Openbaar aanklager vraagt veroordeling voor doodslag

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)

Op het assisenproces tegen Tommy Jonckheere (32) heeft procureur-generaal Serge Malefason gevraagd om de beschuldigde schuldig te verklaren aan doodslag. Volgens de openbaar aanklager had de Oostendenaar op 6 oktober 2018 wel degelijk de intentie om Willy Deweert (55) van het leven te beroven.

In het requisitoir werd een ontluisterend beeld geschetst van de leefwereld van de betrokkenen. “Dit is niet het stuk van Oostende dat de titel koningin der badsteden draagt. In dit stuk Oostende vind je drugs in alle geuren en kleuren. Kraakpanden, spuiten. Een stukje Oostende, stad van ellende.” Tommy Jonckheere was zelf verslaafd, maar ving toch regelmatige dakloze kennissen op. “Dat was eigenlijk misplaatste solidariteit. En het moment dat de drank en de drugs op zijn, dan zet je ze buiten, of kijk je ze buiten. Zijn hond Spike is belangrijk. Hij steelt je drugs of je drank niet, hij heeft een dierlijke aanhankelijkheid en hij garandeert een stukje veiligheid.”

Het OM merkte op dat Willy Deweert twee weken voor zijn dood ‘s nachts op straat werd gezet door de beschuldigde. Ook in de nacht van 5 op 6 oktober 2018 was Jonckheere volgens een getuige al behoorlijk opgefokt, zogezegd door het drankmisbruik van het slachtoffer. Volgens de beschuldigde zou Willy ook meermaals naast de pot geplast hebben. “En je hebt dat toen opgekuist met toiletpapier, maar tijdens het onderzoek was het zogezegd nog met een dweil. Één probleem: die dweil was nergens te zien.” Aan de hand van bepaalde details in de verklaringen van Jonckheere probeerde Malefason leugens en onduidelijkheden bloot te leggen. Zo is het niet duidelijk wie de schoenen en de bril van het slachtoffer heeft uitgedaan. De openbaar aanklager plaatste ook grote vraagtekens bij de vermeende reanimatiepoging de volgende ochtend.

Tommy Jonckheere had een erg moeilijke relatie met zijn alcoholverslaafde vader. Soms sprak hij Willy ook aan met pa. “En die avond deed Willy precies zoals zijn vader. Soms moest Tommy als puber de schoenen van zijn vader uitdoen of hem rechthouden voor het toilet. En hij gruwt daarvan. Ik denk dat daar voor een stuk de trigger zit.” Voor de procureur-generaal is het ook duidelijk dat het slachtoffer niet meer in staat was om zelf een gevecht te beginnen. “We zien op de camerabeelden hoe hij waggelt en er zijn ook geen afweerletsels.”

Ten slotte werden een reeks elementen aangehaald die wijzen op een oogmerk tot doden. “Dat geweld gaat crescendo. Eerst een pluk haar uittrekken, dan grijpt hij hem bij de keel en dan volgt de messteek.” Bij die vermeende wurgpoging liep het slachtoffer bovendien een breuk in het keelskelet op. Ook de plaats van de messteek en het gebruikte wapen werden opgeworpen door het OM. “Hij had ook de borstelsteel kunnen nemen en hem gewoon kunnen buitenzetten. Maar hij koos voor een scherp mes. Bovenarms stak hij met een zekere kracht in een vitaal deel van het lichaam, recht in het hart.”

Na de messteek moet Deweert zeker nog enkele minuten geleefd en zelfs nog gesproken hebben. “Je wist dat hij aan het sterven was en je hebt hem op dat ogenblik laten creperen.” Het is volgens Malefason ook niet toevallig dat Jonckheere het lichaam nog manipuleerde. Hij zou geprobeerd hebben om sporen te verdoezelen door het bebloede T-shirt van het slachtoffer uit te trekken. “Tommy Jonckheere wist dat hij kon doden en hij heeft minstens het risico aanvaard dat die messteek tot de dood kon leiden. Hij stak om te doden en hij heeft niets ondernomen om de fatale gevolgen te voorkomen door onmiddellijk de hulpdiensten te verwittigen”, vatte de openbaar aanklager zijn standpunt samen.

De verdediging komt om 13.15 uur aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier