Stafchef Hofman uit Oostende over legerschandaal: “Mensonterende en vernederende feiten en gedragingen”

Minister Ludivine Dedonder en stafchef Michel Hofman spreken de pers toe. © BELGA/ERIC LALMAND

Een peloton van het vierde geniebataljon van Amay, in de provincie Luik, is formeel ontbonden vanwege mensonterende en vernederende feiten die er hebben plaatsgevonden. Dat deelden minister van Defensie Ludivine Dedonder en stafchef Michel Hofman donderdag mee.

In totaal zouden enkele tientallen militairen betrokken geweest zijn bij de feiten. Het zou gaan om militairen van alle niveaus, van officieren tot minder ervaren soldaten.

Alcohol

Enkelen zijn tijdelijk op non-actief gezet, als bewarende maatregel, andere zijn overgeplaatst naar andere eenheden. Bij de feiten zou het om ontgroenings- en integratierituelen gegaan hebben, bij trainingen en vormingen, maar ook buiten de diensturen, waarbij ook alcohol meespeelde.

Op de persconferentie waar over de feiten gecommuniceerd werd, sprak Chef Defensie Michel Hofman van een “structureel probleem” binnen het bataljon. Hij had het over “mensonterende en vernederende feiten en gedragingen, waarbij in sommige gevallen de fysieke integriteit werd aangetast”.

“Er was een verregaande normvervaging waarvoor geen plaats is binnen de organisatie”, zei Hofman. Er werd tegengesproken dat het ook om zedenfeiten ging.

Intern onderzoek

Ook Dedonder benadrukte dat het om “onaanvaardbaar gedrag” ging en dat daarom een forse maatregel, zoals het ontbinden van het peloton, op zijn plaats was. De minister zei dat ze door een familielid van een slachtoffer ingelicht werd in november 2023 en dat ze onmiddellijk de Chef Defensie en de inspecteur-generaal van defensie op de hoogte bracht, waarna een intern onderzoek volgde en voorzorgsmaatregelen genomen werden, ook om slachtoffers te beschermen. De feiten zouden maanden, zelfs jaren aan de gang geweest zijn.

Inspecteur-generaal Jan De Beurme zei dat het dossier, gezien zijn omvang, bijzonder “complex” was. Na afloop van het onderzoek kunnen disciplinaire maatregelen volgen. Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. De Beurme kon geen aantal plakken op het aantal slachtoffers. “Sommigen zijn slachtoffer, anderen dader, nog anderen getuigen. Maar in functie van de activiteiten konden ze van rol wisselen”, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier