Vader ook in beroep vrijgesproken van jarenlang misbruik dochter

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Een 34-jarige man van Congolese origine uit Menen is ook in beroep vrijgesproken voor het jarenlange misbruik van zijn eigen dochter.

De dochter werd in 2006 geboren in Congo, maar een jaar later verlaat de vader het gezin en sticht een nieuw gezin in België. In 2011, het meisje is dan vijf jaar, laat hij zijn eerste dochter ook overbrengen naar België. Maar in 2019 neemt hij haar terug mee naar Congo en laat haar achter bij de natuurlijke moeder die haar dochter al acht jaar niet meer had gezien.

Op 28 juni 2021 meldde de FOD Buitenlandse Zaken aan de politie dat de moeder van het meisje bij de Belgische ambassade in Kinshasa melding had gemaakt van seksueel misbruik door de vader. Vader en dochter woonden toen bij de (groot)moeder in Menen. Aan de politie verklaarde het meisje dat ze sinds haar zesde verschillende keren door haar vader verkracht was, tot hij haar terug naar Afrika stuurde.

Ondanks twee gedetailleerde verhoren, vond de rechter in Kortrijk dat het ging om woord-tegen-woord en dat de man moest worden vrijgesproken op basis van twijfel. Maar het parket ging in beroep en twijfelde niet. “Bij haar tweede verhoor verfijnt ze de details nog terwijl haar vader niet altijd geloofwaardig is of zijn verklaring wijzigt.” Bovendien daagde hij niet op voor de leugendetectortest en bleek uit gynaecologisch onderzoek, dat het meisje geen maagd meer zou zijn. Dat ze teruggestuurd werd naar Congo is volgens de advocaat van het meisje te verklaren dat ze het misbruik overal begon rond te vertellen.

Maar de man zelf bleef altijd ontkennen. “Als het slachtoffer haar verklaring wijzigt, is het omdat ze haar verklaring verfijnt en als mijn cliënt zijn verklaring wijzigt, is hij een leugenaar!”, pleitte advocaat Maarten Vandermeersch. “De natuurlijke moeder wist bovendien al van het misbruik in 2019, maar legt pas klacht neer in 2021. Dus zo lang heeft ook zij haar eigen dochter niet geloofd.” Ook het hof twijfelt daarom aan de verklaringen van het meisje en sprak de man opnieuw vrij op grond van twijfel. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier