Nederlandse kotstudente verkracht in Brugge: “Ik voel mij niet veilig, ik moet weer verhuizen omdat mijn nieuw adres in het strafdossier zit”

Een Nederlandse studente werd eind vorig jaar verkracht op haar kot in Brugge. De zaak komt maandag voor de rechtbank. © Kinga Krzeminska Getty Images
Stefan Vankerkhoven

“Het verbaast mij dat een verkrachting het slachtoffer zoveel geld kost.” Een 23-jarige vrouw getuigt openhartig nadat ze vorig jaar op haar kot in Brugge werd verkracht. Haar zaak komt maandag voor in de rechtbank van Brugge. “Ik voel mij niet veilig, ik moet een tweede keer verhuizen omdat mijn nieuw adres gewoon in het strafdossier zit…”

“Op 8 november 2023 had A. K. (33) een fikse ruzie met zijn partner. Ze gooide hem uit hun flat in de Kuipersstraat in Brugge”, vertelt de Nederlandse studente (23), die toen op kot in Brugge zat en biotechnologie studeerde. “Ik kreeg medelijden met de man, die op straat moest slapen, en bood hem de slaapbank aan in mijn appartement. Hij leek mij een vriendelijke buurjongen.”

“Dat brak mij zuur op, hij heeft mij met geweld verkracht. Ik ben meteen erna naar het zorgcentrum na seksueel misbruik gestapt, waar ze de vele kneuzingen op mijn hele lichaam vastgesteld hebben. De tegenpartij beweert dat de seksuele intimiteiten met wederzijdse toestemming plaatsvonden. Dat klopt niet, dat is in strijd met mijn geaardheid. Ik val niet op mannen, mijn lesbische vriendin heeft dit ook aan de politie bevestigd.”

Stalken en bedreigen

A. K. werd na de feiten opgepakt en vertoeft sindsdien in voorhechtenis, te meer omdat hij eerder opgelegde voorwaarden na het stalken en bedreigen van drie ex-vriendinnen niet naleefde. Hij moet zich op maandag 27 mei voor de strafrechter verantwoorden voor verkrachting. Dat bevestigt ook het parket van West-Vlaanderen, dat naar verluidt een stevig dossier kon opstellen.

Hij zou een aardig gevuld strafblad hebben, nadat zijn leven de laatste jaren in een sfeer van drugs- en drankmisbruik baadde. Toen hij gearresteerd werd, was hij in het bezit van een verboden wapen, met name een groot mes.

Weggevlucht

De studente zag zich genoodzaakt om met spoed uit Brugge te verhuizen. “Zijn vriendin noemt mij een kankerhoer, ze beweert dat ik haar vriend van haar afgepakt heb. Haar kompanen gooiden ’s nachts met voorwerpen naar mijn raam en intimideerden mij. Ik heb bij de politie een klacht ingediend en ben weggevlucht uit Brugge.”

“Ik heb psychologische ondersteuning nodig, ik ben bang. Ik ben een half jaar studietijd kwijt, zal wellicht niet kunnen doctoreren. Gelukkig heeft de unief mij wat ruimte gelaten om sommige examens uit te stellen en te spreiden. Maar ik moet mijn leven en mijn studies nu noodgedwongen voortzetten in een ander land.”

Tweede verhuizing

“Het verbaast mij dat een verkrachting een slachtoffer zoveel geld kost. Een spoedverhuizing en binnenkort een tweede verandering van woonplaats zijn voor mij als studente erg duur. Want ik moet opnieuw verhuizen. Blijkbaar is het de standaardprocedure dat zelfs bij verkrachtingen het adres van het slachtoffer vermeld wordt in het strafdossier, dat ook ingekeken wordt door de tegenpartij.”

“Zo weet hij waar ik nu woon… Dat de dader weet waar ik naartoe verhuisd ben, bezorgt mij nachtmerries. Alle schade verhalen op de dader heeft geen zin, want hij is onvermogend”, aldus het slachtoffer, dat tijdens de zitting op de rechtbank zal bijgestaan worden door de Brugse advocaat Nick Lucas.

Dader A. K. wordt verdedigd door Mathieu Langerock. De beklaagde betwist naar verluidt nog altijd de feiten, dat deed hij toen het dossier door de Brugse raadkamer behandeld werd. Zijn raadsman was niet beschikbaar voor commentaar. A.K. riskeert tot tien jaar cel voor verkrachting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier