Ook de medewerkers van de politiezone Vlas werden opgeschrikt door de recente criminele feiten in Beveren, waarbij een homoseksuele man om het leven kwam en waarbij homofobie wellicht een belangrijke rol speelde.
“Onze politieorganisatie is een doorsnee van de maatschappij, wat betekent dat ook heel wat medewerkers holebi zijn. Dergelijke feiten maken vanzelfsprekend extra emoties los en zeker ook bij deze collega’s, want ook zij krijgen vaak nog te maken met vooroordelen en subtiele en ongepaste opmerkingen”, klinkt het bij politiezone Vlas.
“Daarnaast zijn Kortrijk, Kuurne en Lendelede ook niet vrij van feiten van gaybashing. Ook hier zijn onderzoeken lopende naar verdachten van dergelijke haatmisdrijven.”
“Daarom willen wij als lokale politie duidelijk benadrukken dat al onze politiemensen professioneel opgeleid zijn om elk slachtoffer, van om het even welke vorm van discriminatie of haat, uiterst discreet op te vangen en te begeleiden bij hun klacht of aangifte. Daarenboven is er binnen de PZ Vlas ook een ‘referentieambtenaar voor haatmisdrijven en discriminatie’. Elk slachtoffer telt en is altijd welkom bij ons. Elke klacht of aangifte wordt ter harte genomen en van een professionele opvolging en verder onderzoek voorzien.”
“Onze referentieambtenaar wordt steeds op de hoogte gebracht wanneer er een dossier van discriminatie of haat wordt opgestart. Voor verdere doorverwijzing naar professionele hulp werkt hij bovendien samen met Unia, de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt, gelijkheid bevordert en de mensenrechten beschermt.”
“Doordat heel wat lokale en federale politiediensten een referentiepersoon hebben aangeduid, een referentiemagistraat is voorzien bij justitie, bestaat er uniformiteit in het opsporings- en vervolgingsbeleid inzake discriminatie en haatmisdrijven (homofobie, racisme, xenofobie … )”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier