkgever belden de politie. Verder onderzoek maakte duidelijk dat hij ook drugs verkocht, onder meer aan vrienden en klasgenoten, met 12 maanden effectieve celstraf tot gevolg. “Uw vader zou nog uw reddingsboei kunnen zijn”, aldus de rechter toen. “Ik hoop dat zijn ogen na al die maanden in de gevangenis open zullen zijn gegaan en hij zich zal herpakken”, drukte zijn vader in februari 2022 de hoop uit. Op 7 juli 2022 liep hij in Izegem echter rond met een nep-Uzi en nam hij denkbeeldige schietposities in. Hij richtte ook op gebouwen en passanten. De politie pakte hem opnieuw op en gaf hem een dagvaarding in snelrecht mee.

Contactverbod

Twee jaar later blijkt Thibaut V. van de drugs af, maar drinkt hij te veel alcohol. Het leidde op 6 maart tot een slaande ruzie met zijn toenmalige vriendin. “Hij nam haar bij de keel en duwde haar tegen de koelkast”, aldus de openbare aanklager. “Toen ze een tweede keer terugkeerde om haar bankkaart mee te nemen, viel hij haar opnieuw aan. Tegen de opgetrommelde agenten was hij weerspannig en slingerde hij hen allerlei verwijten naar het hoofd.” Ondanks het opgelegde contactverbod, hervatte koppel even later toch hun relatie. Het stond in de sterren geschreven dat het opnieuw fout zou lopen en nauwelijks een maand later was het zover. “Vuistslagen op het gezicht en stampen op de rug en zitvlak”, somde de openbare aanklager op. Het meisje bleek zwaar toegetakeld en had een gezwollen gezicht. Zwaar partnergeweld dus waarvoor V. een nieuwe celstraf van 18 maanden riskeerde en ook kreeg. Sinds april verblijft hij opnieuw in de cel.

Begeleidende voorwaarden

“Het was een zeer toxische relatie”, aldus advocate Frederique Hazebrouck. “Met aantrekken en afstoten. Hij kreeg zelf ook slaag. Zijn vriendin was evenmin een katje om zonder handschoenen aan te pakken. Zij drong op contact aan na het contactverbod, maar hij had beter moeten weten. Als hij niet gedronken heeft, is het eigenlijk een aangename jongen.” Ze vroeg de rechter een celstraf met begeleidende voorwaarden, maar daar ging de rechter dus niet meer op in. Ze had tijdens de pleidooien al de wenkbrauwen gefronst, na een blik op zijn strafblad en minstens drie voorwaardelijke straffen die zijn herroepen, omdat de voorwaarden niet nageleefd werden. “Ik heb er heel veel spijt van”, aldus Thibaut V. zelf. “Ik zou nu het liefst gaan werken en een cursus agressiebeheersing volgen.” Enkel als zijn gedrag verandert, is hij opnieuw welkom bij zijn vader en grootouders. Na zijn vrijlating kan hij voorlopig bij een vriend in Oostende terecht. Op weg naar een definitief herstel of toch een vogel voor de kat? (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier